Apie tai kalbama Londone įsikūrusios visuomeninės organizacijos „Conflict Armament Research“ (CAR) ataskaitoje, praneša newsru.com.

Teroristų veiklos tyrime, kuris apima laikotarpį nuo 2014 metų liepos iki 2016 metų vasario, pranešama, kad daugiau kaip 700 komponentų, kuriuos „Islamo valstybė“ naudoja sprogstamųjų užtaisų gamyboje, atkeliauja iš 51 kompanijos dvidešimtyje pasaulio šalių.

Reikia pažymėti, kad ne visos kompanijos, minimos ataskaitoje, tiesiogiai susijusios su sprogmenimis. CAR ekspertai dvidešimt valstybių ir 51 kompaniją skirsto į tris kategorijas: gamintojas, tarpininkas ir „registruotas vartotojas“.

Tarp sprogmenims reikalingų komponentų gamintojų yra kompanijos iš Brazilijos, Rumunijos, Kinijos, Turkijos, Belgijos, Nyderlandų, Irano, Indijos, Australijos, Čekijos, Japonijos, JAV, Šveicarijos ir Suomijos. Ekspertai nustatė, kad teroristai gauna produkciją ir iš stambiausios pasaulyje chemijos kompanijos „Solvay“.

Į kompanijų-tarpininkių gretas pateko ir viena kompanija iš Rusijos, kuri, ataskaitos duomenimis, tarpininkavo gaunant cheminį pirmtaką. Kompanijos pavadinimas ataskaitoje nenurodytas. Kartu su Rusija tarpininkių sąraše paminėtos Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Irakas, Libanas, Kinija ir Indija. Kaip oficialus galutinis kai kurių komponentų vartotojas nurodomas Irakas.

CAR sudarytame šalių ir kompanijų sąraše dažniausiai figūruoja Turkija. Į „Islamo valstybės“ rankas pateko penkių Turkijos kompanijų produkcija. Dar aštuonios kompanijos, kaip teigiama, yra tarpininkės, perparduodančios kitų šalių produkciją.

Iš Indijos „Islamo valstybę“ pasiekia aštuonių kompanijų produkcija, iš Jungtinių Arabų Emyratų – septynių, iš Irako – penkių, iš Japonijos ir Kinijos – po dvi. Po vieną kompaniją iš JAV, Rusijos, Irano, Brazilijos, Rumunijos, Belgijos ir Nyderlandų, Libano, Austrijos, Čekijos, Šveicarijos, Suomijos, Jemeno ir Vietnamo. Mikrovaldikliai ir tranzitoriai teroristus pasiekia iš Japonijos, Šveicarijos ir JAV, nustatė ekspertai.

Labai dažnai teroristai bombų gamybai naudoja amonio nitratą, kuris šiaip naudojamas tręšimui. Sprogstamieji įtaisai detonuojami nuotoliniu būdu ir tam dažniausiai naudojami „patobulinti“ populiarių ir pigių modelių mobilieji telefonai, perduoda TASS. Matyt būtent tuo galima paaiškinti, kaip į CAR sąrašą pateko kompanijos „Nokia“ ir „Microsoft Mobile“. Reikia pažymėti, kad kompanijos „Nokia Telecommunications (China)“, „Nokia Solutions and Networks India“ ir „Nokia Vietnam“ ataskaitoje įvardytos kaip tarpininkės, o ne gamintojos.

Savadarbio sprogmens komponentų įsigijimui vidutiniškai reikia nuo vieno mėnesio iki pusės metų. Ataskaitoje teigiama, kad „Islamo valstybės“ naudotų sprogstamųjų įtaisų, kuriuos tyrinėjo specialistai, komponentai buvo surinkti kovinių veiksmų rajonuose Irake, šalia Kirkuto, Mosulo ir Tikrito miestų, taip pat prie Sirijos Ayn al-Arab miesto.

JT ataskaita atskleidė paradoksą, užkertantį kelią taikai Sirijoje

Situacija regione, kurį okupavo „Islamo valstybė“, ir kitų šalių įtaka taikaus sureguliavimo procesui nušviečiamos dar vienoje ataskaitoje, kurią parengė Nepriklausoma komisija Sirijos klausimams prie Jungtinių Tautų. Kol pasaulio lyderiai mėgina susitarti dėl taikios Sirijos karo baigties, JT ekspertai atskleidė paradoksą, kuris užkerta kelią deryboms: tos pačios šalys, kurios siekia taikos, palaiko karą, rašo „The Wall Street Journal“.

Ataskaitos autoriai kaltina tarptautinės ir regioninės reikšmės valstybes – JAV, Rusiją, Prancūziją, Didžiąją Britaniją, taip pat Saudo Arabiją ir Iraną – tuo, kad jos kursto konfliktą, teikdamos karinę pagalbą kovojančioms pusėms, o ne naudoja savo įtaką joms siekiant taikaus susitarimo.

Pirmadienį, vasario 22 dieną, interviu „The Wall Street Journal“ Nepriklausomos komisijos Sirijos klausimams prie Jungtinių Tautų atstovas Paulo Pinheiro pareiškė kad šių valstybių pozicija lėmė konflikto radikalizavimą ir tapo viena iš taikių gyventojų kančių priežasčių.

Komisija rengia ataskaitas apie situaciją Sirijoje nuo 2011 metų. Naujame dokumente, kuris yra jau vienuoliktas toks, pateikiamos rekomendacijos, kaip pasiekti ilgalaikę taiką, kreipiamasi į Basharo al Assado vyriausybę, opoziciją, taip pat pasaulinės ir regioninės reikšmės valstybes, kurios tiesiogiai ar per tarpininkus dalyvauja konflikte.

Vis dėlto, „The Wall Street Journal“ duomenimis, dauguma anksčiau pateiktų rekomendacijų buvo praleistos pro ausis. Taip Sirijos vyriausybė atsisakė suteikti humanitarinėms organizacijoms priėjimą prie apsuptų regionų ir liautis atakuoti taikias teritorijas.

Opozicija taip pat ignoravo raginimus laikytis tarptautinės humanitarinės teisės. JT ataskaitoje teigiama, kad abi konflikto pusės darė pasipiktinimą keliančius žmogaus teisių pažeidimus ir sunkius karo nusikaltimus, įskaitant ir nevienkartinius smūgius į mokyklas ir ligonines.