Egipto prezidentas pareiškė, kad pernai Sinajaus pusiasalyje sudužusį rusų lėktuvą numušė teroristai, siekiantys sužlugdyti Egipto turizmo pramonę ir nutraukti santykius su Maskva.

„Ar terorizmui padarytas galas? Ne, tačiau jis bus padarytas, jei susivienysime. Kad ir kas numušė Rusijos lėktuvą, ko jis siekė? Siekė sužlugdyti turizmą, sugriauti santykius su Rusija“, – sakė Egipto prezidentas, kurio kalbą transliavo televizija.

Šis komentaras – pirmas oficialus Egipto teigimas, kad lėktuvas buvo numuštas.

Kai pernai spalio 31 d. virš Sinajaus pusiasalio sudužo Rusijos lėktuvas ir žuvo visi juo skridę 224 žmonės, Maskva sustabdė visus keleivinius skrydžius į Egiptą, kuris buvo mėgiama rusų turistų šalis.

Džihadistų grupuotė prisipažino įnešusi sprogmenį į lėktuvą rusų turistų pamėgto Šarm aš Šeicho kurorto oro uoste.

Rusija greitai paskelbė išvadas, kad lėktuvas sudužo dėl bombos sprogimo ir nutraukė savo oro bendrovių skrydžius į Egiptą. Britanija pasekė jos pavyzdžiu ir sustabdė savo lėktuvų skrydžius į Šarm aš Šeichą.

Lėktuvo katastrofa buvo stiprus smūgis A.F.Sisi, kuris iš visų jėgų stengėsi atgaivinti šalies turizmo pramonę ir įvesti kontrolę neramiajame Sinajaus pusiasalyje.

Nuo 2013 metų, kai A.F.Sisi nuvertė ankstesnį islamistų palaikomą šalies prezidentą Mohamedą Mursi, džihadistai nukovė šimtus policijos ir kariuomenės pajėgų narių.

Rusijos lėktuvo katastrofos aplinkybėms ištirti Egipte buvo sudaryta speciali komisija, kuri atlikusi tyrimą turėjo paskelbti savo išvadas.

Egipto žiniasklaidos priemonės iš karto atmetė bombos versiją, kurią vadino Vakarų „sąmokslu“ šalies turizmo sektoriui pakenkti .

Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) keleivinis laineris „Airbus A-321“ sudužo Sinajaus pusiasalyje, skrisdamas iš Egipto kurorto Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, praėjus kelioms minutėms nuo pakilimo.

Lėktuvo liekanos buvo rastos išsibarsčiusios kelių kilometrų spinduliu šiaurinėje pusiasalio dalyje, kuri laikoma „Islamo valstybės“ grupuotės padalinio Egipte tvirtove.

Grupuotė pranešė, kad lėktuvo susprogdinimas buvo atsakas į Rusijos karinės aviacijos smūgius Sirijoje.

Praėjusių metų lapkričio 17 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad tarp lėktuvo liekanų tyrėjai rado sprogmenų pėdsakų, ir pažadėjo nubausti išpuolio kaltininkus.

„Mes jų ieškosime visur, kad ir kur jie slėptųsi. Mes juos surasime bet kuriame planetos taške ir nubausime“, – sakė jis.

Pasak Rusijos saugumo vado Aleksandro Bortnikovo, keleivinis lėktuvas subyrėjo, sprogus bombai, kuri galingumu prilygsta vienam kilogramui trinitrotoluolo.

Po katastrofos Egiptas pasamdė britų firmą savo oro uostų saugumo priežiūrai, keleivių ir jų bagažo tikrinimui.