Tik atvykusi į darbą, sulaukiau persigandusio man artimo žmogaus skambučio ir klausimo, ar viskas gerai. Naujienas, kad įvyko sprogimai metro ir autobuse, pirma palaikiau blogo skonio juokeliu. Tačiau Old Street labai greitai prisipildė sirenų garsų, autobusai nustojo važiuoti visoje 1-oje Londono transporto zonoje.

Žmonės nesusikaupė darbui, buvo neįmanoma prisiskambinti mobiliaisiais telefonais kolegoms, vėlavusiems į darbą.

Įtariu, naujienos apskriejo pasaulį labai greitai. Jau po valandos kitos gavau žinučių iš Vokietijos, Lietuvos, Pietų Afrikos, kiek vėliau iš JAV. Persigandę artimieji ir draugai bandė išsiaiškinti, ar pavyko išvengti sprogimo vietų. Dauguma teigė, kad nebuvo įmanoma prisiskambinti.

Darbe visą dieną stebėjome SKY naujienas. Paskelbta pagalbos telefono linija aukų artimiesiems per valandą sulaukė 42 tūkstančių skambučių.

Jau apie pietus žmonės pradėjo mąstyti, kaip grįžti namo. Paskelbta, jog Temze upės taksi žmonės vežami nemokamai. Tiems, kam netiko upės transportas, bandė išsiaiškinti, kaip pareiti namo. Kai kurie kontoras paliko dar apie 3 val. dienos, pėsčiomis bandydami nusigauti iki artimiausios stoties, iš kurios važiuotų antžeminiai traukiniai (visa metro sistema buvo uždaryta).

Mane namo savo automobiliu parvežė kaimyniniame pastate dirbančio draugo mama. Važiuojant pro Oxford Street į akis krito tuščios gatvės – tai labai neįprasta šioje parduotuvių “gysloje” – mat ketvirtadieniais čia parduotuvės dirba iki 20-21 val.

Keliuose daug dviratininkų, pėsčių ofisų klerkų, apsiginklavusių iš interneto atsispausdintais Londono gatvių žemėlapiais.

Penktadienis, liepos 8 d. Į darbą neinu, dauguma mano kolegų elgiasi panašiai. Britų kanalai transliuoja informaciją apie ketvirtadienio teroro aktus. BBC rodo tiesioginį vaizdą iš malūnsparnio virš centrinio Londono.

Mieste tuščia. Skelbiama, jog transportas (tiek metro, tiek autobusai) grįžta į normalias vėžes. Stebiu raginančius reportažus, kur kalbinami į dviaukščius autobusus sulipę žmonės, drąsiai važiuojantys į darbą. Tačiau čia pat skelbiamas policijos pranešimas, jog „jei įmanoma, nevažiuokite į centrinį Londoną“. “Eurostar” traukinių keleiviams, norintiems vykti iš Paryžiaus į Londoną, irgi patariama tokią kelionę atidėti.

Šokiruoja informacija, jog vakar kai kurie Londono centre esantys viešbučiai kainas pakėlė beveik trigubai.

Į studiją pakviesti vakarykščių įvykių liudininkai, islamo išpažinėjai. BBC tiesioginiame eteryje kalbinamas buvęs Niujorko meras Rudolphas Giuliani, kuris kaip tik šiuo metu yra Londone, vakar stebėjęs evakuacijos darbus prie Liverpool Street metro stoties. Jis gyrė britų tarnybas bei pačius žmones, jų susikaupimą ir norą pagelbėti artimajam.