Ryte Karačiajų Čerkesijos sostinės Čerkesko centre kone kiekviename kvartale patruliuoja ginkluoti ir uniformuoti policininkai. Karačiajų Čerkesija yra viena iš šešių Rusijos Šiaurės Kaukazo regionui priklausančių respublikų.

Periodiškai pareigūnams tenka peržengti per šiukšles, kuriomis nukloti purvini šaligatviai, ir vandeniu užpildytas duobes keliuose, kuriose atsispindi dangus.

Vietos policija ir federalinės specialiosios kovos su terorizmu pajėgos sustiprino savo pozicijas šiame regione, kadangi su „Islamo valstybe“ susijusios teroristinės grupuotės nusitaikė į federalinius greitkelius, užpuolė ir nužudė pareigūnus, taip pat jų aukomis tapo turistai.

9,7 milijono gyventojų turintis Šiaurės Kaukazas galėtų garsėti įspūdingu savo gamtos grožiu, kalnais su sniegu nuklotomis viršukalnėmis ir aplink mineralinius šaltinius pastatytais sveikatingumo kurortais.

Vietoj to, jis žinomas dėl nestabilios situacijos, o pastaruoju metu dar ir dėl to, kad atsidūrė vadinamosios „Islamo valstybės“ dėmesio centre, kuri ne tik verbuoja vietos gyventojus, bet ir reikalauja atpildo už tai, kas vyksta tolimuose mūšio laukuose Sirijoje.

Daugeliui vietos jaunuolių „Islamo valstybė“ pasiūlė iš pažiūros romantišką į veiksmą orientuotą gyvenimą, vietoj skurdo ir nedarbo, kuris jų laukia čia.

Senyva moteris kambarinėmis šlepetėmis ir žaliomis kojinėmis šluoja gatvę palei šalia miesto kanalo esančią seną mečetę. Ji prašo nefotografuoti „purvo ir skurdo“.

„Tokia gėda“, – sako senolė.

Pernai atrodė, kad Rusijos valdžia pradėjo artėti link pergalės tebesitęsiančiame kare su terorizmu.

Išpuolių skaičius sumažėjo beveik 50 procentų, nuo 525 teroristinių išpuolių 2014 metais iki 258 atakų 2015 metais. Tačiau pernai birželį vienas aukščiausių „Islamo valstybės“ vadų Abu Muhammadas Al-Adnani paskelbė apie naujos Kaukazo provincijos egzistavimą ir vėl kilo smurto banga – „Islamo valstybė“ užsakė savižudžių išpuolius ir žmogžudystes.

Pirmadienį teroristinis išpuolis – jau trečias per pastarąsias šešias savaites – sukrėtė kaimyninę Dagestano respubliką. Savižudis sprogdintojas su sprogmenų prigrūstu automobiliu atvažiavo į policijos kontrolės postą Džimikente, per išpuolį žuvo du policininkai, daugiau kaip dešimt patyrė sužalojimus.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“. Teigiama, kad operaciją įgyvendino grupuotė, kuriai vadovauja vyras vardu Abedtinas Chamagomedovas.

Ta pati grupuotė prisiėmė atsakomybę už pernai gruodį įvykdytus išpuolius prieš apsaugos darbuotojus ir turistus Naryn Kala tvirtovėje Derbente, kuri įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Užpuolikai šaudė iš trijų pozicijų, vienas žmogus žuvo, vienuolika buvo sužeista. „Interfax“ pranešė, kad policija vėliau aptiko 67 gilzes.

Ir atrodo, kad Šiaurės Kaukazas nėra vienintelis „Islamo valstybės“ taikinys Rusijoje. Vasario 7 dieną Federalinės saugumo tarnyba pranešė, kad netoli Uralo kalnų esančiame Jekaterinburge buvo suimti „Islamo valstybės“ teroristai.

Pasak pranešimų, grupuotės lyderis į Rusiją atvyko iš Turkijos.

Federalinės saugumo tarnybos pranešime sakoma, kad „Islamo valstybės“ pogrindinė grupuotė ruošė išpuolius didžiausių Rusijos miestų – Maskvos, Sankt Peterburgo ir Jekaterinburgo – metro ir prekybos centruose.

Mėgindama užbėgti žmogžudystėms už akių, valdžia gali išprovokuoti dar daugiau išpuolių.

„Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių smurto augimą, yra musulmonų reakcija į valdžios sprendimą uždaryti salafitų mečetes ir saugumo tarnybų spaudimas galimiems „Islamo valstybėms“ verbuotojams ir pagalbininkams“, – teigia interneto svetainės „Caucasian Knot“, kuri domisi regiono naujienomis, vyriausiasis redaktorius Gregorijus Švedovas.

Ginkluoti vyrai čia jau nieko nestebina. Kai milicininkai su kalašnikovais rankose įeina į kavinę ir užsako maisto, jaunuolis vardu Aslanas numoja ranka: „Ginklai viešose vietose yra tai, ką mes čia matome. Tai nieko ypatingo, kaip ir nedarbas“.

Pasirinkimo galimybės ateičiai – ribotos. Aukštosios mokyklos absolventas per mėnesį uždirbti gali ne daugiau kaip 350 dolerių (315 eurų), dažniausiai tenka dirba pardavėjais. „Daugelis iš mūsų bando persikelti į Sočį, Stavropolį ar Krasnodarą, kur gyvenimas stabilesnis, kur atlyginimas padvigubėtų iki 650 dolerių (585 eurų)“, – sako Aslanas.

Kiti gi pasirenka Siriją, kur išvyksta prisijungti prie „Islamo valstybės“. Vietos teisėsaugos institucijos kalba apie tris tūkstančius „Islamo valstybės“ narių iš Šiaurės Kaukazo, kovojančių Artimuosiuose Rytuose.

Neseniai vykusios specialiosios operacijos Karačiajų Čerkesijoje metu policija nukovė tris jaunuolius ir dar šešis suėmė dėl įtarimų prisiekus ištikimybę „Islamo valstybei“.

„Šie vyrai įrašė savo priesaiką „Islamo valstybei“ ir nusiuntė ją į Siriją per „WhatsApp“ pranešimų programą“, – sakė žurnalistams Nacionalinio kovos su terorizmu komiteto atstovas Andrejus Pržezdomskis.

Šį mėnesį Čerkesko vietos teismas išdavė arešto orderį šešiems jauniems musulmonams, kurie buvo įtarti eilės teroristinių išpuolių šioje respublikoje ruošimu. Federalinis tyrimų komitetas pranešė, kad ši grupuotė turėjo ryšių su Sirija, ir suimtieji vyrai laukė tiesioginių nurodymų vykdyti teroristinius išpuolius respublikoje.

Kaip teigiama „Caucasus Knot“ spausdinamoje ataskaitoje, teroristiniai išpuoliai nuo 2010 metų nusinešė 6074 žmonių gyvybes.

Šiaurės Kaukazo reikalų ministerijos pareigūnai leidiniui „The Daily Beast“ teigė, kad Maskva svajojo vieną dieną paversianti šį regioną turistų traukos centru.

„Mes derėjomės su investuotojais iš Italijos ir Prancūzijos, tačiau visi šie projektai dėl nestabilumo sulėtėjo, – teigė vienas pareigūnas. – Žmonių, norinčių vykti atostogauti į regionus, garsėjančius teroristiniais išpuoliais, mažėja. Dėl to į turizmą investuojantys verslininkai lieka akis į akį su savo kreditoriais“.

Taigi, teroro ir smurto spiralė tęsiasi, o „Islamo valstybė“, spaudžiama Sirijoje ir Irake, turi savų ateities planų Kaukazo provincijoje.