Baucene 20–30 neblaivių asmenų grupė plojo, matydami, kaip pabėgėlių prieglobsčio centru paverstame viešbutyje kilo gaisras, informuoja thelocal.de. Įtariama, kad tai padegimas. Kai kurie bandė trukdyti ugniagesiams.

Nukentėjusių nėra.

Na o prieš dvi dienas Klausnice apie 100 įpykusių žmonių bandė užblokuoti kelią autobusui, vežusiam apie 20 pabėgėlių į naują prieglobsčio centrą.

Filmuotame reportaže matyti, kaip susirinkusieji piktai skanduoja :„Mes – žmonės.“ Šį šūkį jie pasiskolino iš taikios revoliucijos, po kurios 1989 m. griuvo Berlyno siena.

Nuotraukos, kurios žaibiškai išplito socialiniuose tinklalapiuose, matyti, kaip policininkai tempia iš autobuso išsigandusius pabėgėlius, tarp jų ir paauglį iš Libano.

Politikus papiktino šie du incidentai.

„Rasistai – apgailėtini įstatymų laužytojai, mūsų šalies gėda. Gėda jums“, – tinklalapyje „Twitter“ rašė Michaelas Rothas.

„Tie, kurie begėdiškai ploja liepsnojant namams ir gąsdina pabėgėlius, demonstruoja pasibjaurėtiną, pasipiktinimą keliantį elgesį, – rašė teisingumo ministras Heiko Maasas. Jis pabrėžė, kad žodinis rasizmas yra fizinių žiaurumų preliudija ir priminė, kad pernai Vokietijoje įvykdyta daugiau nei 1 000 nusikaltimų prieš pabėgėlių prieglobsčių centrus.

Daugiausia išpuolių įvykdyta Saksonijoje.

Vokietija pernai suteikė prieglobstį 1,1 mln. prašančiųjų prieglobsčio.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere‘as pabrėžė: „visiškai nepriimtina, kad prieglobsčio prašantys žmonės sutinkami su neapykanta.“

Vyriausybės darbuotoja, atsakinga už integracijos klausimus, Aydan Ozoguz pasmerkė policijos veiksmus Klausnice. Jos teigimu, šokiruoja tai, kad pareigūnai nesaugo pabėgėlių.

Jos pasipiktinimą sukėlė ir pabėgėlių prieglobsčio centro padegimas Baucene.

„Man baisu, kad Vokietijoje ir vėl matome scenas, kai gauja ploja, nes dega pabėgėlių centras, – sakė ji. – Saksonijoje dedasi negeri dalykai.“

Praėjusį šeštadienį Saksonijoje apie 100 asmenų surengė solidarumo su pabėgėliais demonstracija, ėjo su plakatais, raginančiais suteikti pabėgėliams saugias ir žmoniškas sąlygas.