„Kabinetas sutarė rekomenduoti Jungtinei Karalystei pasilikti reformuotoje Europos Sąjungoje“, – teigia premjeras.

Jis paskelbė ir referendumo dėl šalies likimo Europos Sąjungoje datą. Jis vyks birželio 23-ąją. Nuo šeštadienio turėtų prasidėti referendumo kampanija ir ministrams, norintiems, kad Britanija pasitrauktų iš ES, pirmą kartą bus leista kalbėti garsiai.

„Nemyliu Briuselio, myliu Jungtinę Karalystę. Niekada nesakiau ir nesakysiu, kad mūsų šalis negalėtų išgyventi be Europos, bet kartu mes galime padaryti daug puikių dalykų. Svarbiausia, ar mes jausimės saugesni ir stipresni reformuotoje Europoje.

Jungtinė Karalystė gali imtis „vieno iš pagrindinių vaidmenų“ vienoje iš didžiausių pasaulio organizacijų būdama jos narė“, – pridūrė premjeras.

„Pasilikdami Europos Sąjungoje, apsaugosime darbo vietas ir pasirūpinsime nacionaliniu saugumu“, – pabrėžė britų premjeras.

Jis pakartojo George‘o Osborne‘o perspėjimą rinkėjams, kad vadinamasis „Brexit“ būtų tarsi „žingsnis į tamsią nežinią“. Anot D. Camerono, Jungtinė Karalystė niekada netaps euro zonos nare ir neprisidės prie euro zonos gelbėjimo planų.

„Nuspręsite jūs. Kad ir koks būtų jūsų sprendimas, aš padarysiu viską, ką galiu, kad jis būtų įgyvendintas“, – patikino Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas.

„Manau, kad Jungtinė Karalystė reformuotoje Europos Sąjungoje bus saugesnė, stipresnė ir labiau klestinti. Ačiū už dėmesį“, – pareiškimą baigė D. Cameronas.

Nors lyderiai iš esmės pritaria, drama tik prasideda

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, įtakingiausia Europos lyderė, dar penktadienį sakė, kad Didžiosios Britanijos sudaryta sutartis yra „teisingas kompromisas“.

„Nemanau, kad mes per daug nusileidom Didžiajai Britanijai“, – pasakė ji.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tvirtino, kad sutartyje nėra „jokių išimčių ES taisyklėms“, nors Italijos premjeras Matteo Renzi perspėjo, kad esama „pavojaus pamesti iš akių pirminę Europos svajonę“.

Paskelbus apie šį susitarimą euro ir britų svaro kursas šoktelėjo: bendroji valiuta (euras) pakilo iki 1,1131 JAV dolerio Niujorke nuo 1,1105 ketvirtadienį, o svaras sterlingų – iki 1,4392 nuo 1,4335 JAV dolerio.

Vis dėlto D.Cameronui drama tik prasideda – jam teks grumtis su euroskeptikais savo paties Konservatorių partijoje ir skepticizmu britų žiniasklaidoje.

Visuomenės apklausos rodo, kad britų visuomenė išstojimo iš ES klausimu yra susiskirsčiusi į dvi lygias stovyklas.

Rūpesčiai namie

Per derybas Prancūzija ir Belgija griežtai priešinosi tam, kad būtų suteiktos garantijos euro neįsivedusioms šalims. Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sakė, kad pagal susitarimą Britanija negautų veto galios dėl euro zonos.

Tačiau Britanija ir kitos euro neįsivedusios šalys galės kelti klausimus dėl euro zonos politikos ES viršūnių susitikimų lygiu.

Tuo tarpu Rytų Europos šalys nenorėjo sutikti su apribojimais dėl pašalpų ES migrantams, nes mano, kad tai diskriminacinės priemonės, kuriomis pažeidžiamas bloko priimtas judėjimo laisvės principas.
Briuselis pasiūlė „avarinį stabdį“, dėl kurio Britanija galėtų apriboti išmokas, jei jos sistemą užlietų didelė atvykstančių darbuotojų banga.
D.Camerono dabar laukia nauji politiniai rūpesčiai namuose, nes svarbūs sąjungininkai, tarp jų – Londono meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), galvoja, ar paremti ministrą pirmininką, ar „Ne“ šalininkų stovyklą.

Pirmadienį jo vyriausybė turėtų pateikti priemones parlamente referendumo datai paskirti.

Tai bus jau antras Britanijos referendumas dėl narystės ES per kiek daugiau nei 30 metų.
1975-ųjų birželį rinkėjai narystei tuometinėje Europos ekonominėje bendrijoje (EEB) pritarė maždaug 67-iais proc. balsų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1293)