Seni dokumentai iš buvusio generolo ir buvusio vidaus reikalų ministro Czeslawo Kiszczako namų jau prieš tai sukėlė debatus apie galimą „Solidarumo" profsąjungos įkūrėjo ir Nobelio taikos premijos laureato šnipinėjimo veiklą. IPN trečiadienį patvirtino, kad prokurorai konfiskavo dokumentus.

Trečiadienį C. Kiszczako našlė pasiūlė institutui pirkti dokumentus. Juose tariamai minimas saugumo informatorius „Bolekas" („Bolek"). Ši slapyvardis siejama su L. Walesa. Našlė už dokumentus pareikalavo 90 000 zlotų (20 000 eurų). Tą pačią dieną tyrėjau dokumentus konfiskavo. Įstatymai nurodo istorini požiūriu svarbius dokumentus perduoti valstybei.

L. Walesa nuolat neigė atitinkamus kaltinimus ir 2000-aisiais buvo specialiojo teismo išteisintas. Dabar bus tikrinamas naujai atsiradusių dokumentų autentiškumas ir turinys. Tai esą yra ranka ir rašomąja mašinėle rašyti lapai, taip pat kvitai apie pinigų išmokėjimus.

Šiuo metu užsienyje esantis L. Walesa dar kartą atmetė kaltinimus. Jis paneigė egzistuojant tokius dokumentus ir kalbėjo apie klastotę. „Negali būti jokių mano pasirašytų dokumentų", - pareiškė jis. L. Walesa pabrėžė, kad teisiškai ginsis nuo naujų kaltinimų.

2008-aisiais V. Walesą šnipinėjimu asmeniškai kaltino ir vėliau aviakatastrofoje žuvęs prezidentas Lechas Kaczynskis. Po spalį vykusių parlamento rinkimų Varšuvoje valdžioje vėl yra Teisės ir teisingumo partija (PiS), vadovaujama L. Kaczynskio brolio Jaroslawo.