„Tai veikiau prastas pokštas“, – sakė bibliotekos direktorius Tomaszas Makowskis, komentuodamas pirmadienį BBC parodytą dokumentinį filmą, pagrįstą daugiau negu 350 laiškų, kuriuos lenkas dvasininkas Karolis Wojtyla parašė būdamas kardinolu ir popiežiumi.

To filmo kūrėjai rėmėsi laiškais, saugomais Lenkijos nacionalinės bibliotekos archyve Varšuvoje. Seniausias iš jų buvo parašytas 1973 metais, o vėliausias – likus keliems mėnesiams iki pontifiko mirties 2005-aisiais.

T.Makowskis pažymėjo, kad buvusio Lenkijos komunistinio režimo Saugumo tarnyba (SB) buvo „visur įrengusi mikrofonų, šnipinėdama kunigus“.

„Jeigu kas nors būtų vykę, SB būtų tai sužinojusi ir panaudojusi... Ar vienas britų žurnalistas sugebėjo rasti informacijos, kurios neįstengė atkapstyti SB?“ – klausė T.Makowskis, kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP.

Tame dokumentiniame filme „sakoma, kad popiežius nesulaužė celibato įžadų, bet tuo pačiu metu užsimenama, kad buvo visiškai priešingai“, pažymėjo T.Makowskis, pridūręs, kad jis yra skaitęs visus tuos laiškus, parašytus lenkiškai.

BBC žurnalistas, parengęs medžiagą tam filmui, tvirtino, kad Lenkijoje gimusi Anna-Teresa Tymieniecka ir būsimasis popiežius buvo „daugiau negu draugai, bet mažiau negu meilužiai“.

Bibliotekos direktorius parodė AFP du laiškus, kuriuos K.Wojtyla parašė A.-T.Tymienieckai. Viename jų dvasininkas siunčia savo palaiminimą jos vyrui ir trims vaikams.

T.Makowskis aiškino, kad BBC filmo kūrėjai suklydo interpretuodami nuotraukas, kuriose K.Wojtyla ir A.-T.Tymieniecka esą matomi esantys vieni nuošaliose vietose.

Pasak bibliotekos vadovo, iš tikrųjų tos nuotraukos buvo per baidarių žygius arba pasivaikščiojimus gamtoje, kuriuose dalyvaudavo didesnės draugų grupės.

T.Makowskis taip pat pabrėžė, kad malonybiniai žodžiai, kuriuos K.Wojtyla naudojo susirašinėdamas su A.-T.Tymieniecka – be kita ko, vadinęs ją Dievo dovana – buvo įprastas šio dvasininko pašnekesių su draugais stilius.

„Tie, kas to nesupranta, darys išvadas, niekaip nesusijusias su tikrove, – konstatavo jis. – Jonas Paulius nesibaimino bendrauti su moterimis – ar jos būtų vienuolės, ar pasaulietės; jis buvo įpratęs paimti jas už rankų arba paglostyti skruostą.“

Vienas artimas Jono Pauliau II padėjėjas pirmadienį AFP sakė, kad „gali būti“, jog ta ištekėjusi filosofė buvo įsimylėjusi K.Wojtylą, kai jis dar nebuvo tapęs Katalikų Bažnyčios vadovu.

„Moterys visais laikais įsimylėdavo kunigus, ir tai visuomet sukeldavo didelių rūpesčių“, – sakė katalikiško savaitraščio „Tygodnik Powszechny“ vyriausiasis redaktorius Adamas Bonieckis.

„Jeigu ji buvo įsimylėjusi Wojtylą, ji veikiausiai buvo ne vienintelė tokia“, – pridūrė A.Bonieckis, parašęs išsamią knygą apie šventuoju paskelbto lenko popiežiaus gyvenimą.