Pontifikas per pamaldas Ekatepeke, nesvetingame sostinės Meksiko priemiestyje, sutelkė dėmesį į dvi pagrindines savo kelionės Meksikoje temas – su narkotikų kontrabandininkų karteliais susijusį smurtą ir migrantų patiriamus sunkumus.

Pranciškus ragino tikinčiuosius paversti Meksiką „galimybių šalimi“, iš kurios „nereikės emigruoti, kad galėtum svajoti“ ir kurioje žmonės „neturės gedėti vyrų ir moterų, jaunuolių ir vaikų, kurie yra naikinami patekę į prekiautojų mirtimi rankas“.

1,6 mln. gyventojų turintis Ekatepekas liūdnai pagarsėjo dėl dažnų moterų dingimo atvejų. Vėliau jų kūnai būdavo randami dykvietėse arba kanaluose. Dėl tų incidentų pareigūnai pernai mieste paskelbė „perspėjimą dėl lytinio smurto“.

Šis miestas yra tankiai apgyventoje Meksiko valstijoje, kurioje nuo 2014 metų sausio iki 2015-ųjų rugsėjo buvo nužudyta iš viso apie 600 moterų, rodo nevyriausybinės organizacijos „National Citizen Observatory of Femicides“ duomenys.

Pranciškus ragino tikinčiuosius atsispirti trims gundymams, kuriuos patyrė Kristus: tuštybei, puikybei ir turtų troškimui.

„Broliai ir seserys, įsikalkime į galvas: negalima susitarti su velniu. Negalima su juo susitarti, nes visada mus įveiks, – pabrėžė 79 metų Katalikų Bažnyčios vadovas. – Tik Dievo žodis gali jį įveikti.“

Pranciškus nusprendė aplankyti kai kuriuos neramiausius Meksikos regionus per savo penkių dienų kelionę po antrąją daugiausiai gyventojų turinčią katalikišką šalį.

Pirmadienį jis vyks į neturtingiausią ir mažiausiai katalikišką pietinę Čiapaso valstiją, kurioje gyventojų daugumą sudaro vietos indėnai.

Antradienį jis aplankys vakarinės Mičoakano valstijos, krečiamos narkotikų kartelių smurto, sostinę.

Popiežius savo kelionę baigs Siudad Chuarese, kuris anksčiau garsėjo kaip Meksikos miestas, kuriame įvykdoma daugiausiai nužudymų. Šventasis Tėvas aukos mišias prie JAV ir Meksikos sienos, pabrėždamas sunkią migrantų padėtį.