Laiškai Lenkijoje gimusiai filosofei iš Amerikos Annai Teresa Tymienieckai Lenkijos nacionalinėje bibliotekoje nuo smalsuolių akių buvo slepiami daug metų. Dokumentai atskleidė iki tol nepažintą pontifiko, mirusio 2005 metais, asmenybės pusę. Nepaisant to, nepastebėta jokių įrodymų ar faktų, leidžiančių daryti išvadą, kad popiežius sulaužė celibato priesaiką.

Skelbiama, kad draugystė užsimezgė 1973 metais, kai Anna Teresa Tymieniecka susisiekė su būsimuoju popiežiumi kardinolu Karoliu Wojtyla, tuometinio Krokuvos arkivyskupu – ji norėjusi pasikalbėti apie jo parašytą filosofijos knygą. Tuomet 50 metų moteris pasikalbėti su būsimuoju pontifiku iš Lenkijos atvyko iš pačios Amerikos.

Netrukus jie pradėjo intensyviai susirašinėti. Iš pradžių kardinolo laiškai buvo itin oficialūs, tačiau, draugystei šiltėjant, jie tapo intymesni.

Bičiuliai nusprendė kartu dirbti prie papildytos kardinolo knygos „The Acting Person“. Jie kelis kartus buvo susitikę – kartais susitikimuose dalyvaudavo jo sekretorius, tačiau buvo ir tokių atveju, kai jie bendravo akis į akį. Be to, ir toliau daug susirašinėjo.

1974 metais būsimasis popiežius parašė pakartotinai skaitantis keturis A. T. Tymienieckos per pastarąjį mėnesį parašytus laiškus, nes „jie labai prasmingi ir itin asmeniški“.

Nuotraukos, kurios anksčiau nebuvo viešintos, atskleidžia, kaip atrodė atsipalaidavęs būsimasis popiežius. Jis savo bičiulę pakvietė kartu pasivaikščioti gamtoje ir vykti slidinėti. Paaiškėjo, kad kartą moteris netgi palaikė jam kompaniją iškyloje. Nuotraukose užfiksuotos ir jos apsilankymo Vatikane akimirkos.

„Jis viena iš nedaugelio ypatingai svarbių ir didžių XX amžiaus asmenybių, Katalikų bažnyčios vadovas, kuris, pasirodo, intensyviai bičiuliavosi su patrauklia moterimi“, – sako Kembridžo universiteto krikščionybės istorijos profesorius Eamonas Duffy.

„Ieškojau atsakymo į žodžius „Priklausau tau“

1976 metais kardinolas K. Wojtyla dalyvavo katalikų konferencijoje Amerikoje. Bičiulė pasiūlė jam apsistoti pas jos šeimą užmiesčio namuose Naujojoje Anglijoje.

Panašu, kad moteris būsimajam popiežiui išpažino stiprius jausmus, nes iš karto po jos prisipažinimo jo laiškai tapo bandymu paaiškinti jų draugystę krikščioniškais terminais.

Viename tokių laiškų, parašytų 1976 metais, jis rašo: „Mano brangioji Teresa, gavau visus tris laiškus. Rašai, kad tave drasko iš vidaus, tačiau aš tavo žodžiams atsakymo niekaip nerandu“. Ją būsimasis popiežius įvardija kaip „Dievo dovaną“.

BBC neturėjo galimybių pamatyti nė vieno A. T. Tymienieckos laiško, manoma, kad jų kopijų yra archyvuose, kurį pati moteris 2008 metais, šešeri metai prieš mirtį, pardavė pati Jono Pauliaus II bičiulė. BBC žurnalistai, apžiūrėję juos, padarė išvadą, kad jie nebuvo iš susirašinėjimų su popiežiumi. Lenkijos nacionalinė biblioteka šio fakto taip pat nepatvirtina.

Marsha Malinowski, retų spaudinių pardavėja, teigia mananti, kad moteris jau pačioje draugystės pradžioje karštai pamilo kardinolą Wojtylą. „Manau, kad šis faktas aiškiai atsispindi laiškuose“, – BBC sakė ekspertė.

1976 metų rugsėjo 10 parašytame laiške moteris teigia: „Jau praeitais metais ieškojau atsakymo į žodžius „Priklausau tau“. Galiausiai, prieš išvykdama iš Lenkijos, radau būdą – tai škaplierius. Tai lygmuo, kuriame tave priimu ir jaučiu kiekvienoje situacijoje, visur, kai tu esi šalia, ir kai esi labai toli“.

Tapęs popiežiumi, Jonas Paulius II rašė: „Rašau po įvykio, manau, kad mes ir toliau turėtume susirašinėti. Pažadu, kad šiame naujame mano kelionės etape viską prisiminsiu“.

Kardinolas K. Wojtyla turėjo ne vieną draugę, tarp kurių ir Wanda Poltawska, psichiatrė, su kuria jis taip pat laiškais bendravo dešimtmečius. Nepaisant to, laiškai A. T. Tymienieckai buvo itin jausmingi, kartais nori nenori verčiantys klausti, ką reiškė jų santykiai.

Jonas Paulius II mirė 2005 metais, po beveik 27 metų popiežiaus poste. 2014 metais jis paskelbtas šventuoju.