Baltai apsirengęs ir baltą kepuraitę užsidėjęs 79 metų Pranciškus ir 69 metų Kirilas, kuris dėvėjo juodą sutaną ir baltą galvos apdangalą, apsikabino ir triskart pasibučiavo į skruostus, susitikę medžiu išmuštoje Jose Marti tarptautinio oro uosto VIP salėje.

Saulėtą dieną į Havaną atskridęs pontifikas anksčiau išlipo iš oro bendrovės „Alitalia“ lėktuvo ir paspaudė ranką Kubos prezidentui Rauliui Castro (Rauliui Kastrui).

Kirilą, kuris atvyko ketvirtadienį, taip pat pasitiko 84 metų R.Castro, kuris yra komunistas ir ateistas.

Argentinietis pontifikas tikisi sumažinti jau beveik tūkstantmetį besitęsiančius katalikų ir ortodoksų nesutarimus, nulėmusius didžiąją schizmą 1054 metais, kuri buvo itin reikšminga formuojantis šiuolaikinei Europai ir Artimiesiems Rytams.

Pranciškaus susitikimas su Kirilu truko apie dvi valandas. Po jo krikščionių pasaulio lyderiai spaudos konferencijoje kalbėjo apie
pasirašytos bendros deklaracijos tikslus. Joje kalbama apie pavojus, kylančius dėl krikščionių persekiojimo mūsų laikais tokiose vietose kaip Irakas ir Sirija. Tose šalyse krikščionys yra žudomi arba išvaromi iš savo namų džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“.

Po susitikimo popiežius išvyksta į Meksiką.

Nors Pranciškaus vizitas Havanoje kai kurių katalikų giriamas kaip svarbus ekumeninis proveržis, Šventasis Tėvas taip pat sulaukė kritikos, kad faktiškai leidosi išnaudojamas Rusijos, norinčios sustiprinti savo pozicijas ortodoksų pasaulyje ir tarptautinėje arenoje – tuo metu, kai ta šalis vis labiau izoliuojasi nuo Vakarų.

„Tiesiog norėjau apkabinti savo brolius ortodoksus“, – Pranciškus, išrinktas popiežiumi 2013 metais, sakė viename interviu anksčiau šią savaitę.

Tačiau jis taip pat kalbėjo apie būsimo susitikimo platesnį kontekstą, sakydamas, kad svarbu plėtoti santykius su Rusija, nes Maskva gali būti svarbi partnerė, užtikrinant taiką pasaulyje.

Kirilas atvyko į Kubą pradėdamas 11 dienų kelionę po Lotynų Ameriką, per kurią jis taip pat aplankys Paragvajų ir Braziliją.