Švedijos vyriausioji prokurorė M. Ny antradienį sakė ruošianti naują paraišką Ekvadoro ambasadoje Londone esančio „Wikileaks“ įkūrėjo apklausai dėl 2010 metais jam pateiktų kaltinimų išžaginimu. J. Assange'as neigia jam pateiktus kaltinimus.

„Prokurorė M. Niu šiuo metu rengia naują paraišką J. Assange'o apklausai Ekvadoro ambasadoje Londone“, – paskelbta Švedijos baudžiamojo persekiojimo institucijų pranešime.

Sausį Ekvadoro ambasada oficialiai atmetė Švedijos prašymą atsakyti į jų klausimus Ekvadoro ambasadoje Londone ir paprašė pakartotinai pateikti prašymą.

Anksčiau J. Assange'as teigė norįs susitikti ir atsakyti į jų klausimus ambasadoje, kurioje glaudžiasi nuo 2012 metų liepos.

Praėjusią savaitę JT darbo grupė paskelbė išvadą, kad „J. Assange'o laisvė apribota neteisėtai“.

Pareigūnai Londone ir Stokholme sukritikavo JT teisės ekspertų sprendimą. Švedijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad JT teisės ekspertai neturėjo teisės „kištis į tebesitęsiančią bylą, kurią nagrinėja Švedijos valdžia“.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas pareiškė, kad JT darbo grupės išvados yra „absurdiškos“, ir pridūrė, jog mes jas „atmetame“.

JT žmogaus teisių vadovas: D. Britanija ir Švedija turi susitaikyti su JT darbo grupės sprendimu

Jungtinių Tautų Vyriausiasis žmogaus teisių komisaras antradienį lankydamasis Šri Lankoje pareiškė, kad Britanija ir Švedija turi gerbti JT darbo grupės išvadas, jog „WikiLeaks“ įkūrėjo J. Assange'o laisvė yra suvaržyta neteisėtai.

Praėjusią savaitę JT savavališko sulaikymo darbo grupė paskelbė, kad Švedijos ir Britanijos trukdymas J.Assange'ui išvykti iš Ekvadoro ambasados prilygsta „neteisėtam laisvės suvaržymui“.

Britanija ir Švedija su pasipiktinimu atmetė komisijos rekomendaciją leisti J.Assange'ui nevaržomam palikti Ekvadoro ambasadą Londone, kur jis slapstėsi nuo 2012 metų, ir pasiūlyti jam kompensaciją.

Kalbėdamas Kolombe Zeidas Ra'adas Al Husseinas sakė, kad darbo grupė, nors ir ne teismas, savo sprendimą pagrindė tarptautiniais įstatymais, kurių privaloma laikytis, todėl Britanija ir Švedija turi gerbti jos išvadas.

„Žmogaus teisių įstatymas, sutartas institucijos įstatymas yra privalomas įstatymas, o ne pasirenkamas įstatymas, tai nėra kokia nors praeinanti užgaida, kurią kuri nors valstybė gali kartais taikyti, o kartais – ne“, – sakė JT žmogaus teisių komisaras žurnalistams, baigdamas keturių dienų vizitą šalyje.

Jo atstovas sakė, kad JT komisijos sprendimas pagrįstas Tarptautiniu politinių ir pilietinių teisių paktu.

„Jeigu Assange'o bylos toliau bus nagrinėjamos teisme, jūs greičiausiai pamatysite, kad ši darbo grupės išvada bus cituojama teisme ir galbūt net jo išvadose“, – sakė JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro atstovas Rupertas Colville naujienų agentūrai AFP.

Didžioji Britanija ir Švedija griežtai sukritikavo darbo grupės išvadas, kurios, pasak jų, nieko nekeičia.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) komisijos nuomonę pavadino „juokinga“, o J.Assange'ą – „bėgliu nuo teisingumo“.

Zeidas Ra'adas Al Husseinas žurnalistams, sakė, kad dėl itin įtemptos jo vizito Šri Lankoje darbotvarkės jis neturėjo laiko geriau susipažinti su Britanijos ir Švedijos reakcijomis į sensacingas komisijos išvadas.

„Aš neturėjau užtektinai laiko perskaityti tų valstybių (Britanijos ir Švedijos) reakcijų, bet netrukus aš apie tai pasisakysiu“, – pareiškė jis.

J.Assange'as jau ilgiau negu trejus metus slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, vengdamas būti išduotas Švedijai, kuri jį įtaria prievartavimu, nors aktyvistas tuos kaltinimus neigia.

Australas baiminasi, kad jis galiausiai būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, norinčioms jį teisti dėl šimtų tūkstančių įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų nutekinimo.

J.Assange'o nedideliame kambaryje ambasadoje yra lova, kompiuteris, saulės lempa, bėgimo takelis ir nedidelis balkonas.