Pirmadienį paskelbtoje HRW ataskaitoje sakoma, kad tarptautine konvencija uždrausti kasetiniai sprogmenys nuo sausio 26 dienos buvo panaudoti per mažiausiai 14 atakų penkiose provincijose.

HRW sako, kad per tas atakas žuvo bent 37 civiliai, tarp jų šešios moterys ir devyni vaikai, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Organizacija nurodė, kad Tarptautinės Sirijos palaikymo grupės narės, kurios ketvirtadienį susitiks Vokietijoje, „turėtų laikyti savo svarbiausiu prioritetu civilių apsaugą ir beatodairiškų atakų, įskaitant tas, per kurias naudojami kasetiniai sprogmenys, nutraukimą“.

Tarptautinei Sirijos palaikymo grupei priklauso 17-a valstybių, kurios stengiasi pasiekti, kad būtų užbaigtas tą šalį krečiantis konfliktas, nuo 2011 metų kovo nusinešęs jau mažiausiai 250 tūkst. žmonių gyvybių.

D. Tuskas: Rusijos vykdomi bombardavimai dar labiau blogina situaciją Sirijoje

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pasmerkė Rusijos vykdomus antskrydžius Sirijoje ir apkaltino ją padedant „žmogžudiškai“ prezidento Basharo al-Assado vyriausybei, skelbia „Reuters“.

Pilietinis karas Sirijoje privertė milijonus žmonių palikti savo namus ir yra vienas pagrindinių veiksnių, sukėlusių didžiausią Europos migracijos krizę per paskutiniuosius dešimtmečius. ES narėms nepavyksta susitarti, kaip išspręsti pabėgėlių antplūdžio problemą.

„Rusijos veiksmai Sirijoje dar labiau blogina ir taip jau prastą situaciją“, – sveikindamas į Briuselį atvykstantį naują Gruzijos premjerą Georgijų Kvirikašvilį trumpai pakomentavo D. Tuskas.

Donaldas Tuskas

„Tiesioginis Rusijos karinės kampanijos veiksmų padarinys yra tai, kad įsigali žudikiškas B. al Asado režimas, nuosaiki Sirijos opozicija praranda savo pozicijas, o dar tūkstančiai pabėgėlių plūsta į Europą“, – sakė D. Tuskas.

Kremlius antradienį pranešė, kad nėra jokių patikimų įrodymų apie Rusijos oro atakų nulemtas civilių žūtis.

Turkija, šiuo metu priėmusi daugiau nei 2,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos, pareiškė, kad dešimtys tūkstančių pabėgėlių atvyksta prie Turkijos sienos dėl žudynių Sirijos Alepo mieste.

Jungtinės Tautos (JT) antradienį kreipėsi į Turkiją ir ragino tūkstančiams pabėgėlių iš Alepo atverti savo sienas.

Anksčiau šį mėnesį tarp B. al Assado atstovų ir kitų opozicijos grupių vykusios taikos derybos žlugo dėl intensyvių Rusijos sprogdinimų.

Kremlius atmetė A. Merkel kaltinimus

Kremlius antradienį priekaištavo Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, kuri prieš dieną sukritikavo Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje.

Lankydamasi Ankaroje pirmadienį, kalbėdama apie Rusijos aviacijos remiamo režimo atakas, A.Merkel pareiškė, kad „yra pasibaisėjusi matydama tokias žmonių kančias“ Sirijoje.

Tai buvo griežčiausia iki šiol A.Merkel išsakyta kritika Rusijos aviacijos kampanijai Sirijoje.

Atsakydamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas pareiškė, kad A.Merkel turėtų labai atidžiai pagalvoti, ką kalba apie Sirijos krizę.

„Mes, žinoma, dar kartą kviečiame labai atidžiai ir labai atsakingai vartoti kažkokias traktuotes jau ir taip trapioje situacijoje, kuri dabar yra Sirijoje ir Sirijos (krizės) sureguliavimo srityje“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Nepaisant Vakarų ir Sirijos opozicijos priekaištų Rusija negavo jokių patikimų įrodymų dėl civilių žmonių aukų per aviacijos antskrydžius, kalbėjo D.Peskovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad „prieš trejus, dvejus metus mes, deja, negirdėjome panašių vertinimų apie barbariškus teroristų veiksmus per barbarišką puolimą Sirijos teritorijoje, kai Sirijos ginkluotosios pajėgos ir teisėta Sirijos valdžia faktiškai buvo užspeista žiede“.

Praėjusią savaitę Šveicarijoje teko atidėti Sirijos taikos derybas, Vakarams ir Sirijos opozicijai apkaltinus Maskvą puolimu prieš civilius gyventojus ir bandymu karine jėga užbaigti beveik penkerius metus trunkantį karą.

D.Peskovas pirmadienį neatsakė į klausimą, ar Rusija ir toliau tęs savo kampaniją Sirijoje, jeigu bus atnaujintos taikos derybos.

Baiminamasi, kad pagrindinės Sirijos opozicinės pajėgos gali neatlaikyti Rusijos palaikomų režimo pajėgų puolimo, per kurį jau buvo atkirstas pagrindinis atsargų tiekimo į Alepo miestą maršrutas.