Australas rėmėsi Jungtinių Tautų (JT) darbo grupės sprendimu, kad jam turėtų būti suteikta laisvė ir kompensacija dėl patirto asmeninės laisvės apribojimo.

"Kokią teisę turi ši vyriausybė ar JAV, ar Švedijos vyriausybės iš mano vaikų atimti tėvą?", - J. Assange'as žurnalistams kalbėjo Ekvadoro ambasados balkone.

Jis JAV vyriausybės nemalonę užsitraukė paviešinęs tūkstančius JAV diplomatų dokumentų. J. Assange'as nuo 2012 m. birželio gyvena Ekvadoro ambasadoje Londone, baimindamasis ekstradicijos į Švediją, kuri nori vyrą apklausti dėl įtariamo seksualinio išnaudojimo, primena "Reuters".

Savo ruožtu, tiek Didžioji Britanija, tiek Švedija neigia, kad australui yra apribota laisvė, nes jis ambasadoje slepiasi savanoriškai. Tačiau Britanija pareiškė, kad gali ginčyti JT sprendimą ir suimti WikiLeaks įkūrėją, kai tik šis paliks ambasados teritoriją.

J. Assange'as kreipėsi į JT kaip politinis pabėgėlis, kurio teisės buvo pažeistos, neleidus prašytis prieglobsčio Ekvadore. JT darbo grupė priėmė jam palankų sprendimą, nors šis ir nėra privalomas ir nebuvo pasiektas vieningai.

J. Assange'ui suteikti laisvę ragina ir Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino.