Tokią mokomąją misiją visai šalia rytinio Stokholmo salyno krašto Rusijos kariuomenė surengė prieš trejus metus.

Mokymai sulaukė žiniasklaidos dėmesio visame pasaulyje, nes Švedijos kariuomenė uždelsė su derama reakcija. Esą taip nutiko, nes daug personalo atostogavo, tad teko kliautis parama iš NATO.

Prieš tai keli Švedijos žiniasklaidos kanalai spėjo, kad mokymų metu buvo praktikuojama ir galima branduolinė ataka, tačiau šis faktas niekada nebuvo patvirtintas.

Dabar NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atskleidė, kad taip ir buvo iš tikrųjų – šis faktas pateikiamas kasmetinėje gynybos Aljanso ataskaitoje.

Tekstas, kuris buvo išplatintas praeitą savaitę, tačiau Švedijos žiniasklaidoje detaliai nušviestas tik trečiadienį, taip pat patvirtina faktą, kad pratybose tada dalyvavo keturi Rusijos strateginiai bombonešiai „Tupolev Tu-22M3“ ir du naikintuvai Su-27.

Ataskaitoje teigiama, kad galimi rusų atakos taikiniai buvo karinė bazė Smolande Pietų Švedijoje ir visai šalia Stokholmo esanti Švedijos žvalgybos agentūra.

J. Stoltenbergo ataskaitoje taip pat teigiama, kad tokie Rusijos veiksmai demonstruoja nerimą keliančią Rusijos agresijos prieš šiaurinę kaimynę ir kitas šalis tendenciją.

„Atsižvelgiant į faktą, kad Rusijos karinės pajėgos stiprina savo galią, galima teigti, kad Rusijos kariniai mokymai ir manevrai pasiekė lygį, kurio nebuvo nuo pat Šaltojo karo pabaigos“, – teigia NATO generalinis sekretorius.

Švedijos saugumo tarnyba „Sapo“ panašių nuogąstavimų dėl Rusijos turėjo pastaruosius kelis mėnesius. Be to, 2014 metų kasmetinėje ataskaitoje būtent Rusiją ji įvardijo kaip didžiausią grėsmę Švedijai.