Oranžines uniformas vilkintys Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) įstatymų leidėjai susirinko pradėti pirmosios darbo dienos sostinėje Neipide, įkvėpti didžiulio visuomenės pasitikėjimo, pademonstruoto per pernai lapkritį vykusius rinkimus.

Per tą balsavimą NLD atkovojo daugumą iš ilgą laiką valdžiusių kariškių, todėl sustiprėjo viltys, kad šalyje išaus nauja politinė aušra po ilgo represijų aptemdyto laikotarpio.

Aung San Suu Kyi, Mianmaro kovos už demokratiją vėliavnešė, pirmadienį įžengė į erdvų parlamento pastatą, nepaskelbusi jokio pareiškimo.

Per trumpą parlamento atidarymo posėdį buvo prisaikdinti deputatai, o žemųjų rūmų pirmininku buvo paskirtas Aung San Suu Kyi artimas sąjungininkas Winas Myintas.

„Šiandien yra diena, kai galima didžiuotis Mianmaro politine istorija ir demokratiniu perėjimu“, – sakė Winas Myintas savo padėkos kalboje.

Naujos vyriausybės laukia sunkus uždavinys – iš naujo prikelti vieną iš neturtingiausių Pietryčių Azijos šalių, kurios ekonomika buvo nustekenta per dešimtmečius trukusį chuntos valdymą.

Daug NLD deputatų yra politikos naujokai, neturintys jokios patirties valdymo reikaluose. Jiems teks greitai prisitaikyti prie keblios sprendimų priėmimo sistemos parlamente, kuriame ketvirtadalis vietų priklauso nerinktiems armijos atstovams.

70-metei Aung San Suu Kyi kelias į prezidento postą yra užtvertas kariškių parašytos konstitucijos, nes ji buvo ištekėjusi už užsieniečio ir susilaukė su juo vaikų. Buvusi opozicijos lyderė žadėjo apeiti šią kliūtį, būdama „viršesnė“ už prezidentą, kurio kandidatūrą dar turės pasiūlyti. Kol kas ji neatkleidė, kam yra numačiusi tą vaidmenį.

Kandidatų paskyrimo tvarka nėra aiškiai reglamentuota, bet tai gali būti padaryta artimiausiomis dienomis.

Abiejų parlamento rūmų nariai ir kariškiai turės pasiūlyti tris kandidatus, iš kurių vienas pakeis prezidentą Thein Seiną. Dabartinis šalies vadovas liks savo poste iki kovo pabaigos.

Naujasis prezidentas bus išrinktas per bendrą abejų rūmų balsavimą.