„Kasjanovas atvažiavo į Strasbūrą pinigų Rusijos opozicijai“. KAS NESUPRATO, TAS SUPRAS!“, – pakomentavo vaizdo įrašą R. Kadyrovas. Sprendžiant pagal viską, optinio taikiklio vaizdas buvo uždėtas ant slapta filmuotų kadrų.

Pilną vaizdo įrašo su M. Kasjanovu versiją praėjusią savaitę publikavo televizijos kanalas „LifeNews“. Išskirtiniame reportaže buvo tvirtinama, kad buvęs Rusijos ministras pirmininkas su kolegomis iš Europos liberalų ir demokratų aljanso aptarė finansinius klausimus.

Taip pat politikas susitiko su Ukrainos prezidento įgaliotiniu Krymo totorių klausimais Mustafa Džemilevu.

Pastarojo spaudos tarnyba pranešė, kad M. Kasjanovas pažadėjo Ukrainai sugrąžinti Krymą, kuris 2014 metais buvo aneksuotas Rusijos.

Netrukus po to ant partijos „PARNAS“ biuro sienos Maskvoje atsirado grafitis, kuriame M. Kasjanovas ir M. Džemilevas vaizduojami su trumpikėmis, ant kurių atitinkamai JAV ir Turkijos vėliavos.

Tai ne pirmas R. Kadyrovo išpuolis prieš buvusį Rusijos vyriausybės vadovą. Prieš penkerius metus jis siūlė išsiųsti B. Nemcovą ir M. Kasjanovą į kalėjimą, taip siekiant užkirsti kelią neramumams, kurie 2010 metų gruodį vyko Maniežo aikštėje.

2016 metų sausį M. Kasjanovas paragino opoziciją susitelkti prieš Čečėnijos lyderį, kuris kesinosi imtis represinių priemonių prieš nesisteminę opoziciją.

Leidinys „Nezavisimaja gazeta“ rašo, kad „PARNAS“ lyderis apie tai pareiškė išsiųsdamas į Maskvos meriją prašymą dėl leidimo per B. Nemcovo žūties metines – vasario 27 dieną – surengti jam atminti skirtas eitynes.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ politikas išsakė nuomonę, kad „Kadyrovas gyvena kitoje dimensijoje, ne XXI amžiuje“, nežino ir nenori žinoti Konstitucijos“.

Reikia pažymėti, kad gruodžio mėnesį paaiškėjo, kad M. Kasjanovas artėjančiuose rinkimuose į Rusijos Valstybės Dūmą užims pirmąją vietą „PARNAS“ rinkimų sąraše.

Opozicijos atstovas Ilja Jašinas socialiniame tinkle „Facebook“ Čečėnijos lyderio publikuotą vaizdo įrašą pavadino „tiesioginiu grasinimu nužudyti Kasjanovą“.

„Šie vaikinai Čečėnijoje – patys tikriausi banditai, kuriuos dengia Putinas“, – pakomentavo I. Jašinas.

M.Kasjanovo pavaduotojas Vladimiras Kara-Murza naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis ir M.Kasjanovas laiko šią R.Kadyrovo „Instagram“ žinutę „tiesioginiu kurstymu žudyti“.

„Tai yra nebaudžiamumo, įsiviešpatavusio po Boriso Nemcovo nužudymo, rezultatas“, – pabrėžė V.Kara-Murza, kalbėdamas apie Vladimiro Putino kritiką, kuris pernai buvo nušautas ant vieno Maskvos tilto Kremliaus pašonėje.

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius „nestebi Ramzano Kadyrovo „Instagram“ paskyros“, bet žadėjo pasidomėti šiuo reikalu.

V.Kara-Murza sakė, kad R.Kadyrovo paskelbtame įraše matomas vaizdas buvo nufilmuotas sensacijų besivaikančio naujienų portalo ir televizijos „LifeNews“, žinomų dėl ryšių su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

Tas siužetas buvo nufilmuotas, kai abu opozicijos veikėjai dalyvavo praėjusį mėnesį Prancūzijos mieste Strasbūre vykusiuose Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos posėdžiuose, kurių vienas buvo skirtas B.Nemcovo atminimui.

Neseniai R. Kadyrovas pavadino visus Vladimiro Putino kritikus priešais ir išdavikais.

Buvęs premjeras M. Kasjanovas yra gerai žinomas Rusijos prezidento V. Putino kritikas, priklausantis Rusijos respublikonų liaudies laisvės partijai.

Anot jo, toks R. Kadyrovo vaizdo įrašas yra grasinimas susidoroti.

Pernai kovą R. Kadyrovas „Instagram“ prabilo apie opozicijos lyderio Boriso Nemcovo lemtį ir gynė vieną iš jo nužudymu apkaltintų čečėnų.

B. Nemcovas buvo vienas iš septynių gerai žinomų V. Putino oponentų, nužudytų pastarąjį dešimtmetį.

R. Kadyrovas Čečėniją valdo geležiniu kumščiu. Privati jo milicija buvo apkaltinta daugybe žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant kankinimus ir nužudymus. Jis palaiko glaudžius ryšius su V. Putinu, kuris Čečėnijos lyderį paskatino numalšinti separatistų pasipriešinimą šalyje.