Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija pelnė geriausius įvertinimus per visą tyrimų laikotarpį.

TI paskelbė metinę ataskaitą apie korupcijos suvokimo indeksą (Corruption Perceptions Index, CPI), kurioje nurodoma, kad Danija antrus metus iš eilės lieka šalimi, kurioje korupcija – pati mažiausia. Ataskaitoje nurodoma, kad ši Skandinavijos valstybė surinko 91 balus iš 100.

Prasčiausia padėtis išlieka Šiaurės Korėjoje ir Somalyje – abi šalys buvo įvertintos 8 balais.

Berlyne įsikūrusios organizacijos kasmet skelbiamas sąrašas laikomas autoritetingu šaltiniu vertinant vyriausybių, policijos, teismų, partijų ir biurokratų korupciją.

Šis indeksas skaičiuojamas pagal ekspertų nuomones apie viešojo sektoriaus korupciją atsižvelgiant į įvairius veiksnius – pavyzdžiui, ar korupcija susitepę vyriausybės pareigūnai patraukiami atsakomybėn, ar lieka nenubausti. Taip pat vertinamas kyšininkavimo lygis šalyje ir valstybinių institucijų pasirengimas reaguoti į piliečių poreikius.

Jungtinės Valstijos šiemet pakilo vienu laipteliu į 16-ąją vietą, įvertintos 76 balais – vienodai su Austrija.

Jungtinė Karalystė palypėjo į viršų trimis padalomis ir užėmė 10-ą vietą, kai buvo įvertinta 81 balu – kaip ir Vokietija bei Liuksemburgas. Į mažiausiai korumpuotų šalių dešimtuką taip pat pateko Suomija, Švedija, Naujoji Zelandija, Nyderlandai, Norvegija, Šveicarija, Singapūras ir Kanada.

2015 metų tyrime Lietuva pakilo per septynias vietas – jai skirtas 61 balas iš 100 galimų (2014 metais – 58 balai) ir 32 vieta 168 šalių sąraše. Pernai Lietuva buvo 39 vietoje iš 174 tirtų valstybių. Lietuva užima 18 vietą tarp ES ir Vakarų Europos valstybių, metais anksčiau ji buvo 20.

„Transparency International“ pabrėžė, kad padėtis Europoje ir Vidurio Azijoje, kurios šiame tyrime buvo apjungtos į vieną regioną, dar turėtų būti gerinama.

„Žemus balus pelniusioje Vengrijoje, Lenkijoje ir Turkijoje politikai ir jų globotiniai vis labiau užvaldo valstybines institucijas, kad įtvirtintų savo įtaką“, – perspėjo ekspertai.

„Žemiau sąraše padėtis dar niūresnė , – pažymėjo organizacija. – Azerbaidžane, Kazachstane, Rusijoje, Uzbekistane ir kitose (šalyse) vyriausybės varžo, jeigu ne visiškai užgniaužia pilietinę visuomenę ir laisvąją žiniasklaidą.“

Rusija užėmė 119 vietą, įvertinta 29 balais kartu su Azerbaidžanu, Gajana ir Siera Leone. Visgi Rusijoje per pastaruosius metus buvo užfiksuota šiokia tokia pažanga: ataskaitoje apie padėtį 2014-aisiais ji buvo įvertinta 27 balais ir užėmė 136 vietą.

Brazilija, dabar krečiama didelio korupcijos skandalo valstybinėje naftos įmonėje „Petrobras“, sąraše nusmuko labiausiai iš visų šalių – per septynias pozicijas – į 76 vietą, o jos įvertinimas pablogintas penkiais punktais (iki 38).

TI pažymėjo, kad kai kuriose šalyse, tokiose kaip Gvatemala, Šri Lanka ir Gana, visuomenės aktyvistai „uoliai darbavosi, kad išguitų korupciją“.

„2015 metų korupcijos suvokimo indeksas aiškiai rodo, kad korupcija išlieka rykšte visame pasaulyje, – sakė TI vadovas Jose Ugaza. – Vis dėlto 2015-ieji taip pat buvo metai, kai žmonės vėl išėjo į gatves protestuoti prieš korupciją; žmonės visame pasaulyje siuntė stiprų signalą esantiems valdžioje: laikas imtis didžiosios korupcijos.“

Du trečdaliai iš tirtų 168 šalių buvo įvertintos prasčiau negu 50 balų, o pasaulinis vidurkis buvo 43.

Tačiau TI nurodė įžvelgianti palankią tendenciją: 64 valstybėse padėtis pagerėjo, o tik 53 – pablogėjo. Kitose šalyse padėtis nepasikeitė, palyginti su ankstesniais metais.