Rusijos prezidento atstovas spaudai BBC sakė, kad „nei vienas iš šių klausimų ar problemų nereikalauja atsakymo, nes tai yra grynas prasimanymas“.

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės teismas paskelbė, kad V. Putinas „tikriausiai“ pritarė buvusio agento Aleksandro Litvinenkos žmogžudystei.

Slapti turtai

A. Litvinenka, buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentas ir griežtas V. Putino kritikas, Londone radioaktyviuoju poloniu buvo nužudytas 2006 metais.

JAV Finansų ministerijos sankcijas prižiūrintis Adamas Szubinas programai „BBC Panorama“ sakė, kad Rusijos prezidentas yra korumpuotas, o amerikiečių vyriausybė tai žinojusi „daugelį metų“.

„Mes matėme, kaip jis praturtina savo draugus, savo artimus sąjungininkus, ir naudodamas valstybės turtą nustumia į šalį tuos, kurių nemato savo draugais. Ar tai būtų Rusijos energetikos ištekliai, ar kiti jos valstybiniai sandoriai, jis pastato tuos, kurie jo manymu tarnaus jam, ir atmeta tuos, kurie netarnaus. Man tai yra korupcijos vaizdas“, – aiškino A. Szubinas.

JAV vyriausybė įvedė sankcijas prieš Kremliaus veikėjus 2014 metais ir nurodė, kad V. Putinas turėjo slaptų investicijų energetikos sektoriuje. Vis dėlto, tuo metu amerikiečiai tiesiogiai jo korupcija nekaltino.

Amerikiečių sankcijos – vėliau jos buvo išplėstos, kad apimtų daugiau asmenų ir organizacijų – sutapo su panašiomis ES priemonėmis prieš Rusiją. Jų imtis paskatino Krymo aneksiją, kurią Rusija įvykdė politinių neramumų Ukrainoje metu.

JAV vyriausybės pareigūnai nenorėjo duoti interviu apie Rusijos prezidento turtus, tačiau A. Szubinas sutiko dalyvauti programoje „BBC Panorama“, kuri nagrinėjo šį klausimą. Pašnekovas nekomentavo slaptos 2007 metų CŽV ataskaitos, kurioje V. Putino turtas buvo įvertintas maždaug 40 milijardų dolerių (37 milijardai eurų), tačiau jis pripažino, kad Rusijos prezidentas sukaupė slaptą turtą.

„Manoma, kad jis gauna valstybinį atlyginimą, kuris per metus siekia maždaug 110 tūkstančių dolerių (apie 102 tūkstančių eurų). Tai nėra tiksli šio žmogaus turto suvestinė, mat jis turi ilgalaikę praktiką, kaip paslėpti savo tikruosius turtus“, – tikino pašnekovas.

Kremlius tokius pareiškimus neigia. 2008 metais prezidentas V. Putinas asmeniškai prabilo apie tvirtinimus, kad jis yra turtingiausias Europos žmogus, sakydamas: „Tai paprasčiausia nesąmonė. Jie tiesiog ištraukė tai iš kažkieno nosies ir ištepė ant savo popierėlių“.

Užsienio kompanija

„BBC Panorama“ kalbėjosi su buvusiais Rusijos prezidento aplinkos žmonėmis, kurie tvirtina iš pirmų lūpų žinantys apie slaptus Rusijos prezidento turtus.

Romanas Abramovičius

Dmitrijus Skarga, kuris anksčiau vadovavo laivininkystės kompanijai „Sovcomflot“, tvirtina matęs 35 milijonus dolerių (per 32 milijonus eurų) kainuojančios jachtos perdavimą V. Putinui. D. Skarga teigia, kad 57 metrų ilgio „Olympia“ buvo dovana Rusijos prezidentui nuo Didžiojoje Britanijoje garsiausio ruso, futbolo klubo „Chelsea“ savininko Romano Abramovičiaus.

„Faktas, kad ponas Abramovičius per savo darbuotoją perdavė jachtą ponui Putinui, – teigė D. Skarga. – Buvau toje jachtoje 2002 metų kovo pabaigoje Amsterdame. Ten buvo pono Abramovičiaus atstovas… Jis sakė, kad Romanas yra šios jachtos savininkas“.

D. Skarga teigia, kad jachta „Olympia“ Rusijos prezidentui buvo perduota per užsienio kompaniją. Tada jis prižiūrėjo V. Putino jachtos valdymą ir paruošė ataskaitas apie jos einamąsias išlaidas.

„Jachta buvo išlaikoma ir einamosios išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto“, – tvirtino D. Skarga. Pasak jo, ši jachta buvo laikoma paslaptyje, nes ji priklausė asmeniškai V. Putinui, bet ne valstybei.

„BBC Panorama“ apie jachtą paklausė paties R. Abramovičiaus. Jo advokatai tokius įtarimus atmetė kaip spekuliacijas ir gandus. Pats prezidentas V. Putinas duoti interviu BBC programai atsisakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1253)