Dvi prorusiškos ir viena proeuropietiška partijos steigia Nacionalinio gelbėjimo komitetą ir reikalauja skelbti pirmalaikius rinkimus. Sprendžiant iš apklausų, juos lengvai laimėtų prieš Europos Sąjungą pasisakančios jėgos. Opozicines partijas vienija pasipriešinimas korupcijai ir oligarchų įtakai.

Moldova pasirašė Asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga, bet dabar Europos vardas čia daugeliui virtęs keiksmažodžiu, nes septynerius metus šalį valdančios proeuropietiškos politinės jėgos siejamos su korupcija, skurdu ir daugiau kaip milijardo eurų dingimu iš didžiųjų bankų, po kurio tarptautiniai skolintojai įšaldė taip reikalingą tolesnę finansinę paramą.

Vienas 70-metis protesto dalyvis reiškė nepasitenkinimą valdžia: „Jie sako, kad viskas pagerės, bet visada viskas tik į blogą. Jie slapstosi nuo žmonių, ir niekada neatsistatydins. Norime, kad jie pasitrauktų, ir vyktų pirmalaikiai rinkimai.“

Daugelis piktinasi Vladu Plahotniuku, kuris siejamas su daugybe mafijos operacijų, laikomas ne tik turtingiausiu Moldovos žmogumi, bet ir netiesiogiai kontroliuojančiu visas teisėsaugos institucijas.

Protestuotojai reikalauja, kad jis atsidurtų už grotų. O opozicijos kantrybės taurę perpildė valdančiosios koalicijos siūlymas prieš dešimt dienų V. Plahotniuką paskirti premjeru, kai du ankstesnius vyriausybės vadovus nušlavė milijardo dingimo skandalas. Nors prezidentas tamsios reputacijos politiko skirti nesutiko, premjeru tapo technokratas Pavelas Filipas, kurį opozicija laiko tik V. Plahotniuko marionete.

Tad opozicinės politinės jėgos reikalauja skelbti rinkimus, nors parlamento vadovas aiškina, kad tam nėra jokio teisinio pagrindo. Protestuotojai taip pat siekia, kad valdžia įregistruotų nuo rugsėjo protestus rengiančią „Orumo ir teisingumo“ pilietinę platformą kaip politinę partiją.

Vasile`as Nastase`as, „Orumo ir teisingumo“ pirmininkas, kreipdamasis į mitinguotojus sakė: „Ambasadoriai ir plėtros partneriai, didi Moldovos tauta tenori vienintelio dalyko, kad partijos sutartų dėl pirmalaikių rinkimų. Tai bendras tikslas, kuris vienija mus, ir kurio tikimės iš jūsų - neremkite mafijos, remkite Moldovos žmones.“

Protestuotojai jau sekmadienį užblokavo vieną kelią Kišiniovo pakraštyje – tai tik ženklas, kas gali laukti, jei valdžia nepaklus iki ketvirtadienio vakaro. Mitingo rezoliucija žada pilietinio nepaklusnumo akcijas, kitaip blokuos tarptautinius kelius, galbūt geležinkelio stotį ir oro uostą.