Šaltinis priduria, kad pirmenybė suteikiama šeimoms su vaikais. Suomijos pareigūnai jau kurį laiką įtarė, kad prieglobsčio prašytojų perkėlimas iš Rusijos į Suomiją – kruopščiai organizuota operacija, informuoja yle.fi.

Tamperės mieste leidžiamas dienraštis „Aamulehti“ šeštadienį skelbė, kad Rusijos sienos apsaugos pareigūnas Suomijos naujienų agentūrai STT pareiškė, kad Rusijos Federacijos saugumo tarnyba rūpinasi, kad pabėgėliai pasiektų ir kirstų sieną su Suomija.

Esą Rusijos saugumo tarnyba tokią operaciją vykdo kartu su Rusijos Murmansko regiono Kandalakšos regiono administracija ir Rusijos sienos apsaugos tarnyba.

Šaltinio iš Rusijos sienos apsaugos tarnybos teigimu, šalies saugumo tarnyba nusprendžia, kuris automobilis kada važiuoja ir kaip jis galės kirsti sieną. Pabrėžiama, kad pirmenybė teikiama šeimoms su mažais vaikais, teigia šaltinis.

Naujienų agentūros STT fotografas, kuris lankėsi Salos pasienio poste Rusijos teritorijoje, Suomijos bulvariniam laikraščiui „Ilta-Sanomat“ sakė savo akimis matęs maždaug už 70 kilometrų nuo sienos esančiame Alakurčio mieste automobilių su juose laukiančiais pabėgėliais. Anot fotografo, tokių automobilių – dešimtys.

Suomijos komercinė televizija MTV informuoja, kad vėliau fotografas įsėdo į sienos apsaugos darbuotojo automobilį. Kelionės metu sienos apsaugos pareigūnas jam papasakojęs, kaip Rusijos tarnybos reguliuoja pabėgėlių srautą į Suomiją.

Seni įtarimai pasitvirtino

Visai neseniai net keli Suomijos pareigūnai viešai prabilo apie įtarimus, esą pabėgėliai iš Rusijos į Suomiją perkeliami organizuotai.

Vienoje ryto laidoje šeštadienį Europos Parlamento nariai Jussi Halla Aho ir Petri Sarvamaa pareiškė manantys, kad Rusija pabėgėlių krize sumaniai naudojasi siekdama išsikovoti įtakos svertą užsienio politikoje.

Suomijos užsienio reikalų ministras Timo Soino ankstų šeštadienio rytą Laplandijos pasienio poste susitiko su pareigūnais ir pareiškė, kad jo apsilankymas tik patvirtino įtarimus, kad pabėgėlių srautą reguliuoja jėgos iš Rusijos.

„Įspūdis, kad kažkas organizuoja ir kontroliuoja pabėgėlių srautą iš Rusijos pusės greičiausiai yra teisingas. Sienos apsaugos tarnybų pareigūnai politika neužsiima, jie tiesiog prižiūri srautą pasienyje. Akivaizdu, kad šis procesas puikiai organizuotas“, – pareiškė ministras.

DELFI primena, kad Rusija sekmadienį patvirtino uždariusi sieną su Norvegija migrantams, kuriuos ši Šiaurės šalis nori grąžinti.

Norvegija šeštadienį nurodė laikinai stabdanti prieštaringai vertinamą sprendimą grąžinti migrantus – daugiausiai sirus, afganus, iraniečius ir irakiečius – atvykusius į šalį per sieną su Rusija, kai gavo Maskvos institucijų prašymą to nedaryti.

Pernai iš Rusijos į Norvegiją pateko apie 5,5 tūkst. migrantų, mėginusių pasiekti Europos šalis per Arktį.

Tačiau Oslo dešinioji vyriausybė nutarė, kad migrantai, kurie teisėtai gyveno Rusijoje arba teisėtai atvyko į tą šalį, turėtų būti nedelsiant grąžinti, nes Rusija yra saugi šalis.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova sakė naujienų agentūrai AFP, kad Maskva penktadienį informavo Norvegiją stabdanti migrantų grąžinimą per Borisoglebsko–Sturskugo sienos perėją, remdamasi 2011 metų dvišale sutartimi.

Vis dėlto bus daroma išimtis tiems migrantams, kurie atitiks kriterijus, išvardytus ankstesnėje sutartyje, įpareigojančioje Maskvą vėl priimti žmones, neatitinkančius Norvegijos imigracijos įstatymų bei turinčius galiojančias Rusijos vizas arba leidimus gyventi.

„Rusijos atlikti žingsniai buvo padiktuoti saugumo priežasčių ir pagrįsti dvišalėmis sutartimis su Norvegija“, – pabrėžė M.Zacharova.

Norvegijos policija praeitą antradienį grąžino į Rusiją 13 migrantų, atvežusi juos autobusu. Dvi panašios operacijos buvo suplanuotos ketvirtadienį ir penktadienį, bet jos buvo atšauktos – pasak pareigūnų, dėl logistikos priežasčių.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad grąžinimo procesas stabdomas „iki tolesnio pranešimo“ ir kad Rusijos sienos apsaugos tarnybos „pageidauja glaudesnio koordinavimo“ ateityje.

Žmogaus teisių organizacijos piktinosi, kad migrantai verčiami grįžti į Rusiją, važiuodami dviračiais žiemą, kai temperatūra tolimojoje šiaurėje dažnai nukrinta iki -20 laipsnių Celsijaus.

Pasak jų, Rusijos elgesys su prieglobsčio prašytojais nėra patenkinamas: prašymų nagrinėjimas kai kada užsitęsia ne vienerius metus, o pabėgėliams gresia būti suimtiems ir grąžintiems į kilmės šalis.

Norvegija nėra Europos Sąjungos narė, bet priklauso Šengeno zonai, kurioje asmenys gali netrikdomai kirsti vidines sienas.

Daugelis tokių migrantų atvažiavo į Norvegiją dviračiais, nes Rusijos taisyklės draudžia sieną kirsti pėstiesiems, o Norvegija žmones, vežančius migrantus per sieną automobiliais arba sunkvežimiais, laiko kontrabandininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2130)