F.Hollande'as atskrido į šiaurinį Čandygaro miestą, kur Indijos premjeras Narendra Modi pasveikins jį per oficialią ceremoniją.

Čandygaras, kuriame statinius 6-ame dešimtmetyje projektavo šveicarų ir prancūzų architektūros grandas Le Corbusier, yra viena iš trijų vietų, kur Prancūzija įsipareigojo padėti kurti „išmaniuosius miestus“, kuriuos planuojama įrengti modernias vandentiekio sistemas, veiksmingą nuotekų tvarkymą ir viešąjį transportą.

F.Hollande'as ir prancūzų verslo lyderiai susitiks Čandygare su kolegomis indais tartis dėl glaudesnių dvišalių ryšių prekyboje, kurios apimtys 2014 metais buvo 8,6 mlrd. JAV dolerių. Delis taip pat stengiasi įtikinti Prancūzijos bendroves išnaudoti galimybes kylančioje Indijos ekonomikoje.

F.Hollande'ą lydi aukšto rango delegacija, kurioje dalyvauja gynybos, užsienio reikalų, ekonomikos ir kultūros ministrai, taip pat dešimtys verslo lyderių.

Prezidentas vėliau sekmadienį išvyks į Indijos sostinę, kur pirmadienį vyks derybos su šalies lyderiais. Antradienį jis bus garbės svečias per Indijos Respublikos dienos paradą, minint konstitucijos priėmimo 66 metų sukaktį.

Vienas iš svarbiausių klausimų per šį vizitą – Indijos pageidavimas įsigyti 36 modernius naikintuvus „Rafale“, kurį N.Modi išreiškė pernai balandį viešėdamas Paryžiuje. Vėliau įvyko keli susitikimai, kuriuose buvo tariamasis dėl šio paketo kainų, pristatymo terminų ir lėktuvų techninio aptarnavimo.

Duodamas interviu naujienų agentūrai „Press Trust of India“ F.Hollande'as užsiminė, kad šiai sutarčiai pasirašyti gali prireikti daugiau laiko.

„Susitarti dėl šio projekto techninių sąlygų, be abejo, reikia laiko, bet mes esame teisingame kelyje“, – sakė jis.

Prancūzija taip pat pažadėjo padėti Indijai vystyti žaliosios energetikos projektus, įskaitant saulės energetikos aljansą, kuris buvo įkurtas praeitą mėnesį per pasaulines klimato derybas Paryžiuje.

„Mūsų dvišaliai ryšiai su Prancūzija yra labai platūs. Jie apima įvairius sektorius, tarp jų gynybos, civilinės branduolinės energetikos, geležinkelių, išmaniųjų miestų, mokslo ir tyrimų, kosmoso bei kultūros. Visose šiose srityse tikimės pažangos per Prancūzijos prezidento vizitą“, – praeitą savaitę sakė Indijos užsienio ryšių ministerijos atstovas Vikasas Swarupas (Vikasas Svarūpas).

Abi šalys taip pat tikriausiai aptars bendradarbiavimą kovoje su terorizmu, įskaitant pastangas paspartinti ekstradicijos bylas ir suintensyvinti kovą su pinigų plovimu, padedančiu finansuoti kovotojų veiklą.

V.Swarupas pažymėjo, kad abi šalys pastaruoju metu tapo kovotojų taikiniais – Paryžiuje lapkričio 13 dieną džihadistai nužudė 130 žmonių, o per keturias dienas trukusią apsiaustį vienoje Indijos karinių oro pajėgų bazėje šalies šiaurėje šį mėnesį žuvo septyni indai kariai.