Be to, jeigu partija jo neiškels kandidatu, tikėtina, D. Trumpas kandidatuos nepriklausydamas jokiai partijai. Tai gali atimti balsų iš pačių respublikonų.

Pasisako už neegzistuojančios šalies bombardavimą

„Esate piktas, pone Trumpai. Tikrai esate niekšas“ – dainuojama komikų parašytoje dainoje pagal žinomo filmo „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ melodiją, kurioje D. Trumpas lyginamas su Kalėdas sugriauti bandžiusiu filmo blogiuku.

Tokių dainų, juokelių ir vaizdelių apie galimą kandidatą į prezidentus rasti internete nesunku. Juokingas, apie savo plaukus klausimų sulaukiantis politikas papūstomis lūpoms ir nenulaikomu liežuviu – tokį D. Trumpą vaizduoja žiniasklaida.

Jo, kaip politiko, klaidos ir nekorektiškos kalbos mirga laikraščių pirmuosiuose puslapiuose ir televizijos ekranuose, o specialistai vis pranašauja, kad tai paskutinis kartas, kai matome milijardierių. Tai pranašavo taip dažnai ir taip klaidingai, kad dabar šie spėjimai lyginami su prasta muilo opera, kai vis bandoma nužudyti nemirtingą veikėją, tačiau atrodo, kad dabar juokiasi ne žiniasklaida, o pats D. Trumpas, tapęs praktiškai nenuverčiamu ir labai realiu respublikonų kandidatu artimiausiuose prezidento rinkimuose.

„Kai Meksika siunčia žmones, jie nesiunčia geriausių. Jie siunčia tuos, kurie turi daug problemų, o jie tas problemas atsiveža čia – jie atsiveža narkotikus, nusikaltimus, jie prievartautojai. [...] Hillary Clinton buvo bene blogiausia valstybės sekretorė Amerikos istorijoje. Pasaulis sugriuvo aplink mus, kol ji vadovavo“, – vienoje savo kalbų sakė D. Trumpas.

Neseniai atlikta respublikonų balsuotojų apklausa atskleidė, kad kartais protu nesuvokiami D. Trumpo pasiūlymai išties atstovauja dalies balsuotojų nuomonėms. Daugiau nei pusė apklaustųjų pritarė jo siūlymui uždrausti į šalį atvykti musulmonams. Dar beveik trečdalis pasisakė už griežtą užsienio politiką ir sutiko, kad reikėtų bombarduoti neva Amerikai grėsmę keliančią šalį Agrabah. Belieka tik pridurti, kad tokia valstybė neegzistuoja. Tai žinomo ir Amerikoje mėgstamo „Disney“ filmo „Aladinas“ karalystė, tačiau tokia statistika tik įrodo, kaip rinkėjai vis dėlto tiki D. Trumpo atvirai išsakoma politika.

Atsiskyręs nuo partijos garantuotų H. Clinton pergalę

Politologai sako, kad D. Trumpas atstovauja rinkėjų pykčiui. Jie nori kandidato, kuris juos suprastų, nori kažko, kas atvaizduotų jų nuotaiką, o tai D. Trumpas daro gerai.

„Pats D. Trumpas save pristato kaip žmogų iš šalies, ne politiką. Jis neva nėra sugadintas vidinės Amerikos politikos sistemos, nėra priklausomas nuo donorų. Visi kiti kandidatai, kad galėtų dalyvauti rinkimuose, turėjo surinkti daug lėšų ir todėl išdalinti daug pažadų skirtingoms interesų grupėms. D. Trumpas pats finansuoja savo rinkiminę kampaniją“, – sako LRT bendradarbė Vašingtone Asta Bareišaitė.

Kaip prisistato pats D. Trumpas, jis kalba tiesą ir viską įvardija taip, kaip iš tiesų yra, nesistengia pasislėpti už politinių klišių ir nepaiso politinio korektiškumo. „Galbūt būtent toks jo požiūris, labai atviras pasisakymas kai kuriais klausimais patinka tam tikrai Amerikos visuomenės daliai“, – svarsto A. Bareišaitė.

D. Trumpas jau per pirmuosius debatus sakė palaikyti kitą kandidatą, jeigu pats nebūtų išrinktas atstovauti partijai. Negana to, jis teigia nežinąs, ar tokiu atveju netaptų nepriklausomu nuo partijos kandidatu. Politologų teigimu, tokiu atveju D. Trumpas surinktų dalį respublikonų balsų, o tai padidintų tikimybę, kad laimės pagrindine demokratų kandidate laikoma buvusi valstybės sekretorė H. Clinton. Tokiu atveju jos partija užsitikrintų trečią iš eilės kadenciją Baltuosiuose rūmuose, o tai būtų skaudi netektis respublikonams.

D. Trumpas gąsdina respublikonų lyderius

Anot Vytauto Didžiojo universiteto politologės docentės Ingridos Unikaitės-Jakuntavičienės, kiekvieną kartą, renkantis kandidatą, kreipiamas dėmesys į reitingus, balsavimų rezultatus skirtingose valstijose, kandidato patirtį, retoriką, atstovaujamas vertybes. Politologės tvirtinimu, šiemet labai sudėtinga prognozuoti, kas bus pasirinkta, nes pačioje respublikonų partijoje dar nėra aiškaus lyderio.

„Tai įdomi situacija. Turbūt jiems patiems sunku nuspręsti dėl vieno kandidato. Laukiama balsavimų pirminiuose rinkimuose [...] Stebima, kokie išryškės lyderiai. Vis dėlto kandidatų turėtų likti mažiau. Tada galbūt bus šiek tiek aiškiau, kur linksta partija. Ne vienas turbūt jau pastebi, kad kyla dilema, nes D. Trumpas tikrai populiarus. Tai galbūt netgi gąsdina ar stebina pačius partijos lyderius“, – sako I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Apsispręsti respublikonų partijai bus sudėtinga. Ir taip pasidalijusi partija, atrodo, dėl D. Trumpo skyla dar labiau. Iš vienos pusės milijardierius rinkėjų palaikomas, todėl partija to ignoruoti negali. Iš kitos pusės, nuo pat jo kampanijos pradžios vasarą D. Trumpas griovė respublikonų partijos nustatytą tvarką, o tai konservatyvi partija gali priimti kaip savotišką įžeidimą.

Artimiausią konkurentą apibūdino kaip „bjaurų tipą“

„Aš neturiu laiko būti politiškai korektiškas. Šios šalies problema – visi tokie ir yra“, – neseniai sakė D. Trumpas, kuris aštriai ar net įžeidžiamai pasisakė beveik visais aktualiais politiniais ir visuomeniniais klausimai. Dėl ketinimų į šalį neįleisti musulmonų, per debatus ar interviu vadindamas visus meksikiečius prievartautojais ar narkotikų prekiautojais, šaipydamasis iš moterų teisių, D. Trumpas prarado milijoninę Lotynų Amerikos, musulmonų ar moterų rinkėjų grupę, o tai gali padaryti didžiulę įtaką respublikonų partijai, renkantis kandidatą.

„Iš tikrųjų yra tokia galimybė, kad rinkėjai gali ir nebalsuoti už tą, kuris lyderis. Be to, dar gali susiklostyti taip, kad koks nors trečias ar ketvirtas kandidatas šoks į priekį ir nurungs pirmaujančius. Jeigu žiūrėsime istoriškai, taip yra buvę. [...] Jeigu pasižiūrėsime į reitingus, jie nėra ypatingai dideli – apie 30 proc. palaiko D. Trumpą. Jis dar nėra užsitikrinęs, kad rėmėjai tikrai ateis balsuoti. D. Trumpas turi didelę užduotį – padaryti taip, kad visi tie, kurie išreiškė paramą, ateitų balsuoti“, – LRT radijui sako I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Šiuo metu realiausiu milijardieriaus konkurentu laikomas konservatyvus Teksaso senatorius Tedas Cruzas. Nors bendrame respublikonų katile jį palaiko mažesnis skaičius rinkėjų negu D. Trumpą, tačiau, jeigu respublikonams reikėtų rinktis iš dviejų, daugiau nei pusė jų rinktųsi būtent Teksaso senatorių. Turbūt ir pats D. Trumpas pajuto galimą grėsmę, nes paskutinėmis savaitėmis šiam konkurentui negaili kritikos.

„Nemanau, kad T. Cruzas turi šansų. Jis bjaurus vyriokas. Niekas jo nemėgsta, niekas kongrese jo nemėgsta, niekas, kas jį pažįsta, jo nemėgsta. Jis turi savybių, kurios negeros. Su tokiais žmonėmis negalima sudaryti sandorių. Tai negerai visai valstybei. Labai bjaurus tipas“, – viename interviu teigė D. Trumpas.

Tedas Cruzas

D. Trumpo politika – realybės šou?

Kategorišką D. Trumpo nuomonę palaikančių rinkėjų išties daug. „Man patinka D. Trumpas, nes jis visiškai politiškai nekorektiškas, jis nevengia nė vienos grupės. Jis sako tai, ką mes visi norėtume sakyti, tačiau negalime“, – žurnalui „Time“ tvirtino 61-erių veteranas, atėjęs į vieną iš susitikimų su kandidatu.

Tiesa, politologai teigia, kad dalis rinkėjų D. Trumpo pasirodymą vertina kaip realybės šou, gal net savotišką jo prieš kurį laiką sukurtos laidos „Apprentice“, lietuviškai – „Mokinys“, analogą. Žiniasklaida laukia, kada D. Trumpas vis dėlto bus išbalsuotas, kada, kaip jo paties laidoje, bus pasakyta – tu atleistas.

„Iš tiesų jis visiškai dominuoja žiniasklaidoje. Tai, ko gero, labai nepatinka kitiems respublikonų partijos kandidatams. Jie į spaudą neretai patenka dėl to, kad pasako kokį nors komentarą apie patį D. Trumpą, o ne dėl jų pačių politikos. Sakyčiau, kad jis šiuo metu yra žiniasklaidos sensacija“, – teigia I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad JAV žiniasklaida, kaip ir politika, pasidalijusi į respublikonus ir demokratus, todėl D. Trumpo vaizdavimas žiniasklaidos priemonėse priklauso ir nuo to, kokių politinių pažiūrų ji laikosi. „Jeigu nagrinėtume respublikonus palaikančius šaltinius, juose daug rimčiau žiūrima į D. Trumpą, nepaisant pačios respublikonų partijos skilimo. Jeigu nagrinėtume liberalesnę žiniasklaidą, pavyzdžiui, „The New York Times“, ji mėgaujasi, stebėdama D. Trumpą. Į jį žvelgia ir humoristiškai, ir su baime“, – įsitikinusi I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Kritikuoja G. Busho aplinka

D. Trumpas sugebėjo savo kampanijoje atsisakyti vadinamojo vidurinio žmogaus. Jis nenaudoja partijos pinigų ir įtakos, žiniasklaidos ir kitų, įvaizdį kuriančių priemonių. Be to, jis išnaudoja socialines medijas. D. Trumpo populiarumas kelia klausimų ir dėl pačios respublikonų partijos ateities.

Buvęs prezidento George`o Busho patarėjas „Washington Post“ teigė, kad, jeigu D. Trumpas bus išrinktas atstovauti partijai, tai sukels didelę riziką respublikonams. G. Busho kalbų rašytojas taip pat tvirtina, – jeigu D. Trumpas bus paskelbtas kandidatu, partija turės iš pagrindų peržiūrėti savo ideologiją ir moralines vertybes.

„Toje partijoje vis dėlto vyrauja kažkoks pasimetimas, susiskaldymas. Kitoje stovyklos pusėje greičiau išaiškėjo potencialūs kandidatai, jų kiekis mažesnis. Respublikonų partijoje ilgai laikosi gana didelis kandidatų skaičius. Reikėtų įnešti bendrumo, sutarti dėl vieningos pozicijos. Manau, kad apie tai jau susimąsto pati partija“, – tvirtina I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Sulaukė palaikymo iš Aliaskos gubernatorės

Pasak LRT bendradarbės Vašingtone A. Bareišaitės, niekas šiuo metu nebežino, kaip viskas toliau vystysis, todėl labai laukiama pirminių rinkimų. „Pagal apklausas, D. Trumpas labai stiprus kandidatas. Ar realu tai, kad jis taps respublikonų partijos kandidatu? Vieni žmonės sako, kad taip, yra didelis šansas, kad jis laimės pirminius rinkimus. Kiti teigia, kad tai visiška nesąmonė ir, kai rinkėjai išeis balsuoti, jie vis dėlto pasirinks kitą kandidatą“, – situaciją apibūdina A. Bareišaitė.

Yra ir tokių teorijų, – jeigu D. Trumpas sulauks daugiausia balsų, rinkimų komisijos vis dėlto pasirinks kitą kandidatą. Iki pirminių rinkimų lieka vis mažiau laiko. Prieš kelias dienas D. Trumpas sulaukė žinomos respublikonų figūros, buvusios kandidatės į viceprezidento postą, Sarah Palin palaikymo. Apžvalgininkai teigia, – nors buvusi Aliaskos gubernatorė per paskutinius metus politikoje aktyviai nedalyvavo, ji vis dar laikoma mėgstama respublikonų partijos ir puikiai žinoma visoje Amerikoje.

Politologai nurodo, kad S. Palin palaikymas gali nuraminti partiją, kuri vis dažniau prabyla apie D. Trumpo praeityje palaikytą liberalią politiką. Taip pat ne atsitiktinumas, kad apie savo palaikymą buvusi Aliaskos gubernatorė pareiškė Ajovoje, ten, kur D. Trumpo reitingai mažiausi. Be to, Ajova bus pirmoji, kuri vis dėlto turės apsispręsti, kas atstovaus respublikonams prezidentų rinkimuose ir tokiu būdu savotiškai duos toną kitoms valstijoms.