Tai įvyko po dienos, kai protestuotojai šturmavo parlamentą, kuris patvirtino naują, proeuropietišką vyriausybę.

Protestuotojai Kišiniove susirinko prie vyriausybės pastato ir parlamento, kad išreikštų nepasitenkinimą ministru pirmininku Pavelu Filipu – buvusiu technologijų ministru ir buvusiu saldainių fabriko vadovu, kuris trečiadienio vakarą šalies prezidentui Nicolae Timofti pristatė savo politikų ir specialistų kabinetą.

Ketvirtadienį taikų protestą surengę protestuotojai užblokavo pagrindinę arteriją į sostinę. Demonstrantai skandavo: „Šalin vyriausybę!“, „Mes esame žmonės!“ ir „Pirmalaikiai rinkimai!“.

„Vakar mus apgavo, jie pamynė demokratiją, laisves, žmogaus teises ir įstatymus“, – kalbėjo opozicijos lyderis Andrei Nastase.

„Vis tai vyksta todėl, kad pagrindinis Moldovos oligarchas Vladas Plahotniucas uzurpavo šią šalį“, – sakė jis.

V.Plahotniucas, vienas turtingiausių žmonių šalyje, kaltinamas tuo, kad, pasinaudodamas savo turtais, jis kišasi į šalies politiką.

Kitas opozicijos lyderis Renato Usatii pažadėjo, kad protestuotojai „nuvers jo režimą“.

„Šalin vagis ir neteisėtą vyriausybę!“- sakė jis.

Siekiant išvengti trečiadienio susirėmimų pasikartojimo mieste buvo sustiprintas saugumas.

Protestuotojai per šaltį žygiavo aplink parlamento pastatą, kurį supo policijos kordonas, o tuomet pasuko šalies prezidento rezidencijos link.

Teisėsaugos duomenimis, protesto akcijoje dalyvauja apie 10 tūkst. žmonių. Kaip praneša DW korespondentas iš Kišiniovo, palyginus su sausio 20 diena, protestuotojų žymiai padaugėjo.

Viena iš sausio 21 dienos demonstracijų įvyko prie „Moldtelkom“ – stambiausio Moldavijos kabelinės televizijos operatoriaus – pastato.

Protestą išprovokavo ir tai, kad išvakarėse buvo išjungtas kanalas, tiesiogiai transliavęs antivyriausybinę demonstraciją prie parlamento pastato.

Kišiniove sutelktos visos šalies policijos pajėgos. Miesto centras atitvertas, gatvėse patruliuoja policijos būriai.

Ragina laikytis rimties

Kelios dešimtys protestuotojų prasiveržė pro eilėmis išsirikiavusius policininkus ir pateko į parlamento pastatą. Atsiuntus pastiprinimą, policijai pavyko išstumti protestuotojus iš parlamento.

Pareigūnai išsklaidyti demonstrantus mėgino dūmų granatomis ir guminėmis lazdomis. Pasak pareigūnų, per šiuos susirėmimus buvo sužeisti 27 policininkai ir keturi demonstrantai, 11 policininkų pateko į ligoninę.

Generalinis prokuroras Corneliu Gurinas sakė, kad dėl šių susirėmimu pradėta baudžiamoji byla.

Tokios įtampos sąlygomis Moldovos prezidento atstovas Vladas Turcanu atsistatydino, prisipažinęs, kad suklydo sakydamas žurnalistams, jog vyriausybės prisaikdinimas atidėtas vienai diena.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį ragino visas konfliktuojančias šalis laikytis įstatymų ir atsisakyti smurto.

Trečiadienį vakare paskelbtame pareiškime JAV ambasada Moldovoje taip pat paragino visas šalis susilaikyti nuo veiksmų, kurie skatintų ar provokuotų smurtą, bei patarė valdžiai nedelsiant reaguoti į demonstrantų rūpesčius.

Ankstesnė vyriausybė, kuri taip pat buvo proeuropietiška, spalį buvo nušalinta, kai parlamentas pareiškė jai nepasitikėjimą.

Nuo to laiko parlamentas atsidūrė aklavietėje dėl naujos vyriausybės sudarymo.

2014 metais Moldova, nepaisydama griežto Rusijos nepritarimo, pasirašė su ES istorinę asociacijos sutartį.

Dalis trečiadienio protestų dalyvių naująją vyriausybę laiko kompromisiniu sprendiniu ir mano, kad ji nepažabos plačiai išsikerojusios korupcijos ir neįgyvendins reformų.

Tuo tarpu kiti pasisako prieš proeuropietišką vyriausybę ir laikosi nuomonės, kad Moldovai derėtų likti Rusijos įtakos sferoje.

Apie 78 proc. Moldovos gyventojų yra etniniai rumunai, kai ukrainiečiai ir rusai sudaro apie 14 proc.

Patvirtino vyriausybę

Moldovos opozicija paragino savo šalininkus toliau rengti demonstracijas prieš vakar slapčia prisaikdintą naują vyriausybę.

Vienos skurdžiausių Europos valstybių įstatymų leidėjai trečiadienį patvirtino naują vyriausybę tvyrant chaosui, kuris kilo, kai į pastatą įsiveržė protestuotojai, o opozicijos deputatai mėgino blokuoti balsavimą.

Opozicijos lyderiai paragino įvairias antivyriausybines grupes ketvirtadienį susirinkti prie parlamento pastato tęsti protestų prieš naująją valdžią.

Prezidentas Nicolae Timofti nepaisydamas protestų pritarė naujos vyriausybės paskyrimui.

„Tikiuosi, kad ši vyriausybė, suformuota po ilgo politinio nestabilumo laikotarpio, galės kompetetingai ir sumaniai vadovauti šioje sudėtingoje situacijoje“, - sakoma prezidento pareiškime, išplatintame po naujo ministrų kabineto prisaikdinimo.

Premjeras Pavelas Filipas, buvęs informacinių technologijų ir ryšių ministras, anksčiau vadovavęs saldainių fabrikui, N.Timofti savo kabinetą, kuriame yra ir politikų, ir įvairių sričių specialistų, pristatė trečiadienį vėlai vakare.

Nauja vyriausybė buvo prisaikdinta po to, kai per susirėmimus tarp policijos ir protestuotojų, šturmavusių parlamentą, buvo nesunkiai sužeisti 15 žmonių, tarp jų devyni teisėsaugos pareigūnai.

Proeuropietiškų pažiūrų P.Filipas premjeru paskirtas po to, kai buvo atmestos dvi anksčiau svarstytos kandidatūros - oligarcho Vladimiro Plahotniuko ir prezidento administracijos nario Iono Paduraru.

Jei parlamentas nebūtų pritaręs P.Filipo paskyrimui, prezidentui būtų tekę šaukti pirmalaikius rinkimus.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad jei būtų rengiami pirmalaikiai rinkimai, į valdžią greičiausiai ateitų opozicija, o tai smarkiai aptemdytų Moldovos europinės integracijos perspektyvas.

P.Filipas yra jau trečiasis Moldovos premjeras per mažiau nei metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1068)