Batasuna yra politinis baskų teroristų grupuotės ETA sparnas.

Baskijos ministras pirmininkas Juanas Jose Ibarretxe baskų laikraščiui "Deia" sakė, kad regiono vyriausybė ir socialistai "jau veda derybas su "Batasuna".

Tačiau socialistų atstovas Baskijos parlamente šias kalbas paneigė. Jis pakartojo Ispanijos vyriausybės poziciją, kad derybos vyks tik su viena sąlyga - jeigu ETA padės ginklus.

2004 metais visuotinius rinkimus pralaimėjusios opozicinės Liaudies partijos atstovas pasmerkė socialistus už "žmonių apgaudinėjimą". Ispanijos vyriausybė yra gavusi šalies parlamento pritarimą vesti derybas su ETA tik su sąlyga, jei pastaroji nusiginkluos.

"Batasuna", kuri kovoja dėl to paties tikslo kaip ir ETA - sukurti nepriklausomą valstybę Šiaurės Ispanijoje ir Pietvakarių Prancūzijoje - sako, jog ji nesanti politinis teroristų grupuotės sparnas.

Pasak naujienų agentūros "dpa", Ispanijos valdžios institucijos baiminasi, jog šią vasarą šalies turistų pamėgtuose kurortuose ETA gali surengti naujų išpuolių. Kaip rašo dienraštis "El Mundo", Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai turi duomenų, jog 2005 metų turistinio sezono metu baskų teroristų grupuotė planuoja surengti naujus išpuolius. ETA taip nori priversti Ispanijos vyriausybę pradėti tiesiogines derybas.

Saugumo šaltiniai teigia, kad teroristai tokioms "operacijoms" yra parengę tris būrius. Po tokių nerimą keliančių pranešimų Ispanija sustiprino saugumą.