Prokuroras Ericas Maillaud teigė, jog 20 asmenų komanda pasiryžusi rasti žiaurių žmogžudysčių kaltininką, informuoja nypost.com.

„Kai ką nors nužudai, galiausiai vis tiek kam nors apie tai prasitari“, – sakė jis prancūzų laikraščiui „Le Parisien“.

Tiriami apie 56 000 žmonių, turinčių registruotą retą šaunamąjį ginklą, kuriuo, manoma, profesionalus snaiperis įvykdė žmogžudystes.

Ant automobilio priekio ir po vairuotojo sėdyne rasti DNR pavyzdžiai nesutampa su aukų ar įtrauktųjų į Europos nusikaltėlių bazes duomenimis. Tai svarbi detalė.

„Sunki užduotis, tačiau būtina, – pabrėžė E. Millaud. – Niekada nepasiduosime.“

Keistos žmogžudystės

2012 m. rudenį Prancūzijos miestelio miško keliuke, netoli Ševalino kaimelio su 200 gyventojų, rasti keturi nušauti žmonės, kai kurie – iš arti.

Rudos spalvos BMW markės automobilyje rastos aukos – irakietis Britanijoje gyvenęs Saadas al Hillis (50 m.), jo žmona odontologė Iqbal (47 m.), jos motina Suhaila al Allaf (74 m.).

Poros dvi dukterys buvo automobilyje, tačiau liko gyvos. 7 m. Zainab buvo pašauta, taip pat jai buvo trenkta per galvą šautuvo buože. Jaunesnė duktė 4 m. Zeena buvo nepaliesta. Manoma, ji liko gyva, nes užlindo motinai už kojų ir išbuvo pasislėpusi apie aštuonias valandas. Mergaitė taip tyliai tūnojo, kad net į vietą atvykę teismo medicinos tyrėjai ne iš karto ją pamatė.

Vietos dviratininką, trijų vaikų tėvą Sylvainą Mollierą (45 m.) rado negyvą, jam buvo du kartus šauta į galvą, penkios kulkos rastos kūne. Manoma, kad jis pirmą kartą važiavo tuo keliu.

Žuvusiuosius rado dviratininkas iš Didžiosios Britanijos. Jis pastebėjo įjungtu varikliu stovintį automobilį. Policija mano, kad žudikas – profesionalus snaiperis, kuris šaudė iš po medžio priedangos.

Iš 21-o paleisto šūvio 17-a pateikė į žmones, o aštuoni – tiesiai į galvas. S. al Hillis bandė pabėgti, tačiau automobilio padangos įklimpo minkštoje žemėje.

Nusikaltimas, kurį tiria 80 pareigūnų, kelia nuostabą tyrėjams ir visuomenei. Stingant konkrečių įrodymų, kilo daugybė spėlionių ir sąmokslo teorijų.

Ar palydovų inžinierius A. al Hillis iš tiesų buvo šnipas? Ar mirtys buvo kažkokio vidinio ginčo rezultatas? Ar į tai įsivėlė palikimo pavydintis brolis? O galbūt žudikas – vienišas psichopatas, užtiktas netinkamoje vietoje, netinkamu laiku?

Yra ir kitų teorijų – kad tikrasis snaiperio taikinys buvo dviratininkas, kurį nušovė pirmą, o šeima žuvo per susišaudymą. Dar keistesnis faktas, kad Iqbal al Hilli buvęs vyras, apie kurį, manoma, jos šeima nežinojo, mirė tą pačią dieną nuo širdies smūgio Amerikoje, kur gyveno.

Vienu metu spėlionių taikiniu tapo S. al Hillio brolis Zaidas, kai paaiškėjo, kad broliai vaidijosi dėl tėvo palikimo. Jį sulaikė Didžiojoje Britanijoje, bet vėliau paleido.

Policijai didžiausia mįslė yra sumišę nusikaltimo profesionalumo ir neprofesionalumo elementai. Kodėl profesionalus snaiperis šovė iš tokio senamadiško pistoleto? Kodėl šaltakraujis žudikas užpuolė mergaitę, bet paliko ją gyvą? Ir kodėl kulkų apvalkalai liko ant žemės?

Įtariamasis nusižudė

Pernai metų gegužę E. Maillaud pranešė, kad pagrindinis įtariamasis – 50 m. vietinis gyventojas Patrice‘as Menegaldo, kurį anksčiau apklausė kaip liudytoją.

Buvęs Prancūzijos užsienio legiono kareivis buvo dviratininko Sylviano Molliero partnerės Claire Schutz pažįstamas. Detektyvų nuomone, jis atitiko sudarytą profesionalas snaiperio charakteristiką.

Šiaip ar taip, praėjus dviem mėnesiams po apklausos, birželį P. Menegaldo nusižudė ir paliko septynių puslapių ilgio priešmirtinį laišką, kurio turinio policija neviešino.

Knygai „Tobulas nusikaltimas“ duotame interviu apie bylą prokuroras E. Millaud sakė, kad P. Menegaldo buvo tikras įtariamasis dėl savo gebėjimų ir jo mirtį supančių aplinkybių.

„Pusamžis vyras, kuris nusižudo, o savo poelgį paaiškino laiške, kuriame parašė negalėjęs ištverti to, kad yra laikomas įtariamuoju, – teigė prokuroras. – Tai surambėjęs buvęs kareivis, žmogus įpratęs naudotis šautuvu, kuris staiga pareiškia negalįs ištverti minties, kad yra laikomas įtariamuoju. Tyrėjai vis dar renka informaciją apie šį žmogų. Jis turėjo psichologinių problemų“, – teigė E. Millaud ir pridūrė, kad vyriškis turėjo kompetencijos įvykdyti nusikaltimą.

„Ar visgi tai galėjo būti jis? Ar vėliau jis gailėjosi, ką padaręs, ir atėmė sau gyvybę? Priešingu atveju, tai nepaaiškinama savižudybė“, – svarstė prokuroras.

Tyrimas tęsiamas

Policija toliau atlieka tyrimą, tiria visus asmenis, turinčius registruotą 7,65 mm „Luger P06“ pistoletą, kuriuo, tyrėjų įsitikinimu, buvo įvykdytos žmogžudystės.

Tokio modelio pistoletai buvo gaminami nuo 1909 iki 1947 m., juos duodavo šveicarų policininkams ir kariuomenės atsarginiams kariams.

Manoma, kad tokius pistoletus visame pasaulyje turi apie 56 000 asmenų.