Iškilmingą prisaikdinimo ceremoniją, kuriai netrūko pompastikos, ceremoningumo ir optimizmo, stebėjo tūkstančiai svečių ir aukšto rango pareigūnų, tarp kurių buvo Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris, buvęs JAV viceprezidentas Al Gore, Niujorko meras Michaelas Bloombergas ir buvęs JAV valstybės sekretorius Warrenas Christopheris.

Charizmatiškasis A.Villaraigosa, kadaise išmestas iš vidurinės mokyklos, į istoriją įėjo šių metų gegužę, antrajame pagal dydį Jungtinių Valstijų mieste laimėjęs mero rinkimus ir tapęs pirmuoju moderniojo pasaulio ispanakalbiu lyderiu.

"Noriu būti toks meras, kuris imasi atsakomybės ir vadovaujasi tokiu principu: dirbsiu taip pat sunkiai kaip ir jūs kiekvieną dieną", - pažadėjo A.Villaraigosa po to, kai JAV apeliacinio teismo teisėjas Stephenas Reinhardtas prisaikdino jį 41-uoju miesto meru.

"Kurioje kitoje pasaulio valstybėje toks kaip aš galėtų tapti vieno iš didžiausių miestų meru. Niekada neužmiršiu, iš kur esu kilęs", - sakė populistinis demokratų politikas, kurio įkvepianti kalba buvo pagražinta ispaniškais išsireiškimais.

Iš 3,7 mln. miesto gyventojų 47 proc. priklauso ispanakalbių amerikiečių bendruomenei. Naujasis 52 metų etniškai įvairialypio miesto meras pripažino, kad Los Andžele gausu problemų ir pažadėjo jas spręsti.

Pagrindinės problemos, su kuriomis A.Villaraigosa susidurs būdamas meru, pasak jo, yra nusikalstamumo "siautėjimas", nesiliaujantys karai tarp nusikaltėlių gaujų, benamystė, didėjantis iš mokyklų pašalinamų mokinių skaičius ir kritikuojama miesto švietimo sistema.

Pasak jo, viena iš pagrindinių priežasčių nusikalstamumui, nusikaltėlių gaujoms ir skurdui atsirasti yra smarkiai besiplečiančio metropolio atsilikusi švietimo sistema. Meras pažadėjo kuo greičiau suformuoti specialią instituciją, kuri parengs švietimo reformos pasiūlymus.

Jis taip pat pažadėjo ištirti galimybes investuoti ir kitaip pagerinti netobulą viešojo transporto sistemą, siekiant sumažinti didelius eismo kamščius.

Save "iškiliu progresyviu veikėju" vadinantis A.Villaraigosa taps pirmuoju ispanakalbiu Los Andželo, kurį 18-ajame amžiuje įkūrė ispanų misionieriai, meru po Cristobalo Aguilaro, ėjusio šias pareigas 1872-aisiais.