Per šią daug valandų trukusią dramą, kuri iliustravo besiplečiančią regiono džihadistų sferą, prancūzų specialiųjų pajėgų remiami Burkina Faso kariai kovėsi su džihadistais, tarp kurių buvo dvi moterys ir kurie atakavo keturių žvaigždučių viešbutį „Splendid“ bei paėmė įkaitais daugiau kaip šimtą žmonių.

Tas viešbutis yra populiarus tarp užsieniečių ir Jungtinių Tautų (JT) darbuotojų.

Po atakos, kuri atkartojo kitą „al Qaeda“ išpuolį prieš prabangų viešbutį – kaimyniniame Malyje, kur žuvo 20 žmonių, – Burkina Fasas paskelbė trijų dienų gedulą.

„Burkina Fasas ištiktas šoko“, – per radiją ir televiziją sakė prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore, kuris šias pareigas pradėjo eiti praėjusį mėnesį.

„Pirmą kartą per savo istoriją mūsų šalis tapo virtinės barbariškų teroristinių atakų auka“, – sakė jis ir pridūrė, kad Burkina Faso žmonės vis dėlto „pasieks pergalę“.

Minima ataka prasidėjo maždaug 19 val. 45 min. penktadienį, kai kažkiek užpuolikų atakavo 147 kambarių viešbutį „Splendid“ Vagadugu širdyje.

AFP reporteris matė tris užpuolikus su turbanais, šaudančius Kwame Nkrumaho aveniu – vienoje pagrindinių sostinės gatvių. Kitas liudininkas pranešė matęs keturis užpuolikus.

Viešbutis ir teritorija aplink jį virto mūšio lauku, kai Burkina Faso kariai, kuriuos rėmė mieste pagal regioninę kovos terorizmu iniciatyvą dislokuotos prancūzų pajėgos, šeštadienį maždaug 2 val. pradėjo operaciją viešbučiui atkovoti.

Iš viso per šią ataką viešbutyje ir netoliese esančiame restorane žuvo 29 žmonės, tarp jų – šeši kanadiečiai, du prancūzai, du šveicarai ir amerikietis.

Vidaus reikalų ministras Simonas Compaore sakė, kad buvo identifikuoti trys žuvę „labai jauni“ džihadistai, visi – vyrai. Vienas saugumo šaltinis anksčiau sakė, kad buvo nukauti mažiausiai keturi užpuolikai, du iš jų – moterys.

Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) vieno savo padalinio vardu prisiėmė atsakomybę už išpuolį ir sakė, kad ši ataka buvusioje Prancūzijos kolonijoje yra „kerštas Prancūzijai ir netikintiems Vakarams“.

Popiežius meldėsi už atakų Burkina Fase ir Indonezijoje aukas

Popiežius Pranciškus vadovavo maldai už ekstremistų atakų Burkina Fase ir Indonezijoje aukas, kai sekmadienį pasveikino tikinčiųjų minią Šv.Petro aikštėje.

Pontifikas sakė, jog taip pat meldžiasi, kad tarptautinės bendrijos pastangos siekti taikos sulauktų rėmimo.

„Tegu Dievas priima juos Savo namuose“, – apie aukas sakė pontifikas.

Mažiausiai 28 žmonės žuvo, kai su „al Qaeda“ susiję ekstremistai šią savaitę surengė ataką prieš viešbutį ir kavinę Burkina Faso sostinėje Vagadugu.

Dar aštuoni žmonės žuvo per mirtininko išpuolį ir musulmonų kovotojų šaudymus Džakartoje Indonezijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)