Išpuoliai pentadienį prasidėjo užsieniečių pamėgtame „Splendid“ viešbutyje. Šturmo operacijos metu 33 išlaisvinti įkaitai nugabenti į ligoninę. Šiuos skaičius BFMTV pateikė Burkina Faso užsienio reikalų ministras Alpha Barry. Jis teigė, kad pirminiais duomenimis 20 žmonių žuvo. Tuo tarpu BBC praneša, jog žuvusiųjų skaičius pasiekė 30.

Burkina Faso saugumo ministerija pranešė, kad per operaciją nukauti trys džihadistai.

Saugumo ir vidaus reikalų ministras Simonas Compaore šeštadienį sakė, kad saugumo pajėgos jau yra užėmusios viešbutį „Splendid“ ir kavinę „Cappuccino“ bei netoliese esančiose kituose viešbučiuose tikrinama, ar ten nėra pasislėpusių užpuolikų.

Vienas Pentagono pareigūnas Vašingtone sakė, kad su operacijoje dalyvaujančiomis prancūzų pajėgomis ya ir vienas JAV kariškis, o iš viso Burkina Fase yra 75 amerikiečių kariškiai: 15 jų priskirta ambasadai ir apie 60 talkina Prancūzijos kariškiams. JAV stengiasi padėti prancūzams žvalgybos srityje.

Burkina Faso ginkluotosios pajėgos teroristų ir likusių įkaitų ieškojo tikrindami visus viešbučio kambarius, pranešė nacionalinis transliuotojas RTB. Tarp išlaisvintųjų buvo ir šalies ministras pirmininkas, skelbia CNN.

Už išpuolį viešbutyje atsakomybę prisiėmė „Al Qaeda“ atšakos teroristai. Iš viešbučio ištrūkę įkaitai pasakoja, kad užpuolikai šaudė į žmones aukas atsirinkdami pagal odos spalvą, sklebia CNN.

Burkina Faso pajėgos, remiamos Prancūzijos ir Amerikos karių, viešbutį buvo apsupusios kelias valandas prieš išlaisvinant įkaitus. Netrukus po to, kai kariai šturmavo pastatą, šūviai, kurie viešbutyje girdėjosi kone visą dieną, nurimo, praneša CNN.

Tačiau kai jau atrodė, kad košmaras baigėsi, pasirodė informacija, kad mūšiai su užpuolikais tebesitęsia viršutiniuose viešbučių aukštuose bei restorane priešais viešbutį. Panašu, kad teroristai pasidalino į dvi grupes, skelbė AFP.

Užpultas ir restoranas

Vidaus reikalų ministras Simonas Campaore naujienų agentūrai AFP sakė, kad ugniagesiai restorane priešais viešbutį terasoje rado 10 negyvų žmonių. Nežinoma, kiek žmonių yra užspeista pačiame viešbutyje. Ši informacija pasirodė šeštadienio rytą apie 10 val. Lietuvos laiku.

Burkina Faso sostinėje šeštadienį apie 6 val. 40 min. (8 val. 40 min. Lietuvos laiku) girdėjosi susišaudymas prie restorano, kuris yra priešais teroristų užpultą viešbutį.

Šūviai, lydimi nestiprių sprogimų, verčia spėti, kad su „al Qaeda“ siejami užpuolikai kažkuriuo momentu pasidalijo į dvi grupes, kurių viena puolė keturių žvaigždučių viešbutį „Splendid“, o kita – priešais esantį restoraną „Cappuccino“.

„Mes net nežinome viso žuvusiųjų skaičiaus. Burkina Faso pajėgos vis dar šukuoja viešbutį“, – sakė S.Campaore.

Pasak jo, nežinoma ir kiek šiame 147 numerių viešbutyje yra užpuolikų.

„Puolimas tęsiasi, Burkina Faso pajėgas remia prancūzų specialiosios pajėgos“, – sakė ir komunikacijos ministras Remisas Dandjinou.

Prieš du mėnesius Malio sostinėje Bamake džihadistams užpuolus ištaigingą viešbutį „Radisson Blu“, žuvo 20 žmonių, tarp kurių buvo ir 14 užsieniečių. Atsakomybę tada prisiėmė „al Qaeda“ atšaka, kuri susijusi ir su dabartiniu viešbučio Vagadugu mieste užėmimu.

Prie pagrindinio įėjimo į viešbutį kilo gaisras, iš vidaus sklinda klyksmai, gatvėje dega apie 10 automobilių.

Miesto pagrindinės ligoninės vadovas dar iki kontrpuolimo pradžios patvirtino, kad žuvo mažiausiai 20 žmonių, 15 sužeista.

Užpultas ir priešais viešbutį esantis restoranas, kurio vienas tarnautojų telefonu pranešė, kad yra žuvusiųjų, bet negalėjo nurodyti jų skaičiaus.

Atsakomybę dėl dabartinio išpuolio prisiėmė Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) ir pareiškė kad tai yra „kerštas Prancūzijai ir netikintiesiems Vakarams“.

Vašingtonas siūlo pagalbą

Viešbutis „Splendid“ buvo užpultas penktadienį vėlai vakare.

Pasak liudininkų, iš pradžių sprogo du automobiliai, paskui grupė ginkluotų kaukėtų vyrų puolė į pastatą ir įveikę ginkluotą apsaugą užėmė jį.

Užpuolikai įsiveržė ir į gretimą užsieniečių mėgstamą restoraną „Cappuccino“, kur nušovė keletą žmonių.

Praėjus maždaug penkioms valandoms nuo užpuolimo Burkina Faso pajėgos šturmavo viešbutį, tuomet pastate kilo gaisras.

AQIM „broliai modžahedai įsiveržė į restoraną viename didžiausių Burkina Faso sostinės viešbučių ir dabar yra įsitvirtinę bei tęsia susirėmimus su religijos priešais“, taip, anot JAV registruotos stebėsenos grupės SITE, pareiškė minėtoji grupuotė, prisiėmusi atsakomybę už išpuolius.

Užpuolikai priklausė Malyje įsikūrusiai „al-Murabitoun“ grupuotei, kuria vadovauja Mokhtaras Belmokhtaras.

AFP reporteris sakė matęs tris turbanais galvas dengiančius vyrus, šaudančius vienoje pagrindinių sostinėje Kvamė Nkrumos gatvėje.

Vienas liudininkas taip pat minėjo keturis užpuolikus, kurie atrodė kaip arabai arba baltieji ir buvo su turbanais.

Prancūzijos ambasada savo tinklalapyje šį išpuolį pavadino „teroro aktu“ ir paragino žmones vengti minėto rajono. Bendrovė „Air France“ skrydį į Vagadugu nukreipė į kaimyninį Nigerį.

Vienas JAV gynybos pareigūnų sakė, kad Vašingtonas gali suteikti įrangos stebėjimui iš dronais vadinamų lėktuvų.

Nukauti keturi teroristai

Burkina Fase per džihadistų išpuolį sostinėje žuvo mažiausiai 23 žmonės iš 18 šalių, pranešė šaltinis saugumo pajėgose, dar pridurdamas, kad aukų skaičius gali didėti.

Puldamos džihadistų užimtą viešbutį ir restoraną, saugumo pajėgos nukovė keturis džihadistus, tarp kurių buvo ir dvi moterys, o penktąjį užpuoliką liudininkai matė bėgantį į kitą netoliese esantį barą.

Burkina Faso prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore sakė, kad užbaigusios operaciją viešbutyje „Splendid“, kur buvo išvaduoti 126 žmonės ir nukauti trys džihadistai, šalies saugumo pajėgos kartu su prancūzų kariais, tikrindamos gretimą viešbutį, nušovė dar vieną džihadistą.

Prezidentas taip pat patvirtino 23 žuvusiųjų faktą bei pranešimus, kad tarp nukautų pirmųjų trijų užpuolikų buvo dvi moterys.

Prancūzijos prezidentas smerkia „bailų išpuolį“

Prancūzijos prezidentas François Hollande'as pasmerkė „šlykštų ir bailų išpuolį“ Burkina Fase, kur su „al Qaeda“ siejami banditai užpuolė restoraną ir viešbutį, žuvo mažiausiai 20 žmonių.

„Prancūzijos pajėgos remia Burkina Faso pajėgas“, – nurodoma šeštadienį paskelbtame prezidentūros pranešime, kuriame dar priduriama, kad „prezidentas pareiškė visišką savo paramą prezidentui Roch Marc Christian Kabore.“

Francois Hollande'as

DELFI primena, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį, apie 23 val. Lietuvos laiku, Vakarų afrikoje esančioje Burkina Faso sostinėje Uagadugu buvo surengta ataka prieš vieną iš vietos viešbučių, kuriame dažnai įsikuria Vakarų pasaulio atstovai.

Liudininkai teigė, kad sprogo dvi mašinose įmontuotos bombos šalia „Splendid“ viešbučio apie 19 val. 30 min. vietos laiku.

Šiame viešbutyje dažnai įsikuria Jungtinių Tautų darbuotojai ir kiti iš Vakarų atvykę svečiai. Buvo skelbiama, kad nuo trijų iki keturių ginkluotų kaukėtų užpuolikų įsiveržė į viešbučio teritoriją. Įvykio vietoje buvę žurnalistai teigė, kad teritorijoje aplink viešbutį girdėjosi susišaudymas, liepsnojo šalia viešbučio esantis automobilis.

Keturių žvaigždučių viešbutis yra netoli tarptautinio oro uosto.

Bus papildyta.