Trečiadienį EK surengė uždarą posėdį, skirtą demokratijos normų laikymuisi Lenkijoje. Jį buvo nuspręsta sušaukti po to, kai Lenkijos parlamentas priėmė daug ginčų sukėlusias Konstitucinio tribunolo ir visuomeninės žiniasklaidos įstatymų pataisas.

„Šiandien mes nusprendėme, kad EK pateiks preliminarų vertinimą šiuo klausimu pagal teisinės valstybės principus“, – pareiškė po posėdžio EK pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

„Sankcijų Lenkijai grėsmės nėra. EK negali bausti“, – sakė B. Szydlo. Ji pridūrė, kad EK pirmininko pavaduotojas yra „iš Nyderlandų, kur teismai nepriima sprendimų dėl įstatymų konstitucingumo“.

Premjerės nuomone, padėtis, susiklosčiusi ES ir Lenkijos santykiuose, susijusi su „kova dėl valdžios“ Piliečių platformos partijoje, kuri po rinkimų tapo opozicine. Kadangi „Platformoje“ vyksta kova dėl vadovavimo, jos politikai nubėgo į Briuselį“, – teigė Lenkijos vyriausybės vadovė.

B. Szydlo pabrėžė, kad tyrimą atliekančiai EK bus nusiųsti dokumentai su išsamia informacija. Premjerė taip pat pranešė pakvietusi į Lenkiją EK pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį.