Aukų skaičius vis auga. BBC 9 val. Lietuvos laiku pranešė, kad oficialiai patvirtintos jau 7 žūtys – 3 terorizmo aukos ir 4 užpuolikai.

Tuo metu šalies saugumo ministras pranešė, kad žuvo penki užpuolikai ir du civiliai asmenys.

„Žuvo penki teroristai“, – žurnalistams kruvino incidento vietoje sakė ministras Luhutas Panjaitanas.

Jis pridūrė, kad išpuolio aukomis taip pat tapo vienas Olandijos pilietis ir vienas indonezietis civilis.

AFP nuotraukose matyti trys gulintys kūnai. Du kruvini kūnai guli prie policijos posto, vienas - vidury gatvės. Nacionalinės policijos viršininko pavaduotojas Budi Gunawanas nurodė, kad vienas iš žuvusių civilių yra užsienietis.

BBC praneša, kad bent viena iš aukų – policininkas. „Policijos karininkas buvo nušautas tiesiog šalia manęs“, – cituoja „Reuters“ vieną iš mačiusiųjų.

Skelbiama, kad iš viso buvo bent 14 išpuolių rengėjų.

Džakartos policijos atstovas pulkininkas Muhammadas Iqbalas savo ruožtu pranešė, kad per išpuolį dar buvo sužeisti penki policininkai, vienas civilis užsienietis ir keturi civiliai indoneziečiai.

Sprogimai prasidėjo apie 10.30 val vietos laiku (4 val. 30 min. Lietuvos). BBC reporterė telefonu tiesioginio eterio metu sakė, kad paskutinis sprogimas girdėtas maždaug apie 7 val. Lietuvos laiku.

Didelis sprogimas nugriaudėjo prie prekybos centro „Sarinah Thamrin“, priešais kavinę „Starbucks“. Netoliese buvo matyti ant žemės gulintys aukų kūnai. BBC praneša, kad sprogimai buvo netoli Turkijos ir Pakistano ambasadų. Kaip pranešama, iš viso įvyko šeši sprogimai ir buvo padaryta žala vienam policijos postui.

„Tai buvo bomba“, – AFP sakė nacionalinės policijos atstovas Antonas Charliyanas.

Kiti sprogimai buvo granatų susprogdinimai.

Gaudo užpuolikus

Po sprogimų kilo susišaudymas tarp policijos ir nusikaltėlių. Miesto rajonas, kuriame surengtas šis išpuolis, apsuptas policijos, gyventojai raginami neišeiti iš namų.

CNN praneša, kad policija persekioja mažiausiai vieną užpuoliką. BBC kalba apie galimai kelių teroristų medžioklę. Dalis įtariamųjų, tikėtina, slapstosi prekybos centre.

Tuo tarpu liudininkai pranešė, kad prie kavinės „Starbucks“ Džakartos centre susisprogdino trys mirtininkai.

Vienas banko apsaugininkas sakė matęs mažiausiai penkis užpuolikus, įskaitant tris mirtininkus, kurie susisprogdino kavinėje „Starbucks“.

Banko apsaugininkas Tri Seranto sakė AP, kad jis buvo gatvėje ir matė, kaip į „Starbucks“ įėjo trys vyrai, o po to susisprogdino vienas po kito.

T.Seranto pridūrė, kad kiti du ginkluoti užpuolikai įėjo į policijos postą ir kad jame netrukus pasigirdo šūviai. Liudininkas sakė vėliau matęs vieną negyvą policininką ir trys sunkiai sužeistus.

Liudininkas pridūrė buvęs kiek tolėliau nuo incidento, tačiau galėjęs aiškiai matyti patį išpuolį.

Jis taip pat sakė, kad du ginkluoti vyrai pabėgo, o juos nusivijo policininkai.

„Islamo valstybė“ paskelbė mįslingų perspėjimų prieš atakas

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) paskelbė mįslingų perspėjimų prieš ketvirtadienį surengtą sprogimų virtinę, per kurią žuvo mažiausiai keturi žmonės, pranešė policija.

Nacionalinės policijos atstovas spaudai Antonas Charliyanas sakė, jog kol kas neaišku, kokia grupuotė įvykdė išpuolį, kurį Indonezijos prezidentas pavadino „teroro aktais“.

Tačiau jis pridūrė, kad IS paskelbė mįslingų perspėjimų prieš atakas.

„Perspėjimuose buvo sakoma, kad Indonezijoje įvyks koncertas ir kad jis taps tarptautine naujiena“, – sakė jis vietos radijo stočiai.

Atstovas nepateikė daugiau jokių detalių, taip nenurodė, kada buvo paskelbtas šis perspėjimas.
Praėjusį mėnesį policija sužlugdė kelis teroro sąmokslus Indonezijoje, kurie, kaip manoma, buvo susiję su IS.

Manoma, kad prie džihadistų grupuotės, kuri kontroliuoja dideles Irako ir Sirijos teritorijas, gali būti prisidėję šimtai indoneziečių.

Indonezijos prezidentas pavadino teroro aktais

Indonezijos prezidentas Joko Widodo ketvirtadienį pareiškė, kad sprogimų virtinė buvo „teroro aktai“.

„Mūsų tauta ir mūsų žmonės neturi pasiduoti baimei, mūsų neįveiks šie teroro aktai, ir aš tikiuosi, jog visuomenė išliks rami“, - sakė jis televizijos stočiai „MetroTV“.

„Mes visi gedime šio incidento aukų, o sykiu smerkiame aktą, kuris sutrikdė saugumą bei ramybę ir paskleidė baimę tarp žmonių“, - pridūrė jis.

Policija: įtariama su IS susijusi grupuotė

Indonezijos policija pranešė, kad dėl ketvirtadienį surengto įžūlaus išpuolio Džakartos centre, kurio metu buvo sprogdinama ir šaudoma, yra įtariama viena šalies organizacija, susijusi su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Policija taip pat pareiškė, jog šiuo kruvinu išpuoliu buvo siekiama pamėgdžioti koordinuotas teroro atakas, kurios lapkričio mėnesį buvo įvykdytos Paryžiuje.

„Galima pagrįstai įtarti, kad tai su ISIS susijusi Indonezijos grupuotė“, – AFP sakė nacionalinės policijos atstovas spaudai Antonas Charliyanas, pavartojęs kitą IS akronimą.

„Iš to, ką matėme šiandien, ši grupė seka Paryžiaus atakų modeliu“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau policija pranešė, kad ataka Džakartoje, nusinešusi septynių žmonių gyvybes, pasibaigė ir kad laisvėje daugiau užpuolikų nebėra.

„Šiuo metu padėtis kontroliuojama“, – sakė Džakartos policijos atstovas pulkininkas Muhammadas Iqbalas.