J.-C.Junckerio ir B.Szydlo 45 minutes trukęs pokalbis laikomas mėginimu sušvelninti įtampą tarp Europos Sąjungos aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos ir Varšuvos po apsikeitimo laiškais ir Komisijos įspėjimo, kad Lenkija gali būti pažeidusi ES principus.

Trečiadienį Lenkijos užsienio reikalų ministras Konradas Szymanskis pateiks informaciją Europos Parlamento nariams.

ES asamblėja pastaruosius Lenkijos žingsnis ketina svarstyti ateinančią savaitę. Numatyta, kad B.Szydlo turėtų dalyvauti šiuose debatuose.

Tuo tarpu Europos Komisija trečiadienį aptars įvykius Lenkijoje, kur, pasak kritikų, naujoji konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė į Konstitucinį Tribunolą paskyrė sau palankius teisėjus ir sugriežtino valstybinės žiniasklaidos kontrolę.

Komisija gali nuspręsti Lenkijos atžvilgiu pradėti stebėsenos procedūrą, tačiau tikėtina, jog prieš priimdama sprendimą dėl priemonių ji dar pratęs susirašinėjimą su Varšuva.

J.-C. Junckeris praėjusią savaitę sakė, kad ES lyderiai „nepliekia“ Lenkijos.

„Per daug nedramatizuokime. Tai svarbus klausimas, bet mūsų ryšiai su Lenkija - draugiški ir geri. Mūsų požiūris labai konstruktyvus - mes nepliekiame Lenkijos“, - sakė Europos Komisijos pirmininkas.

ES diplomatai įspėjo, kad Briuselio spaudimas gali būti politiškai kontrproduktyvus ir dar sustiprinti nacionalistines bei euroskeptiškas jėgas Lenkijoje.

Vienas lenkų politikų, jaučiančių didesnį spaudimą, yra Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Antradienį susitikime su Europarlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos nariais D.Tuskas sakė, kad ES asamblėja turėtų vengti veiksmų, nuo kurių nukentėtų Lenkijos piliečiai.

„Triuškinama dauguma lenkų vis dar yra proeuropietiški, kur kas labiau nei žmonės daugelyje kitų šalių, ir jie yra pasirengę ginti demokratijos pamatus. Jiems reikia jūsų paramos, bet ji turi būti adekvati situacija“, - sakė jis.

„Viliuosi, kad jūsų žodžiai ir veiksmai padės sušvelninti Kaczynskio partijos elgesį“, - sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, turėdamas galvoje PiS lyderį Jaroslawą Kaczynskį.

„Tačiau tuo pat metu jie jokiu būdu neturėtų neigiamai paveikti mano šalies ir, žinoma, Lenkijos piliečių“, - pridūrė D.Tuskas.