„Pro langą, galima sakyti, matome oro uostą, tai ten suintensyvėjęs policijos pajėgų darbas, kaukia sirenos, turbūt tai viena tų vietų, kurias nori apsaugoti įvykus tokiam atvejui, tad ganėtinai jaučiasi sujudimas“, - DELFI pasakojo Andrius (pavardė redakcijai žinoma), kuris nenorėjo viešinti savo pavardės, mat užima aukštas pareigas vienoje Aviacijos bendrovėje.

„Su drauge prieš keletą dienų šeštadienį buvome toje aikštėje, ten visada pilna turistų, leidi sau kartą per mėnesį apsilankyti, ne dėl saugumo, o tiesiog toli gyvename“, - pripažino pašnekovas.

Ne pirmas išpuolis

Vos du mėnesius Stambule dirbantis tautietis tik pirmą sykį susidūrė su teroru Turkijoje, kurioje per pastarąjį pusmetį įvykdyti bent keli dideli išpuoliai.

Praėjusią liepą sprogimas nugriaudėjo pietryčių Turkijoje, Suruco mieste, kur gyvena daugiausiai kurdai – tuomet žuvo 33 žmonės o per šimtą buvo sužeista.

Dar daugiau aukų nusinešė spalį įvykdytas dvigubas teroro išpuolis Turkijos sostinėje Ankaroje – per sprogimus žuvo 102 žmonės, o dar apie 400 buvo sužeisti. Abiem atvejais atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ teroristai.

Manoma, kad antradienį išpuolį įvykdė savižudis. Ir tai jau ne pirmas kartas, kai savižudžiai bando surengti išpuolius Sultanahmedo aikštėje. Beveik lygiai prieš metus sausio 6-ąją šioje pačioje vietoje prie pat policijos nuovados susisprogdino Rusijos pilietė.

„Kita lietuvė man pasakojo, kad prieš Naujuosius metus buvo pagrindinėje aikštėje, kai vienu metu suplūdo daug policijos automobilių, supakavo vyrą savižudžio diržu ir jis nespėjo nieko padaryti“, - teigė pašnekovas.

Stambule gyvenančio lietuvio teigimu, Turkija yra ganėtinai korumpuota valstybė ir valdžia kartais esą netgi bando nuslėpti visą informaciją apie išpuolius, nenorėdama kelti panikos.

„Buvo čia metro stotelė prieš mėnesį sprogusi, bet tai nutinka ir staigiai nurimsta, per vietinę žiniasklaidą praneša, kad kažką sučiupo – ir viskas“, - sakė Andrius.

Sustiprintas saugumas

Stambule gyvenantis lietuvis pabrėžė, kad mieste jaučiamas sustiprintas saugumas.

„Nežinau, ar dėl tos grėsmės faktoriaus, ar taip visada vyko, bet centre, išėjus į Taksimo aikštę, visada stovi policijos autobusai su automatais ginkluotais pareigūnais. O kai tik būna koks bendras susibūrimas, pavyzdžiui, futbolo varžybos, iškart policijos pajėgos supa visą gatvę ir visus stebi“, - teigė Andrius.

Nepaisant teroro grėsmės, jis negalvoja išvykti iš šalies, tiesa pripažino, kad lankytis centrinėje aikštėje noro dar mažiau.

„Net nežinau, ar siūlyčiau artimiausiu metu lankyti tą vietą“, - pripažino lietuvis, tačiau pridūrė pernelyg nesureikšminantis šio įvykio.

„Visur juk tai įvyksta, kad ir tame pačiame Londone. Tikimybė, kad pats papulsiu 20 mln. gyventojų turinčiame mieste nėra didelė“, - optimistiškai kalbėjo tautietis.