Remiantis žmogaus teisių gynimo organizacijų, tokių kaip „Amnesty International“, turima informacija, vis daugiau žmonių bando išgyventi maitindamiesi virintu vandeniu ir lapais bei žole, skelbia CNN.

Bėda ta, kad iš tikrųjų liko tik vanduo – lapų ir žolės nebėra. Sirijoje žiema.

Dar baisiau tai, kad situacija tragiška ne tik Madajoje, o ir visoje Sirijoje, kurią jau penkerius metus engia pilietinis karas. Kitaip tariant, Madajos siaubas – tik ledkalnio viršūnė.

„Šie duomenys tėra tik ledkalnio viršūnė. Sirijos žmonės kenčia ir miršta visoje šalyje, jie paprasčiausiai miršta iš bado, nes jais kaip ginklu kare naudojasi tiek Sirijos valdžia, tiek ginkluotos grupuotės“, – sako „Amnesty International“ vadovas Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Philipas Lutheris.

Jis kaltina abi konflikto puses „atsainiai žaidžiant šimtų tūkstančių žmonių gyvybėmis ir likimais“ ir pabrėžia, kad civilių marinimas badu kaip karo taktika yra ne kas kita, o karo nusikaltimas.

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos atstovė Abeer Etefa teigia, kad per mėnesį jos organizacija, „Raudonasis Kryžius“ ir kitos organizacijos rūpinasi, kad maždaug 40 tūkst. žmonių kiekvieną mėnesį gautų pakankamą paramą.

Nepaisant to, vienas humanitarinis darbuotojas, puikiai žinantis, kokia situacija šiuo metu yra Madajoje, CNN sakė, kad pagalbą galbūt pavyks išsiųsti pirmadienį, bet jis nebuvo tuo tikras. Gabenti krovinius tokį ilgą kelią – labai sudėtinga užduotis, o ir atvykusi pagalba pačios problemos neišspręs.

Siriją vienas iš kruviniausių pilietinių karų siaubia nuo 2011 metų kovo. Didžiausi šalies miestai virtę griuvėsiais. Žuvo šimtai tūkstančių žmonių, dar 4 mln. pabėgo iš šalies kaip stovi.

Atėjo žiema – nebėra nei lapų, nei žolės

Naujausioje ataskaitoje „Amnesty International“ prabrėžia, kad kare gerų vyrukų praktiškai nebūna. Šalies prezidento Basharo al Assado režimas kaltinimas vykdantis kankinimus ir žudantis nekaltus žmones.

Žiaurumu jam nenusileidžia ir kita konflikto pusė – „Islamo valstybė“ taip pat yra viena iš režimo oponenčių. Panašu, kad nekalti žmonės miršta iš bado dėl jų abiejų kaltės – ambicijų akinami įtakingieji dėl galios ir įtakos pasirengę Siriją paversti bevaise žeme.

„Paskutinį kartą normaliai valgiau prieš pusantro mėnesio. Dabar pagrindinis mano maistas – virintas vanduo ir lapai. Baisiausia, kad dabar žiema. Nebėra nė tų lapų. Nesu tikras, ar pavyks sulaukti pavasario“, – savo ataskaitoje „Amnesty Internationl“ cituoja Madajos gyventoją, prisistačiusį kaip Louay.

Vyras buvo kalbintas sausio 7 dieną.

Kita Madajos gyventoja Um Sultan sako kiekvieną girdinti pasakojimų, kad iš bado žmonės nebepasikelia iš lovos.

„Mano vyras dabar vienas iš jų. Nebeturi jėgų pakilti iš lovos – iš karto alpsta. Tiesiog jo nebeatpažįstu – liko vien oda ir kaulai“, – teigia moteris.

Pagalba jau pakeliui – tik ar nebus per vėlu?

Tarptautinio „Raudonojo Kryžiaus“ komiteto atstovė penktadienį CNN pranešė, kad organizacija tikisi Madajos miestui paramą pristatyti „ per ateinančias kelias dienas“.

„Konvojus vis dar ruošiamas“, – teigia atstovė Dibeh Fakh. Anot moters, organizacija tikisi paramos suteikti ir B. al Assadui lojaliems miestas šalies šiaurėje.

„Vienkartinė paramos siunta nėra problemos sprendimas. Mums reikalinga nuolatinė prieiga“, – teigia atstovė.

Maisto yra, bet jis per brangus

Akivaizdu, kad situacija Madajoje yra siaubinga. Nepaisant to, maisto yra. Bėda ta, kad jis tiesiog praktiškai neįperkamas.

Pavyzdžiui, Sirijos sostinėje Damaske kilogramas miltų kainuoja 0,79 dolerio (0,73 Eur). Madajoje – 120 dolerių (110 Eur). Damaske litrą pieno įsigysite už 1,06 dolerio (0,98 Eur), o štai Madajoje jis kainuoja net 300 dolerių (276 Eur). Taigi iš bado merdėjantys žmonės maisto paprasčiausiai negali nusipirkti.

Tikslios informacijos, kiek žmonių Sirijoje mirė iš bado, nėra – įvairių šaltinių pateikiami skaičiai skiriasi.

Humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ teigia, kad nuo gruodžio 1 dienos iš bado mirė 23 asmenys. Vienas aktyvistas teigia, kad iš tikrųjų skaičius žymiai didesnis – 41. Praeitą savaitę Jungtinių Tautų paskelbtoje ataskaitoje kalbama tik apie vieną patvirtintą tokios mirties atvejį.

Prašymai padėti socialinėje žiniasklaidoje

Socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ gausu pagalbos prašymų, kuriuos skelbia, kaip spėjama, Madajoje gyvenantys žmonės. Viename iš jų – į kamerą kalbantis vyras.

„Ką mes padarėme? Kuo nusikaltome? Mano vaikai – jie miršta. Viešpatie, atsiųsk ginklų, pasiųsk angelų – daryk, ką nori, bet padėk mums“.

Šis vaizdo įrašas, kurio autentiškumo CNN patvirtinti nepavyko, yra vienas iš daugelio, kuriuos internete platina Madajos gyventojai.

Kitame vaizdo įraše vaikas skundžiasi nevalgęs jau septynias dienas ir prisipažįsta labai norintis mėsos. Dar kitame – motina, teigianti, kad jos dukra jau mėnesį negavo pieno. Kaip ir pirmuoju atveju, įrašų autentiškumo žurnalistai patvirtinti negali.

Aktyvistas Shamas Abdullah CNN sakė, kad iš bado Madajoje jau mirė 41 žmogus.

Viename iš aktyvistų paskelbtų vaizdo įrašų matoma, kaip moteris puode maišo žalsvą vandenį. Filmuojantis vyras jos arabiškai klausia: „Ką gaminate?“. „Verdu žolę senoliui“, – liūdnai atsako moteris.

Pasiekė pagalba

Apsiaustą Sirijos Madajos miestą, kuriame tūkstančiams žmonių gresia mirtis nuo bado, pirmadienį pasiekė pagalbos krovinys. 40 sunkvežimių vilkstinė su maistu ir medikamentais sustojo prie įvažiavimo į miestą, pranešė Tarptautinio raudonojo kryžiaus komiteto (IKRK) atstovas. Madaja laikoma apsiaustyje jau pusę metų.

Mieste pagalbos laukia apie 40 000 žmonių.

21 sunkvežimis su pagalbos prekėmis vyksta ir į Fuą bei Kafrają. Humanitarinės organizacijos trijų miestų negalėjo pasiekti kelis mėnesius. Praėjusį ketvirtadienį vyriausybė Damaske sutiko įsileisti pagalbos vilkstines.

Pirmadienį humanitarinę padėtį Madajoje, Fua bei Kafrajoje aptars Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba. Posėdis už uždarų durų vyks Ispanijos ir Naujosios Zelandijos prašymu. Sprendimų nesitikima.