Šeštadienio rytą Egipto užsienio reikalų ministras tikino, kad šis išpuolis buvo surengtas siekiant apiplėšti.

Egipto policijos teigimu, išpuolį įvykdė du užpuolikai. Vienas jų – nukautas, kitas – sunkiai sužeistas, šiuo metu sulaikytas, praneša BBC.

Penktadienį, šiek tiek po 23 val. (Lietuvos laiku) BBC tiesioginiame eteryje reporterė iš Egipto pranešė, kad, naujausiais duomenimis, užpuolikai turistus atakavo peiliais – tris žmones sužeidė. Du užpuolikai buvo nušauti.

Anksčiau BBC pranešė, kad nukentėjo 2 užsienio turistai – iš Danijos ir Vokietijos. Tačiau po kurio laiko Vokietijos nacionalinis transliuotojas ARD patikslino, kad sužeisti du austrai ir švedas. Kurį laiką skyrėsi informacija apie atakos pobūdį – tiksliai buvo neaišku, ar užpuolikai paleido šūvius ar švaistėsi peiliais.

Vokietijos televizijos ARD naujienose skelbta, kad užpuolikai buvo keli, jie turėjo „Islamo valstybės“ vėliavas. ARD praneša, kad vienas iš užpuolikų dėvėjo savižudžio sprogdintojo diržą, jis buvo nukautas. Antras užpuolikas buvo sužeistas. Vėliau patikslinta, kad du užpuolikai žuvo. Yra pranešimų, kad užpuolikai buvo trys, o gal net ir daugiau. BBC Egipto pareigūnai sakė, kad užpuolikai galimai planavo paimti įkaitais turistus.

Pasak BBC, kuri remiasi naujienų agentūros Reuters žiniomis iš Egipto teisėsaugos, užpuolikai į viešbučio teritoriją atvyko Raudonąja jūra.

Vietinė žiniasklaida praneša, kad šiuo metu teritorija yra atitverta, joje dirba pareigūnai. Pranešama, kad vienas užsienio turistas išgabentas į ligoninę.

Hurgadoje paskelbta ypatinga padėtis, visi keliai uždaryti, policija ieško daugiau galimų išpuolio rengėjų.

Viešbutyje buvęs lietuvis: stresas nerealus

Hurgados kurortą yra pamėgę ir turistai iš Lietuvos.

Feisbuke atsirado ir lietuvių reakcijos. Štai šio socialinio tinklo vartotojas Saulius Stankevičius paskelbė: „Ka tik Hurgadoje, Egipte, viešbutyje „Bella Vista“, kur esame apsistoję įvykdytas teroristinis išpuolis, aidejo šūviai,yra nušautų žmonių.“

DELFI S. Stankevičius apie 1.30 val. Lietuvos laiku patvirtino, kad tuo metu situacija jau buvo aprimusi: „Viskas ramu. 1 tikrai nušautas, o kitas lygtai dar gyvas. Stresas nerealus!!!“

LRT taip pat susisiekė su šiuo turistu iš Lietuvos. Iš Šilutės atostogų į Hurgadą atvykęs vyras pasakojo, kad būdamas masažo salone išgirdo šūkius „Allahu Akbar“, juos palydėjo šūviai.

Masažo salone panika nekilo, bet lietuvis kaip įmanydamas greičiau pasišalino į savo kambarį. Kambaryje lietuviai užsibarikadavo - visais įmanomais daiktais užrėmė duris, tikėdamiesi, jog tai galėtų sustabdyti nuo užpuolikų įsiveržimo. Ramybės dar nebuvo apie 20 minučių, vis girdėjosi šūksniai ir šūviai.

Po kurio laiko šilutiškis išdrįso išeiti apsidairyti, viešbutyje buvo daug kareivių. Lietuvis taip pat matė nukauto žmogaus kūną, o vienas buvo peršautomis kojomis, tačiau neaiškų, ar tai buvo auka, ar užpuolikas.

URM: Hurgadoje per apšaudymą lietuviai nenukentėjo

Laimei, per išpuolį Egipto Hurdagos viešbutyje lietuvių turistai nenukentėjo pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Kaip Eltai sakė Užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius, apšaudytame viešbutyje iš viso buvo apsistoję 10 turistų iš Lietuvos. Lietuvos konsulas Egipte su turistus atgabenusia kelionių agentūra palaiko nuolatinį ryšį.

Atšaukė skrydį

Šeštadienį, 5 val. ryto turintis įvykti skrydis į Hurgados kurortą yra atšauktas.

Vilniaus oro uosto skrydžių informacijoje pranešama, kad „Small Planet Airlines“ skrydis, kurio numeris S5 3605, yra atšauktas.

Kelionių organizatoriai „Novaturas“ ir „Tez Tour“ savo tinklalapiuose paskelbė, kad vertindami situaciją Hurgadoje, po konsultacijų su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, nutarė sausio 9 dieną nevykdyti suplanuoto skrydžio Vilnius - Hurgada.

„Vykdysime tik grįžtamuosius skrydžius – artimiausi skrydžiai Hurgada–Vilnius bus vykdomi pagal grafiką, parskraidinant turistus. Visus klientus, sausio 9 dieną užsisakiusius skrydį Vilnius – Hurgada, prašome kreiptis į savo kelionių agentūrą.

Reagavome iš karto, kai tik gavome informaciją iš mūsų atstovų Hurgadoje, kad prie vieno iš viešbučių, Bella Vista, sutelktos didžiulės policijos pajėgos. Į ivykio vietą išvyko ir mūsų atstovai. Nepatikslintais oficialiais duomenimis prie viešbučio įvyko incidentas, per kurį buvo sužeisti du užsienio turistai.

Viso Hurgadoje šiuo metu yra 222 mūsų turistai iš Lietuvos, 10 iš jų – Bella Vista viešbutyje. Kontaktuojame su klientais. Susisiekėme su visais iš jų. Nukentėjusių nėra, visi klientai yra saugūs.

Taip pat kontaktuojame su kitais mūsų klientais esančiais Hurgadoje, prašome likti savo viešbučio kambariuose.

Turime žinių, kad situacija yra likviduota, viešbutį saugo policijos pajėgos.

Pabrėžiame, kad atidžiai stebime įvykius Hurgadoje, vadovaujamės Lietuvos užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, oficialių institucijų Egipte, savo partnerių bei atstovų informacija, nuolat gauname naujausią informaciją ir, esant reikalui, reaguosime pagal aplinkybes nedelsdami“, – rašoma „Novaturo“ tinklalapyje.

Tuo tarpu „Tez Tour“ išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad iš Vilniaus į Hurgados oro uostą vyks tuščias lėktuvas.

„Šią dieną į Hurgadą vykti turėjusių turistų skrydis atšauktas. Dėl kitų skrydžių bus sprendžiama atsižvelgus į paaiškėjusias incidento aplinkybes – šiuo metu jos tiriamos. Taip pat bus vadovaujamasi Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis.

Kelionių organizatorius pasirengęs reaguoti operatyviai. Jei paaiškėtų, kad mūsų turistams ten nesaugu, „Tez Tour“ pasirengęs išgabenti iš Hurgados visus lietuvių poilsiautojus nedelsiant.

Hurgados viešbutyje „Bella Vista Hotel“, kuriame įvyko incidentas, „Tez Tour“ turistų nėra“, – rašoma „Tez Tour“ pranešime.