Vyriausybė ragina nesieti nusikaltimų su visais pabėgėliais, bet tikina, kad nebijos diskutuoti ir apie jų keliamas problemas. Vis dėlto policija skelbia daugiau niuansų – didžiulėje minioje prieš moteris esą smurtavo tik kelios dešimtys jaunuolių, ir jie gali būti iš jau seniau panašiais nusikaltimais garsėjančios Diuseldorfo gaujos.

Ten, kur penkiomis dienomis anksčiau siautėjo girta arabiškos išvaizdos jaunuolių minia, vyksta kelių šimtų moterų protestas. Pačiame Kelno centre, prie garsiosios katedros, protestuotojos ragina policiją imtis priemonių, kad būtų galima nebijant eiti į gatves.

„Kelno incidentai neturi tapti dingstimi stereotipams prieš visus pabėgėlius. Bet turime atvirai tai aptarti, kai vyrai iš kitų šalių atvyksta pas mus ir čia negerbia moterų“, – kalba Vokietijos šeimos ministrė Manuela Schwesigas.

Sausio 1-ąją pareigūnai sakė, kad šventimas praėjo be smurto. Dabar teigia, kad nematė, kas dedasi geležinkelio stotyje netoliese – jaunuoliai pasidalijo į grupes po 20–30 žmonių, apstodavo moteris, priekabiavo ir plėšė. Jau gauta per šimtą skundų, tarp jų – ir iš vienos neuniformuotos policininkės. Viena moteris sako buvusi išprievartauta. Pareigūnai teigia nustatę tris įtariamuosius, bet jų neskelbia.

„Toks reiškinys Vokietijoje nutiko pirmą kartą. Ne tik Kelne – tai nutiko daugelyje Vokietijos miestų. Pajėgos pranešė, kad staiga tūkstantis, pusantro tūkstančio jaunų vyrų atsikratė stabdžių, buvo akivaizdžiai girti. To Vokietijoje dar nebuvo. Ne tik Kelne, bet visoje šalyje“, – teigė Kelno policijos vadovas Wolfgangas Albersas.

Sunkiausi klausimai – kodėl pareigūnai vengė minėti įtariamųjų tapatybę ir kodėl delsė. Antai brangiausias pasaulio visuomeninis transliuotojas tik antradienį vakare parodė reportažą apie smurtą ir turėjo atsiprašyti, kad atidėliojo žinios skelbimą. Kelno merė, rudenį dėl palankumo pabėgėliams subadyta, sulaukė kritikos audros, kai pirmiau susirūpino ne nusikaltėliais, o mokyti moteris saugaus elgesio.

Vyriausybė sunkių temų žada nevengti, ir, jei reikės, griežtinti įstatymus, kad prieglobsčio prašytojams iškart grėstų ištrėmimas.

„Užpuolikų elgesys siutina, yra baisus ir nepateisinamas. Toks vertinimas nepriklauso nuo jų tautybės – tai svarbu. Tik primenu, kad negalima įtarinėti pabėgėlių apskritai, remiantis ženklais, kad jie galbūt atrodė kaip žmonės iš Šiaurės Afrikos. Bet, kita vertus, jei pabėgėliai dalyvavo, diskusija neturėtų tapti tabu“, – sakė Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas De Maiziere.

Tiesa, pasak pareigūnų, nėra įrodymų, kad smurtautojai susiję su naujausia pabėgėlių banga. Policija pateikia sudėtingesnį paveikslą – įtariama, kad tai nebuvo spontaniškas smurtas, galėjo darbuotis gauja iš Diuseldorfo už 40 kilometrų, kur dėl plėšimų per porą metų nustatyta per du tūkstančius iš Šiaurės Afrikos kilusių įtariamųjų.

Kad smurtas galėjo būti organizuotas, įtarimų kelia pasirodančios žinios ir iš kitų miestų, pirmiausiai iš Hamburgo, kur policija neužkirto kelio masinei panikai.

„Buvome palikti likimo valiai iki antros ar trečios valandos ryto, tai buvo tarsi kare. Paklauskite kitų apsaugos darbuotojų, buvo kaip karas. Matėme, kaip priekabiavo, į minią mėtė petardas, turėjome patys imtis policijos darbo“, – pasakoja klubo apsaugos darbuotojas Pierre Bodein.

Per dvidešimt moterų pateikė skundus dėl priekabiavimo garsiajame Hamburgo pramogų kvartale naujametę naktį.