Kaip pranešė trečiadienį teisėsaugos institucijų atstovai, tokių teisės pažeidimų buvo ne tik Kelne, bet ir Hamburge.

Iki šiol šio Vokietijos miesto policija gavo 27 silpnosios lyties atstovių pareiškimus dėl plėšikavimo ir seksualinio priekabiavimo Naujųjų metų naktį.

Pasak nukentėjusiųjų, smurto prieš jas griebėsi 20-40 metų „pietietiškos arba arabiškos išvaizdos“ vyrai. Incidentų aplinkybėms išsiaiškinti Hamburge sudaryta speciali tyrėjų grupė.

Kaip pranešė Kelno teisėsaugos institucijų darbuotojai, iki šiol jau apie 100 moterų kreipėsi į policiją dėl seksualinio priekabiavimo.

Didžioji dalis šių incidentų įvyko aikštėje priešais centrinę geležinkelio stotį ir aplinkinėse gatvėse Naujųjų metų naktį.

Policijos duomenimis, Naujųjų metų naktį aikštėje priešais geležinkelio stotį, netoli garsiosios Kelno katedros, susirinko apie tūkstantį „arabiškos išvaizdos“ vyrų.

Jie pasidalijo į grupes, plėšė moteris, atiminėdami pinigus, mobiliuosius telefonus ir net drabužius, seksualiai priekabiavo prie jų. Kaip pranešė miesto policijos vadovas Wolfgangas Albersas, užfiksuotas mažiausiai vienas išžaginimas.

Naujųjų metų naktį prie Kelno geležinkelio stoties budėjo apie 200 pareigūnų, bet jie visiškai nekontroliavo situacijos, kadangi aikštėje buvo labai daug žmonių.

Keli pažeidėjai buvo sulaikyti. Kaip pranešė leidiniui „Koelner Express“ vienas iš policininkų, kai kurie iš jų turėjo pabėgėlių dokumentus.

A. Merkel – vis didesnis spaudimas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį susidūrė su didėjančiu spaudimu dėl jos palankumo migrantams, kuriuos oponentai siejo su sukrečiančia ir iš pažiūros koordinuota lytinių užpuolimų banga Kelno mieste Naujųjų metų išvakarėse.

To vakarinio miesto policija sakė naujienų agentūrai AFP gavusi per 100 skundų iš moterų, kurios sakė tapusios įvairaus lygio priekabiavimo taikiniais – pradedant grabaliojimu, baigiant bent vienu kėsinimusi išžaginti.

Visa tai esą vyko didelėje švenčiančių žmonių minioje, sutinkant Naujuosius metus prie miesto pagrindinės traukinių stoties ir garsiosios gotikinės katedros.

Nukentėjusios moterys kaltino „arabiškos arba šiaurės afrikietiškos“ išvaizdos vyrus, o tie skundai dar labiau pakurstė visuomenės debatus dėl Vokietijos gebėjimų susitvarkyti su beveik 1,1 mln. prieglobsčio ieškotojų, kuriuos šalis priėmė per 2015 metus.

Pareigūnai sakė neturintys jokių konkrečių įrodymų, kad užpuolikai buvo prieglobsčio prašytojai, atvykę per pernykštį rekordinį antplūdį, kurių bendrą skaičių trečiadienį patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

Angela Merkel

Vis dėlto A.Merkel liberalios politikos pabėgėlių atžvilgiu kritikai tvirtino, kad išpuoliai Kelne įrodo, jog lyderė žaidžia su ugnimi, neturėdama aiškių planų, kaip integruoti naujus atvykėlius, daugiausiai musulmonus.

Dešinioji populistinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri tikisi gauti vietų per kovą vyksiančius trejus regioninius rinkimus, sakė, kad pastarieji incidentai yra „nevaldomos imigracijos rezultatas“.

„Matome katastrofinės prieglobsčio ir migracijos politikos piktinamus padarinius Vokietijos kasdienei tikrovei“, – sakė partijos lyderė Frauke Petry.

Frauke Petry

Antradienį 200–300 žmonių susirinko Kelno katedroje, ragindami užtikrinti didesnę pagarbą moterims.

Viena demonstrantė laikė plakatą su užrašu: „Ponia Merkel, ką jūs darot? Tai bauginama.“

„Jeigu prieglobsčio prašytojai arba pabėgėliai vykdys tokio pobūdžio išpuolius, ... jų viešnagė Vokietijoje staigiai baigsis“, – perspėjo A.Merkel sąjungininkų Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos – generalinis sekretorius Andreas Scheueris. Ši partija pareikalavo, kad A.Merkel nustatytų aiškų priimamų atvykėlių skaičių – ne daugiau negu 200 tūkst. per metus.

A.Merkel antradienį paragino nuodugniai ištirti tas „atgrasias“ atakas ir paragino Kelno merę Henriette Reker pareikšti „pasipiktinimą“ dėl smurto, kuris, anot kanclerės, reikalauja „griežto valstybės atsako“.

Teisingumo ministras Heiko Maasas perspėjo nepagrįstai neversti kaltės pabėgėliams dėl užpuolimų, kurie, pasak jo, „atrodo koordinuoti“.

„Niekas neturėtų išnaudoti šių išpuolių, kad apjuodintų pabėgėlius kaip grupę“, – jis sakė Vokietijos naujienų agentūrai DPA.

„Net jeigu prieglobsčio ieškotojų buvo tarp kaltininkų, tai nėra priežastis įtarti visus pabėgėlius“, – pridūrė ministras.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as kritikavo Kelno policiją dėl nesugebėjimo sustabdyti užpuolikų.

Thomas de Maiziere'as

„Policija negali taip dirbti“, – Th.de Maiziere'as antradienio vakarą sakė visuomeninei televizijai ARD.

Kelno merė H.Reker, kuriai spalį buvo peiliu sužalotas kaklas per išpuolį, veikiausiai susijusį su jos pabėgėliams palankia pozicija, pažadėjo sustiprinti saugumo priemones prieš ateinantį mėnesį vyksiančią karnavalo šventę, kai į miesto gatves linksmintis išeina šimtai tūkstančių žmonių.

Vokietijoje identifikuoti trys įtariamieji, susiję su Naujųjų metų atakomis prieš moteris Kelne

Vokietijos policija identifikavo tris įtariamuosius, susijusius su atakomis prieš moteris Naujųjų metų naktį Kelno mieste, trečiadienį pranešė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministras.

Policijos duomenimis, Naujųjų metų naktį netoli Kelno katedros susirinko apie tūkstantį „arabiškos išvaizdos“ jaunų, daugiausia girtų, vyrų. Jie pasidalijo į grupes ir apiplėšė bei kėsinosi išprievartauti apie 90 moterų.

Pasak Kelno policijos vado, pagal pasakojimus nusikaltėliai veikiausiai yra iš Arabų ir Šiaurės Afrikos šalių, o tai paskatino dešiniojo sparno grupuotes pasmerkti vyriausybę dėl atviro požiūrio į pabėgėlius.

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministras Ralf Jaegeris per spaudos konferenciją nurodė, kad kol kas nė vienas įtariamasis nebuvo areštuotas. Politikas atsisakė suteikti daugiau detalių, nenorėdamas pakenkti tyrimui, tačiau pridūrė, jog tikisi šią savaitę sulaukti detalios ataskaitos iš policijos.

Apie 150 žmonių antradienį susirinko priešais Kelno katedrą, išreikšdami nepasitenkinimą smurtu prieš moteris. Vienas jų rankose laikė plakatą su užrašu: „Ponia Merkel, kur jūs? Ką jūs pasakysite? Mus tai gąsdina“.

Savo ruožtu, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad yra sukrėsta dėl šių atakų.