Kelno merė Henriette Reker pareiškė, kad Naujųjų Metų vakaro įvykiai yra neįsivaizduojami ir netoleruotini, bet patikino, kad nėra jokių priežasčių manyti, kad šiose atakose dalyvavo pabėgėliai.

Vokietijos teisingumo ministras Heiko Maasas savo ruožtu pareiškė, kad Vokietija nesitaikstys su tokiais puldinėjimais, kuriuos pavadino naujo lygmens organizuotu nusikaltimu, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Sausio 5 d. vakarą šalia Kelno katedros apie 150 susirinkusiųjų surengė protestą dėl smurto prieš moteris. „Ponia Merkel, kur jūs? Ką pasakysite? Tai mus gąsdina!“ – štai tokį užrašą laikė vienas iš protesto dalyvių.

Dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“, kurios populiarumas auga iš dalies ir dėl prieš pabėgėlius nukreiptos kampanijos, neabejoja, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel privalo uždaryti šalies sienas.

„Ponia Merkel, ar Vokietija jums vis dar atrodo pakankamai „spalvinga ir kosmopolitiška“ po nusikaltimų ir seksualinio pobūdžio antpuolių?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ rašo „Alternatyva Vokietijai“ lyderė Frauke Petry.

A. Merkel savo ruožtu telefonu informavo H. Reker, kad šios atakos nusipelno griežto atsako.

„Turi būti imtasi visų priemonių, kad kaip įmanoma greičiau būtų nustatyti ir nubausti atsakingi asmenys, nepriklausomai nuo to, iš kur jie yra atvykę“, – pareiškė A. Merkel.

Pabėgėlių stovyklose incidentai fiksuojami beveik kasdien.

„Tokie įvykiai kaip Kelne skatina ksenofobiją“, – patikino Vokietijos miestų ir rajonų asociacijos vadovas Rolandas Schaeferis.

Po susidariusiai krizei skirto posėdžio Kelno merė H. Reker informavo apie naujas priemones, kurių bus imtasi siekiant išvengti tokių incidentų pasikartojimo.

Bus didinamos policijos pajėgos masinių renginių metų ir montuojama daugiau saugumo kamerų.

Taip pat H. Reker pabrėžė, kad kitą mėnesį vyksiančiuose tradiciniuose karnavaluose, kai penkias dienas gatvėse bus rengiami paradai ir vakarėliai, kurių metu bus suvartota nemažai alkoholio, moterys gali jaustis saugiai.

Spalio mėn. prieš užimdama Kelno merės postą H. Reker patyrė rimtą kaklo sužalojimą. Policija mano, kad incidentas susijęs su H. Reker parama pabėgėliams.

Policijos duomenimis, Naujųjų metų naktį aikštėje priešais geležinkelio stotį, netoli garsiosios Kelno katedros, susirinko apie tūkstantį „arabiškos išvaizdos“ vyrų.

Jie pasidalijo į grupes, plėšė moteris, atiminėdami pinigus, mobiliuosius telefonus ir net drabužius, seksualiai priekabiavo prie jų. Kaip pranešė miesto policijos vadovas Wolfgangas Albersas, užfiksuotas mažiausiai vienas išžaginimas.

Naujųjų metų naktį prie Kelno geležinkelio stoties budėjo apie 200 pareigūnų, bet jie visiškai nekontroliavo situacijos, kadangi aikštėje buvo labai daug žmonių. Keli pažeidėjai buvo sulaikyti. Kaip pranešė leidiniui „Koelner Express“ vienas iš policininkų, kai kurie iš jų turėjo pabėgėlių dokumentus.

Panašių incidentų Naujųjų metų naktį užfiksuota ir Hamburge, tik jų mastas buvo kur kas mažesnis.