Vienas iš šešių „Vienybės“ Seimo narių, priklausančių partijos liberaliajam sparnui ir neremiančių S.Abuoltinios kandidatūros, sakė, kad „Vienybė“ laikysis savo sprendimo, jog S.Abuoltinia yra vienintelė partijos kandidatė į vyriausybės vadovus.

Tuo tarpu prezidentas nurodys, kad ji neturi reikalingos Seimo narių paramos, kad būtų paskirta premjere, ir savo iniciatyva pasiūlys kitą kandidatą į šį postą, priklausantį „Vienybei“ ir pasiūlytą jam S.Abuoltinios, sakė šaltinis.

Pasak Seimo nario, pirmadienį vykusiame „Vienybės“ valdybos susitikime buvo svarstomi du scenarijai: arba S.Abuoltinia pripažįsta, jog neturi pakankamos paramos parlamente, arba „Vienybė“ toliau laikosi savo pozicijos ir iškelia ją kandidate į premjerus, nors akivaizdu, kad jai nepavyks suformuoti naujos koalicinės vyriausybės.

Buvo kalbama, kad antrasis scenarijus per griežtas S.Abuoltinios atžvilgiu, todėl jai turėtų būti suteikta galimybė „garbingai atsitraukti“.

Pirmadienį vykusiame „Vienybės“ valdybos susitikime nepavyko pasiekti susitarimo dėl galimybės siūlyti kitą kandidatą vietoje S.Abuoltinios, todėl partija nurodė pasikliausianti prezidentu R.Vėjuoniu ir jo didele politine patirtimi renkant kandidatą į premjerus.

Kitos dvi dabartinės valdančiosios koalicijos narės - Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) bei Nacionalinis aljansas - pakartojo, kad nepalaikys S.Abuoltinios kandidatūros.

Prezidentas R.Vėjuonis gruodžio 30 dieną paskelbė, kad imsis iniciatyvos formuojant naują vyriausybę ir pats pasiūlys potencialius kandidatus į premjerus, nes partijos iki metų galo nesugebėjo pateikti savo pasiūlymų dėl naujos koalicinės vyriausybės sudėties ir ministro pirmininko kandidatūros.

Šiuo metu R.Vėjuonis yra išvykęs atostogų ir į darbą grįš sausio 6 dieną. Sugrįžęs į Latviją jis rengs neformalius susitikimus su asmenimis, kuriuos mato kaip galimus kandidatus į premjerus.

Šių pokalbių metu prezidentas sieks išsiaiškinti, ar tie asmenys pageidautų užimti premjero postą ir kokie būtų jų darbo šiose pareigose prioritetai, BNS sakė valstybės vadovo atstovas spaudai Gustas Kikustas.