„Apskritai sakyčiau, kad padėtis Miunchene lieka tokia pati, kaip buvo iki pavojaus paskelbimo“, – sakė žurnalistams Miuncheno policijos vadovas Hubertus Andrä.

Naujausiame pranešime apie saugumą šio Vokietijos pietų miesto policija nurodo, kad „atlikus tyrimą, šiuo metu nėra jokios konkrečios išpuolio grėsmės“ mieste.

Anksčiau „The Guardian" rašė, kad Miuncheno policija ieškojo „Islamo valstybės“ teroristų, kurie, draugiškos žvalgybos agentūros pateiktais labai konkrečiais duomenimis, atskleidė planą pasiųsti savižudžius sprogdintojus į dvi traukinių stotis per Naujųjų metų naktį.

Kaip skelbta, atakas planavo nuo 5 iki 7 teroristų, kurie turėjo susisprogdinti Hauptbahnhof ir Pasing stotyse, vakarinėje miesto centro dalyje. Dėl pavojaus valdžios institucijos evakavo stotis ir perspėjo gyventojus laikytis atokiai nuo jų.

Miestui saugoti buvo skirta apie 550 policijos pareigūnų, tačiau niekas nebuvo sulaikytas, sakė Miuncheno policijos vadovas H. Andrä.

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas per spaudos konferenciją naktį iš ketvirtadienio į penktadienį sakė, kad teroro išpuolių grėsmė šiose dviejose vietose buvo labai konkreti. Jis pridūrė, kad imtasi visų atsargumo priemonių.

Bavarijos valstybinis transliuotojas BR, cituodamas anoniminį šaltinį iš saugumo tarnybų, pranešė, kad Vokietija gavo perspėjimus iš JAV ir Prancūzijos žvalgybos tarnybų.

Remiantis šiais duomenimis, 7 Miunchene gyvenantys irakiečiai planavo atvykti į dvi stotis po kelis ir tuo pat metu susisprogdinti.

Miuncheno policijos atstovė spaudai Elizabetha Matzinger negalėjo patvirtinti potencialių teroristų pilietybių ir nepasakė, ar jie identifikuoti.

„Tyrimas vyksta, bet aš negaliu atskleisti jokių detalių, tai yra taktinė informacija. Aš negaliu patvirtinti ar paneigti, ar jie irakiečiai, tačiau tai buvo 5-7 asmenų grupė, susijusi su ISIS", - „The Guardian" sakė ji.

Abi stotys buvo uždarytos ir evakuotos apie vidurnaktį, prie įėjimų budėjo specialaus padalinio policijos pareigūnai, ginkluoti automatiniais šautuvais.

Miuncheno policija paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad atakos buvo laukta naktį ir perspėjo žmones vengti šių stočių bei paragino apskritai nesirinkti į minią. Apie 4 valandą ryto situacija stabilizavosi ir stotys vėl atvertos.

„Pagrindinė ir Pasingo stotys buvo atidarytos, tačiau ten vis tiek vykdoma atsitiktinė patikra. Po vidurnakčio situacija ramesnė nei prieš dvylika, tačiau, nepaisant to, mes negalime atsipalaiduoti. Mus perspėjo prancūzų tarnybos ir mes tai vertiname tikrai rimtai. Negalime atmesti nieko: visos priemonės bus tęsiamos, kol manysime egzistuojant bent menkiausią pavojų", - sakė E. Matzinger.

Spaudos konferencijos metu J. Herrmannas sakė, kad žvalgybinė informacija nebuvo patikima 100 proc., bet buvo pakankamai rimta, todėl tikrai negalėjo būti ignoruojama.

Policijos atstovė spaudai sakė, kad Miuncheno centre sustiprintos policijos pajėgos išliks ir artimiausiomis dienomis. Policijos apsauga buvo sustiprinta ir prie Brandenburgo vartų Berlyne, kur vyko Naujųjų metų sutikimas. Žmonėms buvo uždrausta neštis didelius krepšius ar kuprines.

Nepaisant policijos perspėjimų laikytis atokiai nuo minios, tūkstančiai žmonių Miunchene sutiko Naujuosius metus žiūrėdami fejerverkus.

Buvo pranešama apie didžiulius viešojo transporto grafiko sutrikimus, kai dvi traukinių stotys buvo evakuotos ir traukiniai jose nestojo.

Maskva uždarė Raudonąją aikštę

Kiek anksčiau šią savaitę du žmonės sulaikyti Briuselyje, įtarus, kad jie ruošia atakas simbolinėse Briuselio vietose. Dar vienas vyras apklaustas dėl ryšių su praėjusį mėnesį įvykusiomis atakomis Paryžiuje.

Belgijos sostinės institucijos atsisakė galimybės surengti didžiulį Naujųjų metų sutikimą, koks įvyko 2014 m., kai miesto renginiai sutraukė apie 100 tūkst. žmonių.

„Deja, mes buvome priversti atšaukti fejerverkus ir suplanuotus renginius. Geriau nerizikuoti", - sakė Briuselio meras Yvanas Mayeuras.

Po gruodžio mėnesį Paryžiuje įvykdytų atakų, kurių metu žuvo 130 žmonių, Eliziejaus laukuose buvo atšaukti kasmetiniai fejerverkai, Prancūzijos sostinėje patruliavo apie 11 tūkst. policijos pareigūnų, karių ir ugniagesių. Visoje šalyje dislokuota apie 100 tūkst. policijos.

Raudonoji aikštė Maskvoje taip pat buvo uždaryta. „Ne paslaptis, kad Maskva yra vienas iš teroristų taikinių", - sakė miesto meras Sergejus Sobjaninas.

Niujorke sulaikytas ataką planavęs vyras

Niujorkas pranešė irgi sustiprinęs apsaugą Naujųjų metų sutikimo išvakarėse, kad apsaugotų apie 1 mln. šventėjų.

Ketvirtadienį Jungtinėse Valstijoje buvo sulaikytas 25 metų vyras, kuris įtariamas planavęs islamistinį išpuolį prieš barą ar restoraną per Naujųjų metų sutiktuves, praneša agentūra AFP.

Žinybų duomenimis, Emanuelis L. planavo „ginkluotą ataką prieš civilius" Ročesterio miesto teritorijoje Niujorko valstijoje. Vyras teigė gavęs atitinkamus nurodymus iš „Islamo valstybės" džihadistų užsienyje.

Pasak prokuroro Williamo Hochulo, šis areštas yra žinia visiems tiems, kurie galbūt planuoja išpuolius IS vardu. „Jūs būsite sučiupti, jūs būsite nubausti", - sakė jis.