Apie tai agentūrai „Bloomberg“ pranešė du su situacija gerai susipažinę šaltiniai, skelbia newsru.com.

Susitikime su J. Kerry Rusijos prezidentas taip pat pareiškė, kad jeigu B. al Assadas rinkimuose dalyvaus, jis juos laimės. Pasak šaltinių, JAV valstybės sekretorius su tokia V. Putino nuomone nesutiko.

„Bloomberg“ duomenimis, amerikiečiai kuria tokias balsavimo taisykles, kurios sumažins B. al Assado galimybes pasiekti pergalę. Kaip pažymi agentūra, šie veiksmai prieštarauja JAV prezidento Baracko Obamos pareiškimams, kuris ne kartą ragino Sirijos lyderį atsistatydinti.

Straipsnyje teigiama, kad pastaruoju metu amerikiečiai ėmė švelninti savo poziciją Sirijos klausimu. Vašingtone jau nebemanoma, kad B. al Assado atsistatydinimas yra būtina taikaus situacijos sureguliavimo Sirijoje sąlyga. Gruodžio 18 dieną valstybės sekretorius J. Kerry pareiškė, kad Vašingtone pasiektas supratimas, kad šis reikalavimas tęsė karinį konfliktą, o B. Obama tuo pat metu pareiškė, kad būtina išsaugoti Sirijos vyriausybės institucijas.

Kaip agentūrai „Bloomberg“ teigė vienas rusų pareigūnas, Maskvoje vykusiose derybose V. Putinas sutiko su JAV pasiūlymu leisti rinkimuose dalyvauti Sirijos diasporai. Priminsime, kad prieš dvi savaites Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vienbalsiai patvirtino rezoliuciją, kuri leis rinkimuose dalyvauti daugiau kaip keturiems milijonams Sirijos pabėgėlių.

Rusijos prezidentas per susitikimą su J. Kerry taip pat sutiko leisti didelėms sukilėlių grupuotėms Sirijoje prisijungti prie politinio proceso tuo atveju, jeigu jos nutrauks ginkluotus veiksmus. Patikslinama, kad kalbama apie grupes, palaikančias Persijos įlankos šalis ir Turkiją.

J. Kerry susitikimas su V. Putinu ir Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Maksvoje vyko gruodžio 15 dieną. Po jos JAV valstybės sekretorius patikino, kad nepaisant šalių pozicijų skirtumų, JAV ir Rusija Sirijos klausimu dirba viena kryptimi.