„Stratfor“ prognozėje teigiama, kad pasenusios geopolitinės realijos grius, o žaliavų kainos toliau kris, todėl 2016 metai žada būti nerimastingi didžiojoje pasaulio dalyje, skelbia unian.net.

Analitikai mano, kad Turkija stiprins savo įtaką regione, suaktyvins savo karinę akciją Sirijos šiaurėje, taip pat mėgins didinti savo buvimą Irako šiaurėje.

Ankara sieks ne tik pasipriešinti „Islamo valstybės“ džihadistams, bet ir sutramdyti Sirijos kurdus.

„Stratfor“ daro išvadą, kad šie veiksmai padidins Turkijos priešpriešos su Rusija ir Iranu riziką, kuo Rusija mažiausiai suinteresuota, juk Ankara kontroliuoja prieigas prie Juodosios ir Viduržemio jūrų.

Tačiau šis scenarijus neišvengiamas. Be to, „Stratfor“ įspėja, kad Rusijos įsitraukimas į Sirijos konfliktą auga ir tai gali baigtis jos pirminės užduoties šiame regione „išsiplėtimu“ ir būtinybe spręsti vienu metu pernelyg daug problemų.

Rusija bandys privilioti JAV kompromisui, kad sušvelnintų Vakarų įtaką posovietinėje erdvėje. Jungtinės Amerikos Valstijos bus pasirengusios vesti derybas taktiniais klausimais, tačiau neduos Maskvai galimybės atsilošti globalesnių scenarijų.

JAV administracijos darbas bus nepakankamas, kad įtvirtintų Europos sąjungininkus ties fronto linija su Rusija.

Nepriklausomai nuo antrinių dalyvių motyvų, sustiprinta karinė kampanija prieš „Islamo valstybę“ be abejo, pakenks karingosios grupuotės branduoliui.

Nepaisant to, „Stratfor“ prognozuoja, kad „jaunasis“ kalifatas kitais metais nebus likviduotas. Patikimų sausumos pajėgų nebuvimas trukdys prieš „Islamo valstybę“ nukreiptai kampanijai.
Ir kuo labiau silps „Islamo valstybės“ pozicijos, tuo aktyviau grupuotė ir jos filialai mėgins vykdyti teroro išpuolius už Artimųjų Rytų ribų, kad galėtų išsaugoti savo aktualumą.

Tai, savo ruožtu, stimuliuos konkurenciją tarp kitų teroristinių džihado grupuočių, tokių kaip „Al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje, Magribo šalyse Vakarų Afrikoje ir Pietų Azijoje, kurios taip pat stengsis neatsilikti.

Džihado grėsmė, pažymi „Stratfor“, maitins islamofobiją Vakaruose ir taps katalizatoriumi Europos fragmentacijai. Sienų kontrolė siekiant išsaugoti nacionalinį identitetą niveliuos Europos Sąjungos principą, įtvirtinantį laisvą asmenų judėjimą.

Uždarytos sienos taps spąstais migrantams Vakarų Balkanų šalyse, kur etninės ir religinės įtampos ir taip netrūksta. Tačiau pagrindinis vaidmuo Europoje 2016 metais teks Prancūzijai ir Vokietijai, dviem Europos Sąjungos ramsčiams.

Abiejose šalyse, besiruošiančiose 2017 metų rinkimams, vis pagreitį labiau įgauna nacionalistinės ir euroskeptinės kryptys. Bėgant laikui Vokietija taps gerokai mažiau linkusi į kompromisus ES integracijos klausimais.

Toliau švelninama finansų ir kreditavimo politika, o dar vieni žemų naftos kainų metai turės švelninantį poveikį vidaus trinčiai Europoje, tuo metu globalios prekių rinkos toliau kentės, teigiama „Stratfor“ prognozėje.

Irano naftos pasirodymas rinkoje pirmoje metų pusėje kompensuos gamybos kritimą JAV. Nepriklausomai nuo to, Saudo Arabija ir toliau pasirengusi prisiimti dar didesnę skolą ir atidėti atsargų formavimą, kad susidorotų su žemomis naftos kainomis.

Kinija taip pat neparems žaliavų kainų. Vartojimo augimas toliau mažės, tuo metu Pekinas mėgins vykdyti reformas vis labiau įsivyraujant kitamanystei politiniame elite. Netgi Pekinas susiduria su partinio susiskaldymo grėsme, tačiau jis vis dar turės pakankamą ekonominį svorį tam, kad paskatintų Pietryčių Azijos šalis subalansuoti augantį JAV buvimą regione.

„Stratfor“ prognozuoja, kad žemos žaliavų kainos ir palūkanų normų augimas JAV, kurios daro įtaką nacionalinėms valiutoms, žada dar vienus sunkius metus didžiajai daliai Lotynų Amerikos.
Virš Brazilijos prezidente Dilma Rousseff pakibs apkaltos grėsmė, ir tai trumpalaikėje perspektyvoje pablogins investicinį klimatą šalyje. Argentina turi galimybę gauti prezidentą, orientuotą į reformas, tačiau jo resursai labai riboti.

Vieninga socialistinė partija Venesueloje, augant politiniam ir ekonominiam spaudimui galiausiai suskils, šalis rizikuoja kitais metais paskelbti finansinių įsipareigojimų dėl užsienio skolos nevykdymą.

Atsižvelgiant į lemiamus 2016 metų įvykius, „Stratfor“ išreiškia didėjantį susirūpinimą, kad 2017 metai pasižymės dar labiau gilėjančia pasauline netvarka.

Svarbu suprasti, kad visos išvardintos tendencijos tarpusavyje susijusios, juk JAV ir Rusijos konfrontacija, augantis nacionalizmas Europoje, pakartotinis Turkijos sugrįžimas į pasaulinę areną ir kitos geopolitinės srovės sąveikauja ir maitina vienos kitas, daro išvadą „Stratfor“.