„Vienybės“ lyderė Solvita Abuoltinia yra vienintelė partijos kandidatė ir ją remia dauguma jos bendrapartiečių bei valdybos narių. Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) anksčiau žadėjo gruodžio 28 dieną taip pat paskelbti savo kandidatą į premjerus, tačiau po bendro jos parlamentinės frakcijos ir valdybos posėdžio nutarta kol kas neskelbti savo kandidato į premjero postą.

ZZS frakcijos vadovas Augustas Brigmanis pirmadienį sakė žurnalistams, kad šis blokas nutarė „padaryti pertraukėlę“. Paklaustas apie artimiausius veiksmus, jis atsakė, kad pirmiausia „Vienybė“ turi atskleisti savo požiūrį ir naujos koalicijos sudėtį.

Pasak prezidentūros atstovo Gusto Kikusto, Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis paragino politines partijas iki metų galo paskelbti savo kandidatus į premjero postą.

Tuo metu Ingmaras Lydaka, ZZS valdybos narys, sakė, kad blokas turėtų gerbti „Vienybės“ pirmumo teisę formuoti vyriausybę. Jis taip pat pridūrė, kad Latvijos prezidentas kol kas nepriims jokio ZZS kandidato, nes gali būti apkaltintas šališkumu, atsižvelgiant į tai, kad prieš tapdamas Latvijos prezidentu R.Vėjuonis buvo ZZS partijos narys.

Niekam nėra paslaptis, kad prezidentas atostogaus iki sausio 8 dienos, sakė I.Lydaka ir pridūrė, kad kitoms partijoms taip pat bus nelengva sušaukti savo parlamentarus į susirinkimus švenčių laikotarpiu. Tačiau R.Vėjuoniui grįžus iš atostogų, jis jau turėtų turėti kandidatų sąrašą, sakė ZZS atstovas.

Edvardas Smiltėnas, „Vienybės“ valdybos narys, naujienų agentūrai BNS sakė, kad partijos parlamentinės frakcijos ir valdybos narių dauguma palaikė S.Abuoltinios kandidatūrą vidiniame balsavime, bet, kaip ir buvo tikėtasi, buvo jai nepritarusių. Galutinis sprendimas dėl S.Abuoltinios paskelbimo oficialia „Vienybės“ kandidate į premjerus nepriimtas, sakė jis, pripažindamas, kad derybos dėl naujos vyriausybės formavimo buvo sustabdytos, nes visi užsiėmę Kalėdų ir Naujųjų Metų šventėms.

„Klausimas, ar prezidentas patvirtins S.Abuoltinios kandidatūrą, atsižvelgiant į tai, kad ji neturi visiškos „Vienybės“ frakcijos ir (partijos) valdybos paramos“, – sakė E.Smiltėnas.

Nacionalinio aljanso valdybos narys Janis Dombrava taip pat sakė, kad partijoms nespėjus pristatyti savo kandidatų prieš Kalėdas, vyriausybės formavimas užtruks ilgiau.

Pasak J.Dombravos, prezidentas turėtų imtis aktyvesnio vaidmens ir įsikišti, kai akivaizdu, kad vyriausybės formavimo procesas stringa.

Tikimasi, kad tikrosios derybos dėl naujos Latvijos vyriausybės formavimo prasidės po sausio 8 dienos, kai parlamentas susirinks po kalėdinės ir naujametinės pertraukos, sakė jis.