Pontifikas, aukodamas Kalėdų Nakties (Bernelių) mišias Vatikano Šv.Petro bazilikoje, ragino krikščionis visame pasaulyje atstumti nesaikingumą šiuolaikinėje visuomenėje, kurią „taip dažnai svaigina vartotojiškumas ir hedonizmas, turtas ir ekstravagancija, išorė ir narcisizmas“.

Krikščionybė ragina tikinčiuosius „veikti blaiviai, kitaip tariant, tokiu būdu, kuris yra paprastas, harmoningas, nuoseklus, galintis matyti ir daryti tai, kas yra esminiai dalykai“, per kasmetinę Kalėdų išvakarių liturgiją sakė 79 metų pontifikas – pasaulio 1,2 mlrd. katalikų lyderis.

Daugelyje pasaulio valstybių krikščionys nuogąstavo dėl savo ateities, o kai kuriems net buvo uždrausta švęsti šią šventę, ir Pranciškus tokios padėties nenutylėjo.

„Pasaulyje, kuris pernelyg dažnai yra negailestingas nusidėjėliui ir atlaidus nuodėmei, mums reikia ugdyti stiprų teisingumo jausmą, skirti (kas gera ir kas bloga) ir vykdyti Dievo valią“, – sakė popiežius, kuris yra argentinietis.

Smerkdamas „abejingumo kultūrą, kuri neretai tampa negailestinga“, Pranciškus prašė katalikų derinti maldą su „empatijos, užuojautos ir gailestingumo“ nuostata po metų, kai visame pasaulyje vyko neramumai ir milijonas migrantų bei pabėgėlių, daugiausia – iš Sirijos, atvyko į Europą ieškoti geresnio gyvenimo.

Šv.Petro aikštėje, kuri buvo neįprastai smarkiai saugoma, popiežius, kuris atrodė išblyškęs ir, kaip pranešama, serga gripu, užkimusiu balsu ragino tikinčiuosius, kuriems gresia persekiojimo pavojus, nepasiduoti baimei.

„Meldžiamės už taiką“

Tuo tarpu Betliejuje okupuotame Vakarų Krante Jeruzalės lotynų apeigų patriarchas atvyko tradicinėms vidurnakčio mišioms į Viešpaties Gimimo bažnyčią, pastatytą toje vietoje, kurioje, kaip tiki krikščionys, gimė Jėzus.

Vykdamas iš netoliese esančios Jeruzalės, Katalikų Bažnyčios vadovas Šventojoje Žemėje Fouadas Twalas (Fuadas Tvalas) turėjo kirsti Izraelio sieną, kuri skiria abu šiuos miestus.

Dėl smurto bangos šiemet smarkiai sumažėjo Betliejų ir bendrai Šventąją Žemę lankančių maldininkų, ir tik negausi minia sveikino F.Twalo procesiją.

Nuo spalio 1 dienos per beveik kasdien palestiniečių rengiamus išpuolius ir susirėmimus su Izraelio kariais žuvo 129 palestiniečiai, 19 izraeliečių, vienas amerikietis ir vienas Eritrėjos pilietis.

Mišios Betliejuje skiriamos smurto aukoms ir jų šeimoms, sakė F.Twalas. Iškilmės rengtos „nuosaikios“ dėl smurto palestiniečių teritorijose, Izraelyje ir pasaulyje.

F. Twalas taip pat paragino parapijas penkioms minutėms išjungti Kalėdų eglučių lemputes solidarizuojantis su smurto ir terorizmo aukomis. Šviesos Prakartėlės aikštėje penkioms minutėms buvo išjungtos 19 val. vietos laiku.

Šiemet dėmesio centre atsidūrė sunki krikščionių padėtis Artimuosiuose Rytuose, kur jiems ypač didelę grėsmę kėlė grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) puolimas. Irake nuotaikos taip pat buvo niūrios.

„Mes meldžiamės už taikos ir saugumo atkūrimą, ir perkeltųjų sugrįžimą į savo žemę“, – atvykusi į Išganymo Dievo Motinos bažnyčią Bagdade sakė viena tikinčioji iš mažėjančios krikščionių bendruomenės, Farida.

Ji papasakojo, kad 12 jos giminaičių neteko namų, kai IS 2014 metais užėmė antrąjį pagal dydį Irako miestą Mosulą ir įsakė krikščionims atsiversti į islamą, mokėti didelius mokesčius kaip antrarūšiams piliečiams arba pasitikti mirtį.