Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) išpuoliai prieš teisėsaugą ir žiniasklaidą jam primena Sovietų Sąjungą, pareiškė J. Asselbornas Vokietijos radijui SWR. Anot jo, naujoji Lenkijos vadovybė kojomis trypia pagrindinius Europos principus ir todėl turėtų tikėtis „daug griežtesnės“ ES reakcijos nei iki šiol.

Pasak ministro, jei Lenkija tęs savo politiką ir spauda negalės laisvai, o teisėsauga nepriklausomai dirbti, bus pasiektas taškas, kai iš Varšuvos turėtų būti atimta balso teisė Europos lygiu.

Liuksemburgas iki metų galo dar pirmininkauja ES.

Jeanas Asselbornas

Rudenį Lenkijoje vykusius parlamento rinkimus laimėjo Jaroslawo Kaczynskio vadovaujama PiS.

Šalyje ir užsienyje nepasitenkinimą sukėlė naujosios vyriausybės sprendimas paskirti naujus konstitucinio tribunolo teisėjus. Nauji paskyrimai numatyti ir valstybinėje televizijoje bei radijuje.

Naujoji Lenkijos premjerė Beata Szydlo sekmadienį apkaltino kritikus, kad jie tik gina savo ligšiolinę valdžią ir įtaką.

„Mes nelaužome teisės. Viskas vyksta pagal įstatymus ir tokiu būdu, kad išeitume iš šios patinės situacijos“, – sakė ji televizijos stočiai TVN24.

„Tai, kas šiuo metu vyksta Varšuvoje, patvirtina mūsų blogiausius būgštavimus“, – portalui „Spiegel“ sakė vienas kabineto narys.
Mėginimas daryti įtaką teisėsaugai ir spaudai esą primena Vengrijos premjero Viktoro Orbano politiką. Ypač didelį nepasitenkinimą vyriausybėje ir Užsienio reikalų ministerijoje, anot „Spiegel“ informacijos, sukėlė naujojo Lenkijos užsienio reikalų ministro Witoldo Waszczykowskio interviu laikraščiui „Berliner Zeitug“.

Šis apkaltino Vokietijos vyriausybę labiau rūpinantis Rusijos interesais nei Lenkijos saugumo interesais.

„Mes manėme, kad šis etapas jau baigtas“, – sakė aukštas Vokietijos vyriausybės pareigūnas. Lenkijos ministras, be kita ko, pareiškė, kad jo šalis įžvelgia pakitusią vokiečių poziciją Lenkijos atžvilgiu.

„Tačiau mes norime gerų santykių ir didesnio supratimo mūsų norui dislokuoti Lenkijoje NATO pajėgas“, – pažymėjo W. Waszczykowskis.

Nuostabą sukėlė ir tai, kad naujoji Lenkijos premjerė Beata Szydlo, nepaisant kvietimo, kol kas nepasiūlė Vokietijos kanclerei datos susitikimui.

Tai „labai neįprastas elgesys“, – pabrėžė šaltinis Berlyne. Rudenį Lenkijoje vykusius parlamento rinkimus laimėjo Jaroslawo Kaczynskio vadovaujama „Teisės ir teisingumo partija“ (PiS).