JAV ir Rusijos iniciatyva po derybų su 17 šalių grupe numato, kad artimiausiu laiku turi būti paskelbtos paliaubos jau beveik penkerius metus tebesitęsiančiame konflikte – galbūt jau kitą mėnesį.

Jeigu šis planas padės susodinti prie derybų stalo prezidento Basharo al Assado režimą ir ginkluotą opoziciją, tai leistų Rusijos ir JAV vadovaujamoms pajėgoms sutelkti ugnį į džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Tikimės ir numatome, kad sausį susėsime prie stalo ir galėsime pasiekti, kad ugnis bus visiškai nutraukta“, – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė žurnalistams.

„Vadinasi, visiškai liausis sprogmenų prikrautų statinių (mėtymas), liausis bet koks bombardavimas, bet koks šaudymas, bet kokios atakos prieš kurią nors pusę“, – pridūrė jis.

JT Saugumo Taryba susitiko penktadienį po Tarptautinės Sirijos palaikymo grupės (TSPG) derybų Niujorke, stengiantis inicijuoti taikos procesą.

Dabar dėmesys krypsta į Maskvą ir Rijadą: Rusija spaudžia B.al Assado režimą sutikti su paliaubomis, o Saudo Arabija ragina opoziciją sudaryti derybininkų grupę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)