Avarija antrajame energobloke įvyko penktadienį 13.50 vietos laiku. Įskilus turbinai, įvyko radioaktyvių garų nuotėkis. Elektrinės darbuotojai buvo paleisti namo, elektrinėje liko tik personalas, kuriam patikėta rūpintis avarijos padariniais. Specialistų nuomone, nuotėkis buvo radioaktyvus. Skelbiama, kad nutekėjusius radioaktyvius elementus rytų vėjas nupūtė Suomijos ir Estijos link. Dėl avarijos sustabdytas antrasis reaktorius.

Kaip pranešė newsru.com, per incidentą nukentėjo vienas darbuotojas, jis šiuo metu gydomas ligoninėje.

Ekologas: elektrinės reaktoriai – sovietiniai, tad visi garai radioaktyvūs

Incidentas iš karto sukėlė nerimą ekologams. Pabrėžiama, kad minėtoje prie Sankt Peterburgo esančioje atominėje jėgainėje naudojami sovietiniai reaktoriai, priskiriami vadinamųjų vieno kontūro reaktorių klasifikacijai. Tai reiškia, kad garai, perėję aktyviąją reaktoriaus zoną, veikia turbinas, o galiausiai kondensuojasi ir grįžta atgal į sistemą, kur kondensatas vėl šildomas. „Ši jėgainė vieno kontūro schemos, o tai reiškia, kad visi garai yra radioaktyvūs“, – pareiškė ekologų organizacijos „Žaliasis pasaulis“ tarybos pirmininkas Olegas Bodrovas, kurį cituoja „47 news“, skelbia newsru.com.

Prie Sankt Peterburgo esančios atominės elektrinės, kur ir įvyko avarija, atstovai spaudai tokius nuogąstavimus atmeta ir pažymi, kad radiacijos lygis normų neviršija. Remiantis elektrinės atstovų suteikiama informacija, kiti elektrinės blokai dirba kaip įprasta, šiuo metu veikia trys.

„Koncern Rosenergoatom“ informacijos ir ryšių su visuomene departamento vadovas Andrejus Timanovas „Radio Baltika“ patvirtino, kad jokio pavojaus nėra. Kaip „Fontanka“ sakė gamtos išteklių valdymo komiteto atstovai, šiuo metu radiacinis fonas Sankt Peterburge neviršija leidžiamų normų.

Garai galėjo pasiekti Estiją ir Suomiją

Sankt Peterburgo hidrometeorologijos centro atstovai patvirtino, kad avarijos metu mieste ir apskrityje pūtė rytų vėjas. Tai reiškia, kad galimai radiacija užterštus garus vėjas galėjo nunešti į Estijos ir Suomijos pusę. Estijos pareigūnai teigia, kad radiacinis fonas, įskaitant ir teritorijose prie sienos su Rusija, neviršija leistinų normų. Tą patį tvirtina ir atsakingų Suomijos institucijų atstovai. „Jeigu kas nors pasikeis, automatinė stebėsenos sistema pokyčius užfiksuos“, – skelbia „Fontanka.fi“.

Sosnovyj Boro miesto administracijos vadovas Vladimiras Sadovskis ragina miesto gyventojus nepasiduoti panikai. Nepaisant to, grupėje “Sosnovyj Bor“ socialiniame tinkle „VKontakte“ žmonės dalijasi gandais apie radiacijos nuotėkį ir ragina vieni kitus kuo skubiau bėgti iš pavojaus zonos.

Minėtoji atominė jėgainė įsikūrusi Sosnovyj Boro mieste, maždaug už 80 kilometrų į vakarus nuo Sankt Peterburgo, ant Suomijos įlankos kranto. Jėgainėje eksploatuojasi 4 RBMK tipo energijos blokai, kiekvieno iš jų galia siekia 1 tūkst. megavatų. Ši jėgainė įvardijama kaip viena iš didžiausių elektros energijos gamintojų Rusijos šiaurės vakaruose.

Socialiniame tinkle „Twitter“ vartotojai teigia užfiksavę garų nuotėkį ir dalinasi nuotraukomis:

Penktadienio vakarą Rusijos žiniasklaida pranešė, jog įvykio padarinius pavykę „lokalizuoti“, o radiacinis fonas Sosnovyj Bor neviršijąs leistinų ribų.