Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija lapkričio 24 dieną numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24. Tas incidentas, nusinešęs dviejų Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių gyvybes, įžiebė įnirtingą žodžių karą, o Kremlius paskelbė ekonomines sankcijas Turkijai.

„Turime pakankamai įrodymų, kad Rusijos lėktuvas nepažeidė Turkijos oro erdvės“, – sakė Rusijos oro pajėgų vyriausiojo vado pavaduotojas, pridūręs, kad numuštas lėktuvas skrido Sirijos oro erdvėje, už 5,5 km nuo sienos su Turkija.

Rusijos valstybinės televizijos reportaže matoma, kaip atidaromas oranžinės spalvos įrenginio korpusas, kuris, kaip teigia kariškiai, buvo nepažeistas. Šią procedūrą stebėjo Kinijos ir Britanijos ekspertai.

Pasak S.Dronovo, 14 šalių buvo pakviestos stebėti šį tyrimą, bet sutiko tik Kinija ir Jungtinė Karalystė. Jis taip pat sakė, kad neįvardyti „JAV piliečiai“ taip pat dalyvauja šioje procedūroje, nors neįvardijo jų statuso.

Tyrimo išvados bus paskelbtos gruodžio 21 dieną, nurodė oro pajėgų vadovybė.

„Būta labai mažai atvejų, kai žiniasklaidos atstovams leidžiama stebėti tokią procedūrą“, – pareiškė Rusijos ginkluotųjų pajėgų skrydžių saugumo tarnybos vadovo pavaduotojas generolas Sergejus Bainetovas.

Anot S. Bainetovo, pirmasis darbų etapas susijęs su savirašio prietaiso techninės būklės vertinimu. Vėliau komisijos atstovai pradėjo darbą su juodąja dėže ir ketina detaliai analizuoti atminties modulį, kurį sudaro 16 mikroschemų.

Kaip teigia, S. Bainetovas, juodojoje dėžėje sukaupta informacija, remiantis anksčiau atliktų tyrimų patirtimi, susiklosčius palankioms aplinkybėms, bus nuskaitoma „apie pusantros valandos“.

Procedūros metu Rusijos kariuomenės atstovai pabrėžė: Su-24 juodoji dėžė neapdegė, o šis faktas palengvins šifravimo darbą.

Rusijos gynybos ministerija skelbia, kad savirašio prietaisoų duomenų šifravimas ir analizė prasidės gruodžio 19 dieną, o galutinės išvados bus paskelbtos gruodžio 21 dieną.