Ši didelė sutartis buvo sudaryta tuo metu, kai Kinijos ir Taivano, atsiskyrusių nuo 1949 metų, santykiai pagerėjo, bet Vašingtonui nerimaujant dėl Pekino vykdomos dalies Pietų Kinijos jūros militarizacijos.

Kinijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Zheng Zeguangas trečiadienį pateikė „oficialų pareiškimą“ JAV reikalų patikėtinei Kaye Lee dėl ginkluotės pardavimo, sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas URM tinklalapyje.

JAV valstybės departamentas trečiadienį nurodė ketinantis parduoti Taibėjui dvi „Perry“ klasės fregatas, valdomų prieštankinių raketų „Javelin“ ir „TOW 2B“, jūrų desanto amfibijų AAV-7 ir įvairios kitos karinės įrangos.

„Kinija griežtai nusistačiusi prieš Amerikos ginklų pardavimą Taivanui“, – pabrėžė Kinijos užsienio reikalų ministerija, pridūrusi, kad Pekinas paskelbs sankcijas bendrovėms, susijusioms su šiuo kontraktu.

Per susitikimą Zheng Zeguangas perspėjo K.Lee, kad šis pardavimas „šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę ir esmines tarptautinių santykių normas“, taip pat „smarkiai kenkia Kinijos suverenumui ir saugumo interesams“, sakoma URM pranešime.