Du irakiečiai savanoriai, iš jų vienas karininkas, žuvo per ataką prieš Bašikos stovyklą, kur Irako kovotojai su džihadistais yra treniruojami su Turkijos pagalba.

„Reiškiame užuojautą mūsų irakiečiams broliams kankiniams ir Irako žmonėms bei linkime sužeistiesiems greitai pasveikti“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Islamo valstybė“, kuri kontroliuoja Mosulą, prisiėmė atsakomybę dėl šios atakos internete paskelbtoje žinutėje, nors nurodė, kad panaudojo raketas, o ne minosvaidžius.

„Kalifato kariai sugebėjo paleisti 200 raketų „Grad“, – sakoma panešime, kuriame turimas omenyje islamo „kalifatas“, paskelbtas IS kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje.

Stipri šiitų kovotojų grupuotė „Ketaeb Hizbollah“ taip pat prisiėmė atsakomybę dėl šios atakos pranešime, paskelbtame per jos televiziją
„Etejah“, bet nenurodė, kaip sugebėjo apšaudyti bazę, esančią toliau negu už 100 km į šiaurę nuo pozicijų, kontroliuojamų federalinių pajėgų ir joms padedančių kovotojų.

Tarp Irake daugumą sudarančių šiitų daugelis laiko Turkiją susimokiusia su IS, o šiitų ginkluotos grupuotės ragino panaudoti jėgą prieš turkų karius, jeigu jie atsisakytų pasitraukti iš Irako.

Kariuomenė nurodė atsakiusi į stovyklos apšaudymą savo ugnimi, pridūrusi, kad keturi sužeisti turkų kariai buvo evakuoti gydyti į Širnako provinciją Turkijoje.

Kaip praneša televizija „CNN-Turk“, IS džihadistai per kelias valandas paleido apie 60 minosvaidžių sviedinių.

Vienas turkų karys buvo sunkiai sužeistas, bet jo gyvybei pavojus negresia, sakoma pranešime.

Irako kurdų pareigūnai sakė, kad apšaudymas Bašikos vietovėje yra dalis daugiakrypčio puolimo, džihadistams mėginant pralaužti pešmergų (kurtų sukarintų pajėgų) užimtas pozicijas keliose vietose aplink Mosulą.

Turkija išprovokavo įnirtingą diplomatinį ginčą su Bagdadu, kai anksčiau šį mėnesį paskelbė pasiuntusi šimtus savo karių į Bašiką, kur turkų kariuomenė jau seniai vykdo prieš IS kovojančių pajėgų mokymus.